Η επιστροφή στη δισκογραφία για τους σουηδούς “Scar Symmetry” έρχεται με το “Unseen Empire”, το πέμπτο άλμπουμ τους και το δεύτερο μετα την φυγή του τραγουδιστή “Christian Älvestam”.  Αντικαταστάτες του “Älvestam” είναι οι “Lars Palmqvist” και “Roberth Karlsson”.
 
Στο προηγούμενο άλμπουμ με τίτλο “Dark Matter Dimensions” οι σουηδοί ήχαν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις  και  ελπίδες  ότι με τον καιρό θα δέσει η μπάντα με τους νέους τραγουδιστές και θα γίνουν ακόμα καλύτεροι . Μετά από αυτόν το δίσκο είχαν την επιλογή στο αν θα εξελίξουν τα τεχνικά μέρη της μουσικής τους ή αν θα έκαναν τον ήχο τους λίγο πιο εμπορικό και πιο πιασάρικο.  

Ακούγοντας το “Unseen Empire”  μου δόθηκε η εντύπωση ότι αναζήτησαν κάποια εμπορική επιτυχία με αυτόν το δίσκο.  Έτσι, προς απογοήτευσή μου, αποφάσισαν να τονίσουν τα μελωδικά και πιο πιασάρικα μέρη των συνθέσεων τους  και να μειώσουν τα τεχνικά και death μέρη τους.

Παρόλα αυτά ο δίσκος  είναι γενικά ωραίος. Έχει εξαιρετικές μελωδίες και τα περισσότερα ρεφραίν είναι πιασάρικα. Όταν δε, αφήνονται ελεύθεροι και και αναπτύσουν τα progressive και death μερη τα πράγματα γίνονται πολύ πολύ ωραία. Τα riffs είναι εφάνταστα και δυναμικά όπως και τα φωνητικά.

Κομμάτια όπως τα “Astronomicon” και “Draconian Arrival”  είναι εξαιρετικά παραδείγματα  των τεχνικών δυνατοτήτων της μπάντας και το “Alpha and Omega” είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι του δίσκου με το μελωδικό κομμάτι να μου θυμίζει μπάντα μελωδικού ροκ.

Τελικά αν και μου άφησε θετική εντύπωση το “Unseen Empire”, απογοητεύτηκα γιατι περίμενα περισσότερο progressive στοιχεία.