Πρέπει να πω ότι ήμουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικός για το συγκεκριμένο βιβλίο ή μάλλον για να ακριβολογώ για την ελληνική έκδοση του βιβλίου. Οι συγκεκριμένες εκδόσεις δεν φημίζονται για τις καλές μεταφράσεις αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι η απόδοση του αγγλικού κειμένου για το “Not For You” ήταν ικανοποιητική παρά κάποιες -ελάχιστες, η αλήθεια είναι- αστοχίες. Είχα διαβάσει πολλές κριτικές για το “Not For You”, πριν το αγοράσω, και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Και το πιο ενθαρρυντικό όλων αυτών ήταν ότι προέρχονταν ως επί το πλείστον από φανατικούς οπαδούς των Pearl Jam. Καλό αυτό.

Ο Ronen Givony δεν ανήκει απλώς και μόνο στην κατηγορία των “die-hard fans” αλλά είναι ένας συλλέκτης των Pearl Jam που έχει αφιερώσει άπειρες ώρες ακούγοντας και βλέποντας συναυλίες της μπάντας έχοντας παράλληλα καταγράψει ποια κομμάτια ακούστηκαν τις περισσότερες φορές και που ενώ δεν παραλείπει να σημειώνει πολλές ατάκες του Vedder κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Επίσης, γράφει με έναν πολύ στρωτό και εύληπτο τρόπο έχοντας σαν κύριο χαρακτηριστικό το χιούμορ και το σαρκασμό (και τα δύο περνούν στο ελληνικό κείμενο) αλλά ταυτόχρονα είναι επικριτικός εκεί που πρέπει…με άλλα λόγια δεν είναι ένα fan boy που αποθεώνει κάθε κίνηση των Pearl Jam. Καλό και αυτό.

Τα σημαντικότερα γεγονότα του κοινωνικοπολιτικού πλαισίου της εποχής επισημαίνονται σε άμεση συνάφεια με την πορεία των Pearl Jam -άλλωστε μιλάμε για μία απολύτως ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα μπάντα- αναδεικνύοντας καλύτερα κάποια επεισόδια της καριέρας των Αμερικανών. Σίγουρα διαφωνώ σε αρκετά σημεία με τις απόψεις του Givony αλλά αυτό δεν έχει καθόλου σημασία αφού ο συγγραφέας έχει επιχειρήματα και εμπεριστατωμένη άποψη. Για παράδειγμα, όσο και να επιμένει ο Givony το “No Code” δεν αποτελεί το συνθετικό απόγειο των Pearl Jam ούτε ο Jack Irons είναι ο καλύτερος drummer που πέρασε από το συγκρότημα. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σχεδόν τα 2/3 του βιβλίου εστιάζουν στην περίοδο από το “Ten” ως το “Vitalogy”…τα glory days δηλαδή των Pearl Jam. Καλό και αυτό…ξανά.

Αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι ότι οι Pearl Jam αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού το οποίο μάλιστα «έσπασε» τα στενά όρια της μουσικής και πέρασε σε αυτά της ευρύτερης pop κουλτούρας. Συνιστώ ανεπιφύλακτα την πρωτότυπη αγγλική έκδοση και με ελάχιστες επιφυλάξεις την ελληνική απόδοση από τις εκδόσεις Οξύ.