Sabaton

0

Το Rockpages.gr συνάντησε τους Pär Sundström και Thobbe Englund των Sabaton στην Αγγλία και μίλησε μαζί τους για… τα πάντα όλα! Από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, την αγάπή τους για το ελληνικό κοινό, για την επερχόμενη εμφάνισή τους στην χώρα μας –η οποία είναι μυστική ακόμα-, τις ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ, μέχρι την τεράστια εκτίμησή τους για τη μουσική… της δεκαετίας του ’80! Συνέντευξη: Μαρίζα “Crash”

_x000D_
_x000D_

Sabaton001

_x000D_

Rockpages.gr:Η πρώτη μου ερώτηση δεν θα σας έρθει σαν έκπληξη αλλά θεωρώ ότι είναι πάντα επίκαιρη. Που στέκεστε στις τρομοκρατικές επιθέσεις? Αισθάνεστε να απειλήστε κάθε φορά που ανεβαίνετε στη σκηνή μετά από ότι έγινε στο Παρίσι;

_x000D_

Pär Sundström: Επισκεφθήκαμε τη Γαλλία λίγο μετά την επίθεση και παίξαμε στο Bataclan λίγους μήνες πριν την επίθεση. Ο προμότερ μας ήταν ο ίδιος των Eagles of Death Metal.Θα καθόταν στο ταμείο εκείνο το βράδυ αλλά άλλαξε με τον καλύτερο του φίλο τελευταία στιγμή. Κάτι τέτοιο σε κάνει να σκέφτεσαι πιο έντονα τον κίνδυνο. Δεν αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας βέβαια αλλά φυσικά το σκεφτόμαστε πολύ έντονα γιατί είναι αρκετά κοντά σε εμάς.

_x000D_

Thobbe Englund: Τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν παντού και συχνά απλά αυτή έγινε εκεί που θα μπορούσαμε να ήμαστε εμείς, εναντίον των οπαδών μας, εμάς και των ανθρώπων που δουλεύουν για εμάς. Δεν θέλουμε να νιώσουμε ότι απειλούμαστε αλλά είναι πάντα εκεί. Πάντως το crew μας πάντα ελέγχει τις εξόδους και ότι χρειαστεί στο κάθε συναυλιακό χώρο πριν παίξουμε.

_x000D_

Rockpages.gr: Είχατε φίλους στο Βataclan όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση;

_x000D_

Thobbe Englund: Nαι είχαμε έναν φίλο δημοσιογράφο αλλά ευτυχώς είναι καλά.

_x000D_

SabatonHeader

_x000D_

Rockpages.gr: Είναι αλήθεια ότι ο Joakim περπάτησε 323 μίλια από τη Σουηδία στη Νορβηγία επειδή έχασε ένα στοίχημα;

_x000D_

Pär Sundström: Δεν μπορούσε να το κάνει. Έπρεπε να σταματήσει. Είχαμε πρόβες πριν το live στη Νορβηγία. Το ταξίδι ήταν πολύ μακρινό. Αδύνατον να γίνει. Ήταν μια χαζή ιδέα. Ξεκίνησε βέβαια αλλά κατάλαβε ότι ήταν τρελό και αφού περπάτησε μια ώρα και κάτι, επέστρεψε σπίτι. Πάντως σίγουρα δεν περπάτησε για πολλές βδομάδες που θα χρειαζόταν για να φτάσει.

_x000D_

Rockpages.gr: Έχετε αγαπημένες μπάντες από την εποχή των 80s;

_x000D_

Pär Sundström: Φυσικά!! ΟΛΕΣ! Αν πρέπει να ονομάσω μια σουηδική όμως θα έλεγα Europe! Έπειτα Guns n’ Roses, Judas Priest, Iron Maiden, Manowar, Kiss…

_x000D_

Rockpages.gr: Kάποιο κοινό συγκρότημα που να αρέσει σε όλη τη μπάντα;

_x000D_

Thobbe Englund: Φυσικά! Έχουμε τους Guns N’ Roses που αρέσουν σε όλους και όλοι αγαπάμε τους Kiss.

_x000D_

Rockpages.gr: Pär πριν φτιάξεις τους Sabaton είχες κάποια άλλη μπάντα;

_x000D_

Pär Sundström : Nαι! Έπαιζα σε μια μπάντα που λεγόταν Mercator.Ήταν χάλια! Χαχα…

_x000D_

Sabaton002

_x000D_

Rockpages.gr: Oνομάστε μου μερικές παλιές μπάντες που σας αρέσουν από την πιο underground σουηδική σκηνή…

_x000D_

Pär Sundström: Alien και Keen Hue.Μια μπάντα από την περιοχή μας.

_x000D_

Rockpages.gr: Σας αρέσουν και οι Heavy Load;

_x000D_

Pär Sundström: Τους αγαπάμε. Έπαιξαν πρόσφατα και στην Ελλάδα με καλεσμένη την Μarta από τους Crystal Viper.

_x000D_

Rockpages.gr: Για ποιο κοινό σας ευχαριστεί περισσότερο να παίζετε εκτός Σουηδίας φυσικά;

_x000D_

Thobbe Englund: Θα πρέπει να πω η Βουλγαρία επειδή είναι τελείως τρελοί. Μετά η Κύπρος γιατί είναι τρελοί για μας. Παίξαμε πριν πολλά χρόνια σε ένα μικρό club για 400 άτομα και μας πήραν τα μυαλά όπως έκαναν.

_x000D_

Sabaton003

_x000D_

Rockpages.gr: Για την Ελλάδα πως νιώθετε;

_x000D_

Thobbe Englund: Απολύτως φανταστικά! Υπάρχει μια πολύ ξεχωριστή στιγμή στη περιοδεία του Heroes όταν παίξαμε το “Coat of arms’’. To κοινό ξέφυγε τελείως. Ήταν φυσική μαστούρα. Τρελό. Ανατριχιάζουμε κάθε φορά. Εκείνη τη στιγμή ξέραμε ότι θα ξαναπαίξουμε γι’ αυτούς.

_x000D_

Rockpages.gr: Έχετε κλείσει κάποια συναυλία στην Ελλάδα στο πιο άμεσο μέλλον;

_x000D_

Pär Sundström: Eίναι λίγο νωρίς για να πω αλλά ξέρω ποια ημερομηνία είναι.

_x000D_

Rockpages.gr: Έχετε σκεφτεί να διασκευάσετε κάποιο κομμάτι που δεν είναι Μέταλ;

_x000D_

Pär Sundström: Πολλά! Είχαμε σκεφτεί για το άλμπουμ Heroes, το κομμάτι ‘’Highlands’’(από τη σουηδική μπάντα One More Time). Mιλούσαμε γενικά για διάφορα κομμάτια σχετικά με ήρωες. Όπως της Tina Turner“We don’t need another Hero’’. Όλα covers από κομμάτια με  τη λέξη Hero. ”I need a hero”(Bonnie Tyler),”Hero”(Mariah Carey). Oλα αυτά! Αλλά, τελικά δεν το κάναμε. Κάποια στιγμή όμως μπορεί.

_x000D_

Sabaton005

_x000D_

Rockpages.gr: Πότε λέτε να κυκλοφορήσετε το επόμενο άλμπουμ;

_x000D_

Thobbe Englund: Μόλις αρχίσαμε τις ηχογραφήσεις. Έχουμε την ημέρα κυκλοφορίας. Είναι όλα κανονισμένα απλά μέχρι να γίνει επίσημο δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ανυπομονησία. Θα έχει βγει όμως το λιγότερο σε ένα χρόνο αλλά δεν μπορώ να πω άλλα.

_x000D_

Rockpages.gr: Είχατε κάποιο άσχημο χωρισμό με τα προηγούμενα μέλη των Sabaton;

_x000D_

Pär Sundström: Κάποιοι χωρισμοί ήταν πολύ πιο άσχημοι από άλλους και με άλλα μέλη μιλάμε και κάνουμε ακόμα παρέα. Αλλά, με άλλους δεν μιλάμε πια. Πρόσφατα βρεθήκαμε με τον Daniel που έπαιζε πλήκτρα. Επίσης, βλέπω συχνά τον drummer μας. Τον Oskar δεν τον έχω δει πολύ καιρό.

_x000D_

Thobbe Englund: Βασικά, τον πέτυχα εγώ σε ένα μπεργκεράδικο αλλά μου είπε ότι δεν παίζει πια μουσική.

_x000D_

Pär Sundström : Οι χωρισμοί δεν ήταν τέλειοι αλλά ήταν ήρεμοι γιατί όλοι ξέραμε τι συμβαίνει και όλοι ήξεραν τι είναι καλύτερο για όλους.

_x000D_

Rockpages.gr: Ήταν κυρίως για τη μουσική ή επειδή δεν τους ένοιαζε πραγματικά για τη μπάντα;

_x000D_

Pär Sundström: Σίγουρα δεν έφταιγε η μουσική. Ο κύριος λόγος ήταν οι περιοδείες. Μ’ αρέσει να περιοδεύω αρκετά. Κάνουμε 150 με 160 συναυλίες το χρόνο. Είμαστε 300 μέρες στο δρόμο και κάποιοι λέγανε πως δεν θέλουν τόσο. Ας κάνουμε μόνο 20 με 30 το χρόνο. Όταν ήμασταν στη σκηνή όλοι περνούσαν τέλεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γενικά αυτός ο τρόπος ζωής. Είχαμε μόνο 2 ½ ώρες τη μέρα για να χαλαρώσουμε και κάποιοι είχαν οικογένειες που το καθιστούσε δύσκολο να λείπουν τόσο. Όταν είσαι 30 τα πράγματα αλλάζουν. Αρχίσαμε όταν ακόμα ήμασταν 17.Τώρα είναι αλλιώς.

_x000D_

Thobbe Englund: Ο Oskar δεν ήθελε να παίζει κιθάρα πια. Δεν ήταν απλά το τουρ είναι κι άλλα πράγματα όπως βλέπεις. Του Oskar του άρεσε να παίζει μουσική και τώρα πια όχι. Σε πολλούς άρεσε στα 15 .Τώρα πια όχι. Οπότε είναι καλύτερα για όλους το πώς έγινε.

_x000D_

Pär Sundström : Από όταν πήραμε τον Thobbe και τον Chris όλα έγινα πολύ πιο γρήγορα για μας. Είχαμε νέα ενέργεια στη μπάντα και μπορούσαμε να περιοδεύσουμε περισσότερο, να βάλουμε κι άλλες συναυλίες και όλα ήταν πιο απλά.

_x000D_

Sabaton006

_x000D_

Rockpages.gr: O Chris παίζει και με τους Nocturnal Rights σωστά;

_x000D_

Pär Sundström: Ναι αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει τίποτα. Πηγαίνουν πολύ αργά. Συζητάνε για νέο δίσκο εδώ και 6 χρόνια. Έχουν περάσει 9 χρόνια από το τελευταίο.

_x000D_

Rockpages.gr: Στους στίχους σας αναφέρεστε κυρίως σε μάχες, πολέμους, ιστορικά γεγονότα και βασιλιάδες. Στην Ελλάδα ,και ίσως να ισχύει και για άλλες χώρες, κάποιοι πιστεύουν ότι ανήκετε σε πιο δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις.

_x000D_

Pär Sundström: Ναι όντως αυτή είναι μια περίεργη σύνδεση.

_x000D_

Rockpages.gr: Σας το έχουν αναφέρει και παλιότερα;

_x000D_

Pär Sundström: Αν γυρίσεις πίσω 10 χρόνια οι Sabaton κυκλοφορούν το Primo Victoria.Πολύ είπαν ότι οι Sabaton είναι νεοναζί. Σήμερα οι Sabaton είναι ένα καλά εδραιωμένο όνομα και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική, απλά γράφουμε κομμάτια για την ιστορία. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που θα μας παρεξηγήσουν και όχι μόνο με ένα τρόπο. Υπάρχουν αυτοί που θα ρωτήσουν αν είναι οι Sabaton νεοναζί, η απάντηση είναι όχι. Είναι οι Sabaton κομουνιστές; Απαντάμε όχι. Είναι οι Sabaton πολιτική μπάντα? Απαντάμε όχι. Απλά μας αρέσει η ιστορία. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να γράφεις για άλλα πράγματα.

_x000D_

Rockpages.gr: Thobbe βοήθησες με τους στίχους τα τελευταία 4 χρόνια που είσαι στη μπάντα;

_x000D_

Thobbe Englund: Όχι τους στίχους αλλά στη μουσική βασικά. Κάτσαμε με τον Joakim μερικές φορές να δούμε τι θα γίνει και τελικά γράψαμε δύο κομμάτια για το Heroes και ένα για τον επερχόμενο δίσκο. Αλλά ο Joakim και ο Pär είναι στο στιχουργικό κομμάτι μιας και είναι οι ειδικοί στην ιστορία.

_x000D_

Rockpages.gr: Ήταν πολύ ευχάριστο που σας μιλήσαμε από κοντά.Lycka Till(σουηδικά για το “Καλη Τύχη’’)

_x000D_

Pär Sundström & Thobbe Englund: oοοο!Τack så mycket!!(σουηδικά για το “Ευχαριστώ Πολύ”)

_x000D_

SabatonFoother