Το ROOM OF DOOM fest επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Temple, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.  Διοργανωτής είναι η dark/doom/avant-garde ραδιοφωνική εκπομπή Room302 Radioshow που επιμελείται και παρουσιάζει ο Σπύρος Χονδρογιάννης κάθε Τετάρτη στις 19.00 στο Darkwaveradio.net. ο οποίος μας μίλησε για το φεστιβάλ στην παρακάτω συνέντευξη. (Κωνσταντίνος MindcrimeK Βλάχος)

Clouds

Rockpages.gr: Καλησπέρα Σπύρο! Όλα έτοιμα για το THE ROOM OF DOOM II;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Καλησπέρα! Καταρχάς, να σε ευχαριστήσω για αυτή τη φιλοξενία στις σελίδες του Rockpages. Ολα έτοιμα για το TRODII! Η αλήθεια είναι πως τα μισά ήταν ήδη έτοιμα από τα τέλη του 2018, η οργάνωση του ξεκίνησε από την επόμενη μέρα του πρώτου. Ανυπομονούμε για αυτή τη γιορτή στις 5 Οκτωβρίου!

Rockpages.gr: Περίμενες την επιτυχία του πρώτου φεστιβάλ;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Σίγουρα όχι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα τίποτα απολύτως. Ο λόγος είναι πως, το Room302 δεν είναι διοργανώτρια εταιρεία, αλλά ένα μέσο που μοιράζεται μουσικές (ραδιοφωνική εκπομπή, events), οπότε δεν κάτσαμε κάτω να σκεφτούμε πράγματα. Απλά κάναμε πραγματικότητα ένα όραμα μου για ένα φεστιβάλ με τις 4 πιο αγαπημένες μου doom/death ελληνικές μπάντες (On Thorns I Lay, Decemberance, Shattered Hope, Ocean Of Grief). Αν γινόταν με αυτή την σύνθεση, πολύ πιθανό να μην υπήρχε volume II. Όμως, οι Shattered Hope δεν μπορούσαν σε εκείνη τη χρονική στιγμή να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ, οπότε αποφάσισα να βάλω μια μη ελληνική μπάντα στη θέση τους, έχοντας υποσχεθεί και στον εαυτό μου και στους SH πως θα υπάρξει και δεύτερο, για να τους δω και αυτούς μέσα σε αυτό. Αυτό θα συνέβαινε είτε το πρώτο πήγαινε καλά, είτε όχι. Τελικά, πήγε απίστευτα καλά και να’μαστε, με τους SH όπως είχα υποσχεθεί και την ευκαιρία να απολαύσουμε ακόμα περισσότερες μπάντες από άλλες χώρες.

Rockpages.gr: Τελικά υπάρχει δίψα για το λεγόμενο underground;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν πιστεύω πως υπάρχει πια underground, τουλάχιστον όχι με την έννοια που τη θυμόμαστε εμείς που βιώσαμε πολλά χρόνια την προ-internet εποχή.
Σαφέστατα και υπάρχουν ακόμα οι μπάντες-χρηματιστήριο, αλλά από την άλλη έχεις έναν ΕσυΣωλήνα και ένα Bandcamp και όλα τα κλικ του κόσμου, όρεξη να έχεις.
Με αυτή τη λογική αλλά και την αμεσότητα που, μια άγνωστη μπάντα μπορεί να αποκτήσει άπειρα views και να γνωρίσει την μουσική της στην άλλη άκρη του πλανήτη μόλις ώρες μετά την κυκλοφορία της, η έννοια “underground” μάλλον έχει εκφυλιστεί. Μαζί με αυτή και κάθε μορφή δίψας, όπως τη ζήσαμε μέχρι και το 2000. Όλα είναι πλέον στα πόδια σου, ένα κλικ μακριά από τον καναπέ σου.
Όπως πάντα, λίγοι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά σε όλο αυτό και ναι, εκείνοι διψούν πραγματικά για ήχο και εικόνα έξω από την οθόνη.

Selefice

Rockpages.gr: Τα χαμόγελα του κοινού την πρώτη φορά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα ή υπήργαν παράπονα και γκρίνιες;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Ακόμα και σήμερα που το συζητάμε μου φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι γεγονός πως μόνο χαμόγελα μοίρασε το πρώτο Room Of Doom.  Οι μπάντες, το venue, εμείς οι ίδιοι, ο Τύπος αλλά κυρίως ο κόσμος, όλοι μας ευχαριστημένοι. Μια κατάσταση που φροντίζουμε να διατηρήσουμε και στο volume II.

Rockpages.gr: Θα διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ εγχώριων και διεθνών σχημάτων και στο μέλλον;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Αν υπάρξει μέλλον, θα υπάρχει πάντα ισορροπία μεταξύ των εγχώριων και διεθνών καλλιτεχνών.

Rockpages.gr: Ξεχώρισες κάποια μπάντα πέρσι ή ήσουν συνέχεια τρεχάτε ποδαράκια μου για να τα προλάβεις όλα;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Με οικογένεια, 4 παιδιά, δουλειά και δραστηριότητες, νομίζω πως ΜΟΝΟ τρέχω και δεν προλαβαίνω να ξεχωρίσω τι κάνω, χαχα. Πάντως εδώ να πω πως το Room302 είναι ένα ακόμα παιδί μου που λατρεύω, αλλά δεν μεγαλώνω ολομόναχος, μια που έχω άλλους δύο καλούς “γονείς” στο πλευρό μου: την Ελίνα Παπαχριστοφόρου (την οποία ευχαριστώ με όλη μου τη ψυχή που αντέχει έναν σύζυγο σαν εμένα, χαχα) και τον Βασίλη Τσαλαβούτα, με τους οποίους μοιράζομαι όχι μόνο τη διοργάνωση, αλλά και άλλες δραστηριότητες.

InnerMising

Rockpages.gr: Σε φοβίζει ο ανταγωνισμός; Ειδικά φέτος που φαίνεται πως έχουμε περισσότερες συναυλίες από ποτέ;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Η φετινή καταιγίδα από συναυλίες μάλλον φόβισε τους πάντες, διοργανωτές και ακροατήριο. Πόσες συναυλίες να αντέξει μια μέση τσέπη? Το ρητό “πρόσεχε τι εύχεσαι” ισχύει 100% φέτος. Διαβάζεις για 500 live και μόνο οι νεκροί δεν έρχονται να παίξουν ζωντανά, η λίστα είναι ατελείωτη και από όνειρο καταλήγουμε σε εφιάλτη κατά τον οποίον δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε όλες.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν διοργάνωση, είναι να κρατάμε πάντα ένα πολύ χαμηλό εισιτήριο, ακόμα και αν το κόστος μας είναι πολύ μεγαλύτερο.

Εμένα προσωπικά πάντως, αυτό που με απογοήτευσε πραγματικά είναι οι “κλοπές” μπαντών πάνω στα deals, από άλλες διοργανώσεις. Νόμιζα πως αυτό το κακό συνήθειο είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, αλλά προφανώς οι κακές συνήθειες (ειδικά) εδώ στην Ελλάδα πεθαίνουν τελευταίες.

Rockpages.gr: Πόσο δύσκολο είναι να στηθεί ένα φεστιβάλ;

Σπύρος Χονδρογιάννης: ΠΟΛΥ, χαχα. Ειδικά από ανθρώπους που το κάνουν από καθαρή αγάπη για την μουσική και για κάποιες μπάντες και όχι από οικονομικό όφελος. Τρέξιμο, έξοδα, ατελείωτες συνεννοήσεις με venues και καλλιτέχνες, πραγματικά κάποια στιγμή σταματά να έχει πλάκα. Έχει μεγάλο ψυχικό κόστος το να θες να τα κάνεις όλα σωστά και όμορφα, ώστε να ευχαριστηθεί τη διοργάνωση σου ο κόσμος χωρίς ταλαιπωρία (γιατί και εσύ που το διοργανώνεις, ακροατήριο ήσουν, είσαι και θα είσαι και το κάνεις με τρόπο που να ευχαριστεί εσένα τον ίδιο).

SoulDissolution

Rockpages.gr: Eίναι το Temple ο ιδανικός χώρος για το Room Of Doom; Πιστεύεις ότι ένας μεγαλύτερος χώρος θα έκοβε κάτι από τη δυναμική και τα vibes;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Πιστεύω πως το Temple είναι ιδανικός χώρος για αυτό το φεστιβάλ, εκεί γεννήθηκε και εκεί θα ήθελα να γίνεται πάντα. Χωρητικότητα, ήχος, ατμόφαιρα, τοποθεσία, όλα είναι έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως.

Rockpages.gr: Καταλαβαίνεις ότι πλέον οι φίλοι του doom/death στην Ελλάδα θα περιμένουμε τη δόση μας κάθε χρόνο;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Χαχα, the doom/death junkies, μου ακούγεται υπέροχο. Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι σε κάθε Room Of Doom, οι μπάντες που θα παρουσιάζονται θα είναι πολύ ιδιαίτερες, χωρίς ουσιαστικές ταμπέλες και όρια, ένα μεγάλο εύρος σκοτεινής μουσικής από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της – ό,τι ακριβώς κάνω δηλαδή και στο Room302 Radioshow κάθε Τετάρτη στο Darkwaveradio.net, ραδιοφωνικά.

Rockpages.gr: Κάτι για το κλείσιμο;

Σπύρος Χονδρογιάννης: Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε σένα και το Rockpages για αυτή την ευκαιρία να πω δύο λόγια για αυτό το φεστιβάλ που γίνεται με αγάπη και σεβασμό προς τους καλλιτέχνες και τον κόσμο!

Doom on, Room on, see you all there!

ShatteredHope