Παρά την κούραση του Σαββάτου την επόμενη μέρα (19/3) βρεθήκαμε και πάλι στο Gagarin αφού το διήμερο του Side Effects festival είχε ακόμα πέντε ενδιαφέρουσες μπάντες για μας, για να ολοκληρώσει τη γιορτή της Sound Effect Records. Αυτή τη φορά, τα σχήματα είχαν περισσότερο βαρύ ήχο, ενώ όλα τους ήταν ελληνικά αφού οι δύο μη ελληνικές μπάντες έπαιξαν την προηγούμενη μέρα. Έτσι τη δεύτερη μέρα είδαμε τους Widow Pit, Bastard Sword, Gagulta, Lotus Emperor και Automaton.

Με τις πόρτες να ανοίγουν και πάλι λίγο μετά τις 19:00 έφτασα στο χώρο και παρατήρησα κάποια άτομα που ήταν εκεί και την προηγούμενη μέρα, πράγμα που αποδεικνύει πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος για τέτοια underground festival γεμάτα με διαφορετικούς ήχους, φεστιβάλ που πέρα από τις μουσικές μας γεμίζουν χαμόγελα. Θετική εντύπωση μου έκανε επίσης πως στο χώρο ήταν και τα μέλη των Glen και King Isxan παρατηρώντας με προσοχή όλες τις μπάντες της δεύτερης μέρας. Συνολικά όμως η προσέλευση ήταν σαφώς μικρότερη αυτή τη φορά. Στη γωνιά του merch μπορούσες να βρεις και πάλι καλούδια των γκρουπ αλλά και άλλων κυκλοφοριών της Sound Effect.

“devil’s dance…”

Τον άχαρο ρόλο του opening act είχαν οι Widow Pit, ένα αθηναϊκό σχήμα που παίζει βρώμικο heavy rock με κάποιες psych πινελιές. Δεν είχα επαφή με τη μουσική τους μέχρι τώρα και έτσι δε γνώριζα τα κομμάτια τους αλλά αυτό θα διορθωθεί σύντομα αφού είναι έτοιμοι να γράψουν το άλμπουμ τους στην Sound Effect. Εξαιρετικός ο Πέτρος Μιχόπουλος (Selefice) στην κιθάρα ενώ στο μικρόφωνο ήταν ο Νικόλας Καλογήρου των Devil Flower Mantis. Τα δυο μέλη του rhythm section μας ήταν ήδη γνωστά από την προηγούμενη μέρα αφού παίζουν στους Lokruz, έτσι είδαμε και πάλι τον Θάνο Ταμπακόπουλο στα τύμπανα να δίνει τον έξτρα τόνο με ωραία γεμίσματα και τον Alessandro στο μπάσο (αν και στους Lokruz παίζει κιθάρα). Δυστυχώς έπαιξαν μπροστά σε ελάχιστο κόσμο αλλά αυτό δεν τους πτόησε και για 30 λεπτά τα έδωσαν όλα, έχοντας την απαραίτητη γκρούβα για να κατέβει η πρώτη μπύρα.

Widow Pit video:

Widow Pit setlist:
Black Door / Let Love Drive / Burn / The Night Is My Girl / Blue Radar Eyes / Devil’s Dance

“from the ice comes a creature…”

Γρήγορη αλλαγή σκυτάλης ώστε στις 20:20 να βγουν στη σκηνή οι Bastard Sword οι οποίοι είχαν κυκλοφορήσει μόλις πριν λίγες μέρες το άλμπουμ “Bastard Sword I”. Πρόκειται για ένα νέο Αθηναϊκό σχήμα, ένα power trio που δεν κρύβει την αγάπη του για τους Black Sabbath, άλλωστε το Vol. 4 μπλουζάκι του Άκη Καπράνου δεν άφηνε αμφιβολίες έτσι και αλλιώς και σε εκείνη ακριβώς την περίοδο μας ταξίδεψαν στο σαραντάλεπτο σετ τους, ένα σετ που είχε πολλές καλές στιγμές (αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μία θα έλεγα το “Witching Brethren”). Αρχηγός του σχήματος ο Αχιλλέας Χαρμπίλας (που τον ξέρουμε από τους 2 By Bukowski) ο οποίος είχε και το απαραίτητο χιούμορ σπάζοντας έτσι με τις ατάκες του και τη βουβαμάρα που περιέργως επικρατούσε στο χώρο. Με τα πεταλάκια της παραμόρφωσης να κάνουν δουλίτσα αλλά και έναν εντυπωσιακό Οδυσσέα Τζιρίτα στο μπάσο νομίζω πως δεν άφησαν κανένα παραπονούμενο ενώ ο Καπράνος είναι πάντα εγγύηση στα τύμπανα.

Bastard Sword video:

Bastard Sword setlist:
Daemon of Doom / Ghost in the Beehive / Il Gigante / Witching Brethren / Santeria de Sangre / Hierophant / Tenbones

“long live the undead…”

Στις 21:10 ανέβηκαν στη σκηνή οι Gagulta, οι οποίοι ανέβασαν τις εντάσεις της βραδιάς, κάτι που έγινε άμεσα αντιληπτό με το που ξεκίνησαν με το “Late Beer Cult” που αυτόματα προκαλεί ρυθμικό κούνημα του κεφαλιού. Σε κάθε περίπτωση έδωσαν πόνο με έναν ήχο που σέρνεται σε doom/sludge δρόμους και έχει όγκο με ωραία έκπληξη/προσθήκη το μπάσο του Γρηγόρη Κωνσταντάρα (Seer Of The Void) που τους κάνει πλέον κουαρτέτο αφού μέχρι πρόσφατα έπαιζαν χωρίς μπάσο! Μετά το feedback των εγχόρδων που δονούσε το χώρο ήρθαν και τα τρελαμένα φωνητικά που ξυπνάνε και νεκρούς όπως και λέει και ένα κομμάτι τους. Στο σετ τους έδωσαν προτεραιότητα στο ομώνυμο άλμπουμ του 2019 αλλά μας χάρισαν και νέο υλικό το οποίο είναι στο ίδιο επίπεδο και δε χωρά αμφιβολία, πως θα έχουμε και πάλι ένα εξαίρετο δείγμα λασπωμένου sludge και αυτό θα είναι καλή αφορμή για να τους πετύχουμε και πάλι ζωντανά.

Gagulta video:

Gagulta setlist:
Late beer cult / long live the undead / children of new dawn / glass riffer / gagulta

Μετά το μουσικό χαμό των Gagulta χρειαζόμουν κάτι διαφορετικό ηχητικά αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν όχι απλά έκπληξη αλλά πραγματική αποκάλυψη αφού η εμφάνιση των Lotus Emperor ήταν αυτή που εύκολα θα ξεχώριζα από το διήμερο φεστιβάλ και επιβεβαίωσε και πάλι γιατί είναι σημαντικό να στηρίζουμε τέτοια events και διοργανώσεις.

“sneaking through your veins…”

Η ώρα είχε πάει 22:05 λοιπόν όταν άναψε το κερί μπροστά στη σκηνή και οι Lotus Emperor ξεκίνησαν το μουσικό ταξίδι τους, γιατί μόνο η λέξη ταξίδι περιγράφει το ιδιαίτερο στυλ τους, ένα στυλ που έχει σαν βάση την ψυχεδέλεια. Επαναλαμβανόμενα patterns που θύμιζαν κάποιο τελετουργικό, έντονες αναφορές από την Ανατολή, φευγάτα κιθαριστικά ριφ και μια πανσπερμία ήχων που με μάγεψαν. Εξαιρετικοί μουσικοί όλοι τους και είμαι σίγουρος πως οι επιρροές τους πρέπει να είναι πολλές αν κρίνω από τα t-shirt τους (Hawkwind, Pentagram, Holy Monitor, Καταχνιά!). Ουσιαστικός ο Στασινός στην κιθάρα και εντυπωσιακή η Κωνσταντίνα πίσω από το μικρόφωνο με διαφορετικές χροιές αν και στα σημεία με τους ψιθύρους ίσως χρειαζόταν να είναι λίγο πιο ψηλά στη μίξη από τον ηχολήπτη. Η 55λεπτη εμφάνιση τους είχε μόλις τέσσερις συνθέσεις, πράγμα που προϋπόθετε την προσήλωση μας σε όλη τη διάρκεια αφού προτίμησαν να εστιάσουν κυρίως στο τελευταίο άλμπουμ τους και όχι στο ομώνυμο ντεμπούτο που είχε κάποιες πιο straight forward συνθέσεις. Παρόλα αυτά δεν το άφησαν παραπονεμένο αφού από κει ακούσαμε το “Cell Of Death” πριν παίξουν γυρίσουν στο νέο δίσκο και το ομώνυμο κομμάτι που έκλεισε τελετουργικά την εμφάνιση τους

Lotus Emperor video:

Lotus Emperor setlist:
Petra, anemos , cell of death , syneidesis

Όταν οι Automaton βγήκαν στη σκηνή η ώρα ήταν ήδη 23:20 και η κούραση είχε αρχίσει ήδη να με καταβάλει και τα γέρικα πόδια μου με το ζόρι με κρατούσαν. Κανονικά βέβαια και μόνο το γεγονός πως ήταν καθημερινή η επόμενη μέρα θα έπρεπε να μεταφέρει το πρόγραμμα πιο νωρίς ώστε να διευκολυνθούν όσοι επιστρέφουν με ΜΜΜ. Αυτός νομίζω πως ήταν και ο λόγος που πολλοί αποχώρησαν από το χώρο πριν βγουν οι headliners της βραδιάς.

“trapped in darkness…”

Όσοι μείναμε ξέραμε πως οι Automaton είναι πολύ δυνατοί στη σκηνή. Κάθε φορά που τους βλέπω καταφέρνουν και δημιουργούν μια ιδιαίτερη και τέρμα σκοτεινή ατμόσφαιρα, με τα διαφορετικά ηχητικά layers που από τη μία σε ψυχοπλακώνουν και από την άλλη λειτουργούν λυτρωτικά. Είναι δύσκολο να βάλεις ταμπέλα σε αυτό που παίζουν, ένα βαρύ κράμα post και doom metal που είναι σχεδόν καθηλωτικό και με εντυπωσιάζουν σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση. Ξεκίνησαν με ένα επικό νέο κομμάτι μεγάλης διάρκειας το οποίο έμοιαζε εντυπωσιακό και θα άγγιζε κορυφές αν δεν υπήρχε το τεχνικό πρόβλημα με τη μία κιθάρα. Στη συνέχεια έπαιξαν τρία κομμάτια από το άλμπουμ “Talos” (2018), με το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο και έκλεισαν με μία ακόμη νέα σύνθεση που μας άνοιξε για τα καλά την όρεξη για τη επερχόμενη νέα δουλειά που δείχνει πως δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου.

Automaton video:

Automaton setlist:
New(untitled) / Talos Awakens / The Giant of steel / Automaton Marching / (new untitled)

® κείμενο/photos/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos