Τη βραδιά άνοιξαν οι Mystery του Άγγελου Περλεπέ οι οποίοι έπιασαν τα κλασικά επίπεδα απόδοσης με το νεοκλασικό metal και ήταν μία πολύ καλή προθέρμανση για τους Riot. Πάντως, το έχω γράψει και στο παρελθόν, οι Mystery είναι μία μπάντα που αξίζει πραγματικά να την απολαύσεις σε ένα headlining show ώστε να ακούσεις και τραγούδια που ο Άγγελος επιλέγει να αφήσει απέξω όταν παίζει support (π.χ. “Tales…of the Unexpected” και φυσικά το ομώνυμο κομμάτι που πρέπει να επιστρέψει στο set list). Η διασκευή στο “Sign Of The Crimson Storm” (το οποίο το ξανακούσαμε αργότερα από τους Riot) ήταν άψογη και αξίζει να τσεκάρετε τη studio εκτέλεση των Mystery στο tribute για τους Riot που κυκλοφορεί.

Mystery

Στις 10 παρά τέταρτο ακριβώς και ύστερα από μία μικρή εισαγωγή οι Riot ανεβαίνουν στη σκηνή με το “Narita” και στα καπάκια με το “Ride Hard Live Free” προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στα 300-350 άτομα που ήταν στο Κύτταρο. Οι παλιοκαραβάνες Don Van Stavern & Mike Flyntz ήταν εξαιρετικοί με τους Frank Gilchriest & Nick Lee να είναι αψεγάδιαστοι στα τύμπανα και στη δεύτερη κιθάρα αντίστοιχα. Ο Todd Michael Hall θα πρέπει να είναι –αν όχι ο καλύτερος- σίγουρα από τους καλύτερους heavy metal τραγουδιστές των τελευταίων ετών. Δεσποτικός και άνετος πάνω στη σκηνή έβγαζε με περίσσεια άνεση όλα τα τραγούδια των Riot ενώ ήταν πασιφανές ότι του πηγαίνουν γάντι οι συνθέσεις της περιόδου 1988-1990 (“Thundersteel” & “The Privilege Of Power”) όταν ο Tony Moore τραγουδούσε στους Riot.

RiotV 02Όπως αναμενόταν μεγάλο βάρος δόθηκε (δικαιωματικά) στα “Thundersteel” και “Unleash The Fire” αφού ακούσαμε (αν δεν με απατά η μνήμη μου) 10 συνολικά τραγούδια από αυτά τα δύο albums. Μάλιστα, η υπερκομματάρα “Take Me Back” ακούστηκε 2 φορές αφού οι Riot συνέχιζαν να παίζουν και μετά την ολοκλήρωση του κανονικού set list ύστερα από γενική απαίτηση του κόσμου. Απόλυτο highlight για μένα προσωπικά ήταν η παρουσία στο set του “Angel Eyes”, οι απίστευτες εκτελέσεις των “Bloodstreets” και “Outlaw” και φυσικά το προαναφερθέν “Take Me Back” που ήδη βρίσκεται στο πάνθεον των καλύτερων κομματιών των Riot.

RiotV 01Ύστερα από δύο ώρες και με το πρόγραμμα να έχει τηρηθεί σχεδόν στο ακέραιο, οι Riot αποχώρησαν και δε νομίζω ότι υπήρχε έστω και ένας που να έμεινε παραπονούμενος…βέβαια, θα γούσταρα να ακούσω το “Maryanne” αλλά κάτι μου λέει ότι δεν θα κόλλαγε με το υπόλοιπο set. Όπως και να έχει η συναυλία ήταν η αποθέωση του Αμερικάνικου Heavy Metal, η αποθέωση της αληθινής heavy metal μουσικής από ένα συγκρότημα που έχει ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του!

RiotV 05Κάτι τελευταίο…τα έλεγα και με ένα φίλο πριν να αρχισει το live…οι Riot είναι μοναδική περίπτωση στα χρονικά. Έχασαν τον ιδρυτή και βασικό συνθέτη τους και παρόλα αυτά κυκλοφόρησαν μία απίστευτη δισκάρα χωρίς αυτόν που κοιτάζει στα ίσα όλα τα αριστουργήματα της δισκογραφίας των Αμερικανών. Δικαιωματικά, η βραδιά (όπως και κάθε live των Riot) ήταν αφιερωμένη στον Mark Reale.  

Σάκης Νίκας

Narita, Ride Hard Live Free, Fight Or Fall, On Your Knees, Johnny’s Back, Hard Lovin’ Man, Metal Warrior, Outlaw, Wings Are For Angels, Black Leather, Sign Of The Crimson Storm, Angel Eyes, Bloodstreets, Take Me Back, Flight Of The Warrior, Fall From The Sky, Warrior– Road Racin’, Swords And Tequila, Thundersteel — Altar Of The King, Take Me Back, Fire Down Under

RiotV 03

{galleryRiotV/Mystery}{/gallery}