Sabaton

0

Το Rockpages.gr συνάντησε τους Pär Sundström και Thobbe Englund των Sabaton στην Αγγλία και μίλησε μαζί τους για… τα πάντα όλα! Από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, την αγάπή τους για το ελληνικό κοινό, για την επερχόμενη εμφάνισή τους στην χώρα μας –η οποία είναι μυστική ακόμα-, τις ηχογραφήσεις του νέου άλμπουμ, μέχρι την τεράστια εκτίμησή τους για τη μουσική… της δεκαετίας του ’80! Συνέντευξη: Μαρίζα “Crash”

Sabaton001

Rockpages.gr:Η πρώτη μου ερώτηση δεν θα σας έρθει σαν έκπληξη αλλά θεωρώ ότι είναι πάντα επίκαιρη. Που στέκεστε στις τρομοκρατικές επιθέσεις? Αισθάνεστε να απειλήστε κάθε φορά που ανεβαίνετε στη σκηνή μετά από ότι έγινε στο Παρίσι;

Pär Sundström: Επισκεφθήκαμε τη Γαλλία λίγο μετά την επίθεση και παίξαμε στο Bataclan λίγους μήνες πριν την επίθεση. Ο προμότερ μας ήταν ο ίδιος των Eagles of Death Metal.Θα καθόταν στο ταμείο εκείνο το βράδυ αλλά άλλαξε με τον καλύτερο του φίλο τελευταία στιγμή. Κάτι τέτοιο σε κάνει να σκέφτεσαι πιο έντονα τον κίνδυνο. Δεν αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας βέβαια αλλά φυσικά το σκεφτόμαστε πολύ έντονα γιατί είναι αρκετά κοντά σε εμάς.

Thobbe Englund: Τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν παντού και συχνά απλά αυτή έγινε εκεί που θα μπορούσαμε να ήμαστε εμείς, εναντίον των οπαδών μας, εμάς και των ανθρώπων που δουλεύουν για εμάς. Δεν θέλουμε να νιώσουμε ότι απειλούμαστε αλλά είναι πάντα εκεί. Πάντως το crew μας πάντα ελέγχει τις εξόδους και ότι χρειαστεί στο κάθε συναυλιακό χώρο πριν παίξουμε.

Rockpages.gr: Είχατε φίλους στο Βataclan όταν έγινε η τρομοκρατική επίθεση;

Thobbe Englund: Nαι είχαμε έναν φίλο δημοσιογράφο αλλά ευτυχώς είναι καλά.

SabatonHeader

Rockpages.gr: Είναι αλήθεια ότι ο Joakim περπάτησε 323 μίλια από τη Σουηδία στη Νορβηγία επειδή έχασε ένα στοίχημα;

Pär Sundström: Δεν μπορούσε να το κάνει. Έπρεπε να σταματήσει. Είχαμε πρόβες πριν το live στη Νορβηγία. Το ταξίδι ήταν πολύ μακρινό. Αδύνατον να γίνει. Ήταν μια χαζή ιδέα. Ξεκίνησε βέβαια αλλά κατάλαβε ότι ήταν τρελό και αφού περπάτησε μια ώρα και κάτι, επέστρεψε σπίτι. Πάντως σίγουρα δεν περπάτησε για πολλές βδομάδες που θα χρειαζόταν για να φτάσει.

Rockpages.gr: Έχετε αγαπημένες μπάντες από την εποχή των 80s;

Pär Sundström: Φυσικά!! ΟΛΕΣ! Αν πρέπει να ονομάσω μια σουηδική όμως θα έλεγα Europe! Έπειτα Guns n’ Roses, Judas Priest, Iron Maiden, Manowar, Kiss…

Rockpages.gr: Kάποιο κοινό συγκρότημα που να αρέσει σε όλη τη μπάντα;

Thobbe Englund: Φυσικά! Έχουμε τους Guns N’ Roses που αρέσουν σε όλους και όλοι αγαπάμε τους Kiss.

Rockpages.gr: Pär πριν φτιάξεις τους Sabaton είχες κάποια άλλη μπάντα;

Pär Sundström : Nαι! Έπαιζα σε μια μπάντα που λεγόταν Mercator.Ήταν χάλια! Χαχα…

Sabaton002

Rockpages.gr: Oνομάστε μου μερικές παλιές μπάντες που σας αρέσουν από την πιο underground σουηδική σκηνή…

Pär Sundström: Alien και Keen Hue.Μια μπάντα από την περιοχή μας.

Rockpages.gr: Σας αρέσουν και οι Heavy Load;

Pär Sundström: Τους αγαπάμε. Έπαιξαν πρόσφατα και στην Ελλάδα με καλεσμένη την Μarta από τους Crystal Viper.

Rockpages.gr: Για ποιο κοινό σας ευχαριστεί περισσότερο να παίζετε εκτός Σουηδίας φυσικά;

Thobbe Englund: Θα πρέπει να πω η Βουλγαρία επειδή είναι τελείως τρελοί. Μετά η Κύπρος γιατί είναι τρελοί για μας. Παίξαμε πριν πολλά χρόνια σε ένα μικρό club για 400 άτομα και μας πήραν τα μυαλά όπως έκαναν.

Sabaton003

Rockpages.gr: Για την Ελλάδα πως νιώθετε;

Thobbe Englund: Απολύτως φανταστικά! Υπάρχει μια πολύ ξεχωριστή στιγμή στη περιοδεία του Heroes όταν παίξαμε το “Coat of arms’’. To κοινό ξέφυγε τελείως. Ήταν φυσική μαστούρα. Τρελό. Ανατριχιάζουμε κάθε φορά. Εκείνη τη στιγμή ξέραμε ότι θα ξαναπαίξουμε γι’ αυτούς.

Rockpages.gr: Έχετε κλείσει κάποια συναυλία στην Ελλάδα στο πιο άμεσο μέλλον;

Pär Sundström: Eίναι λίγο νωρίς για να πω αλλά ξέρω ποια ημερομηνία είναι.

Rockpages.gr: Έχετε σκεφτεί να διασκευάσετε κάποιο κομμάτι που δεν είναι Μέταλ;

Pär Sundström: Πολλά! Είχαμε σκεφτεί για το άλμπουμ Heroes, το κομμάτι ‘’Highlands’’(από τη σουηδική μπάντα One More Time). Mιλούσαμε γενικά για διάφορα κομμάτια σχετικά με ήρωες. Όπως της Tina Turner“We don’t need another Hero’’. Όλα covers από κομμάτια με  τη λέξη Hero. ”I need a hero”(Bonnie Tyler),”Hero”(Mariah Carey). Oλα αυτά! Αλλά, τελικά δεν το κάναμε. Κάποια στιγμή όμως μπορεί.

Sabaton005

Rockpages.gr: Πότε λέτε να κυκλοφορήσετε το επόμενο άλμπουμ;

Thobbe Englund: Μόλις αρχίσαμε τις ηχογραφήσεις. Έχουμε την ημέρα κυκλοφορίας. Είναι όλα κανονισμένα απλά μέχρι να γίνει επίσημο δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ανυπομονησία. Θα έχει βγει όμως το λιγότερο σε ένα χρόνο αλλά δεν μπορώ να πω άλλα.

Rockpages.gr: Είχατε κάποιο άσχημο χωρισμό με τα προηγούμενα μέλη των Sabaton;

Pär Sundström: Κάποιοι χωρισμοί ήταν πολύ πιο άσχημοι από άλλους και με άλλα μέλη μιλάμε και κάνουμε ακόμα παρέα. Αλλά, με άλλους δεν μιλάμε πια. Πρόσφατα βρεθήκαμε με τον Daniel που έπαιζε πλήκτρα. Επίσης, βλέπω συχνά τον drummer μας. Τον Oskar δεν τον έχω δει πολύ καιρό.

Thobbe Englund: Βασικά, τον πέτυχα εγώ σε ένα μπεργκεράδικο αλλά μου είπε ότι δεν παίζει πια μουσική.

Pär Sundström : Οι χωρισμοί δεν ήταν τέλειοι αλλά ήταν ήρεμοι γιατί όλοι ξέραμε τι συμβαίνει και όλοι ήξεραν τι είναι καλύτερο για όλους.

Rockpages.gr: Ήταν κυρίως για τη μουσική ή επειδή δεν τους ένοιαζε πραγματικά για τη μπάντα;

Pär Sundström: Σίγουρα δεν έφταιγε η μουσική. Ο κύριος λόγος ήταν οι περιοδείες. Μ’ αρέσει να περιοδεύω αρκετά. Κάνουμε 150 με 160 συναυλίες το χρόνο. Είμαστε 300 μέρες στο δρόμο και κάποιοι λέγανε πως δεν θέλουν τόσο. Ας κάνουμε μόνο 20 με 30 το χρόνο. Όταν ήμασταν στη σκηνή όλοι περνούσαν τέλεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι γενικά αυτός ο τρόπος ζωής. Είχαμε μόνο 2 ½ ώρες τη μέρα για να χαλαρώσουμε και κάποιοι είχαν οικογένειες που το καθιστούσε δύσκολο να λείπουν τόσο. Όταν είσαι 30 τα πράγματα αλλάζουν. Αρχίσαμε όταν ακόμα ήμασταν 17.Τώρα είναι αλλιώς.

Thobbe Englund: Ο Oskar δεν ήθελε να παίζει κιθάρα πια. Δεν ήταν απλά το τουρ είναι κι άλλα πράγματα όπως βλέπεις. Του Oskar του άρεσε να παίζει μουσική και τώρα πια όχι. Σε πολλούς άρεσε στα 15 .Τώρα πια όχι. Οπότε είναι καλύτερα για όλους το πώς έγινε.

Pär Sundström : Από όταν πήραμε τον Thobbe και τον Chris όλα έγινα πολύ πιο γρήγορα για μας. Είχαμε νέα ενέργεια στη μπάντα και μπορούσαμε να περιοδεύσουμε περισσότερο, να βάλουμε κι άλλες συναυλίες και όλα ήταν πιο απλά.

Sabaton006

Rockpages.gr: O Chris παίζει και με τους Nocturnal Rights σωστά;

Pär Sundström: Ναι αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει τίποτα. Πηγαίνουν πολύ αργά. Συζητάνε για νέο δίσκο εδώ και 6 χρόνια. Έχουν περάσει 9 χρόνια από το τελευταίο.

Rockpages.gr: Στους στίχους σας αναφέρεστε κυρίως σε μάχες, πολέμους, ιστορικά γεγονότα και βασιλιάδες. Στην Ελλάδα ,και ίσως να ισχύει και για άλλες χώρες, κάποιοι πιστεύουν ότι ανήκετε σε πιο δεξιές πολιτικές πεποιθήσεις.

Pär Sundström: Ναι όντως αυτή είναι μια περίεργη σύνδεση.

Rockpages.gr: Σας το έχουν αναφέρει και παλιότερα;

Pär Sundström: Αν γυρίσεις πίσω 10 χρόνια οι Sabaton κυκλοφορούν το Primo Victoria.Πολύ είπαν ότι οι Sabaton είναι νεοναζί. Σήμερα οι Sabaton είναι ένα καλά εδραιωμένο όνομα και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική, απλά γράφουμε κομμάτια για την ιστορία. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που θα μας παρεξηγήσουν και όχι μόνο με ένα τρόπο. Υπάρχουν αυτοί που θα ρωτήσουν αν είναι οι Sabaton νεοναζί, η απάντηση είναι όχι. Είναι οι Sabaton κομουνιστές; Απαντάμε όχι. Είναι οι Sabaton πολιτική μπάντα? Απαντάμε όχι. Απλά μας αρέσει η ιστορία. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να γράφεις για άλλα πράγματα.

Rockpages.gr: Thobbe βοήθησες με τους στίχους τα τελευταία 4 χρόνια που είσαι στη μπάντα;

Thobbe Englund: Όχι τους στίχους αλλά στη μουσική βασικά. Κάτσαμε με τον Joakim μερικές φορές να δούμε τι θα γίνει και τελικά γράψαμε δύο κομμάτια για το Heroes και ένα για τον επερχόμενο δίσκο. Αλλά ο Joakim και ο Pär είναι στο στιχουργικό κομμάτι μιας και είναι οι ειδικοί στην ιστορία.

Rockpages.gr: Ήταν πολύ ευχάριστο που σας μιλήσαμε από κοντά.Lycka Till(σουηδικά για το “Καλη Τύχη’’)

Pär Sundström & Thobbe Englund: oοοο!Τack så mycket!!(σουηδικά για το “Ευχαριστώ Πολύ”)

SabatonFoother