24 χρόνια μετά την ίδρυσή τους και 21 μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους full length album, οι Satyricon κυκλοφορούν το πρώτο τους live cd/dvd. Καιρός ήταν θα πουν κάποιοι και δεν θα διαφωνήσω. Και αφού άργησαν τόσο να το κάνουν, έπρεπε να το κάνουν εντυπωσιακά. Η συναυλία αυτή έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2013 στην Όπερα (ω, ναι) του Όσλο με την συνοδεία 55μελούς Νορβηγικής χορωδίας. Κάτι ανάλογο στη χώρα μας θα ήταν να δούμε τους Rotting Christ στο Μέγαρο με συνοδεία την χορωδία της ΕΡΤ. Σταματάω εδώ γιατί από τη μία με πιάνουν τα γέλια και από την άλλη απελπίζομαι για την κατάντια της μπανανίας που ζούμε σε σχέση με τα…πολιτισμικά θέματα.

Το live ομολογώ ότι είναι εντυπωσιακό. Μπορεί οι Satyricon να μην έχουν πλέον μεγάλη απήχηση στους black metal κύκλους λόγω της ριζικής αλλαγής του ύφους τους, αλλά αυτή η εμφάνιση είναι τρομερή. Η χορωδία φυσικά είναι ένα άλλο θέμα. Κολλάει εντυπωσιακά στη μουσική τους, είναι τοποθετημένη όπως πρέπει στα σημεία που πρέπει και δημιουργεί πολλές φορές μία απόκοσμη ατμόσφαιρα. Προσοχή, μιλάμε μόνο για χορωδία. Η μουσική είναι αποκλειστικά παιγμένη από τους Satyricon. Το setlist δεν είναι μεγάλο, αποτελείται μόνο από 13 κομμάτια (συν ένα intro) και κρατάει περίπου μιάμιση ώρα με τα περισσότερα κομμάτια να βρίσκονται στα “Now, Diabolical” του 2006 και “Satyricon” του 2013. Highlight της βραδιάς, η guest συμμετοχή του Sivert Hoyem (ex-Madrugada) ο οποίος, όπως και στο τελευταίο τους album, ερμηνεύει το “Phoenix” και η απόδοσή του είναι εξαιρετική καθώς το κομμάτι μυρίζει Madrugada από χιλιόμετρα. Τρομερή απόδοση φυσικά και στο encore με το υπερ-κλασσικό “Mother North” και “K.I.N.G.” για το κλείσιμο.

Τρομερός ήχος, τρομερή εικόνα και πολύ ωραίες αλλαγές στα πλάνα μεταξύ κοινού, συγκροτήματος και χορωδίας. Το πακέτο της κυκλοφορίας συμπληρώνουν δύο cd τα οποία έχουν τα κομμάτια που υπάρχουν και στο dvd. Αυτό που ξενίζει είναι η ολοκληρωτική απουσία bonus υλικού στο dvd. Γενικά πάντως μιλάμε για μια ωραία κυκλοφορία με ένα άκρως απολαυστικό live το οποίο, προσωπικά, θα δω αρκετές φορές ακόμα.