Οι Αμερικάνοι Skeletal Remains είναι χαρακτηριστική περίπτωση συγκροτήματος που αποκτάει όλο και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα λόγω της σωστής δουλειάς που κάνει στον πιο σημαντικό τομέα, αυτό της μουσικής. Ειδικά στους death metal κύκλους θεωρούνται από τα πλέον σπουδαιότερα νέα σχήματα και όχι άδικα.

Ξεκίνησαν το 2011 σαν Anthropophagy το οποίο δεν κράτησε πολύ, αφού την ίδια χρονιά το άλλαξαν στο τωρινό. Η αρχική ιδέα ήταν να είναι ένα side-project αλλά η άμεση επιτυχία που γνώρισαν στο underground τους έκανε να αλλάξουν γνώμη. Ευτυχώς δηλαδή για την death metal κοινότητα.

Οι επιρροές τους μπορούν να βρεθούν τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικάνικη σκηνή. Οι πρώιμοι Death και Pestilence για παράδειγμα είναι δύο πολύ χαρακτηριστικές μπάντες αλλά σίγουρα σε πολλά σημεία θα θυμίσουν και άλλα μεγαθήρια του είδους τα οποία χρειάζονται αρκετές γραμμές για να αναφέρω. Τα κομμάτια εναλλάσσονται μεταξύ μεσαίων και γρήγορων ταχυτήτων, στα οποία το drumming ξεχωρίζει εύκολα. Τόσο με την βιαιότητα όπου χρειάζεται όσο και με την τεχνική και τα γεμίσματα στα κατάλληλα σημεία.

Φοβερή δουλειά όμως έχει γίνει στις κιθάρες. Τα riffs είναι πολύ πιο δουλεμένα και εδώ φαίνεται ακόμα περισσότερο το Morbid Angel στοιχείο που έχουν βάλει στη μουσική τους. Ήχος, δομές και φρενήρη solos θυμίζουν κατά πολύ το τι έκανε στα πρώτα χρόνια της η θρυλική μπάντα από την Florida και μάλλον πρέπει να τους ακούσουν και οι ίδιοι μπας και βγάλουν κανένα album της προκοπής.

Το αποτέλεσμα, το οποίο έχει την υπογραφή του τεράστιου Dan Swanö σε μίξη/mastering, είναι ένα καταιγιστικό death metal album που έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται αυτό το στυλ μουσικής. Προσκυνάει την παλιά σχολή μεν αλλά δεν πέφτει στην παγίδα του να έχει τραγικό ήχο για να το παίξει και καλά old-school. Στην περιορισμένη έκδοση θα βρούμε και μια διασκευή στους Disincarnate, ένα βραχύβιο σχήμα που όμως έβγαλε ένα κλασικό για το είδος album το 1993.

Οι Skeletal Remains είτε βαράνε χωρίς έλεος (“Synthetic Impulse”), είτε παίζουν σε mid-tempo διαθέσεις (“Tombs Of Chaos”), είτε φτιάχνουν doomy ογκόλιθους (“Eternal Hatred”), δεν υστερούν σε κανένα σημείο. Σε σχέση με το “Devouring Mortality” του 2018, το “The Entombment Of Chaos” ακούγεται πιο επιθετικό, πιο τεχνικό, πιο βίαιο και ακόμα πιο δουλεμένο. Εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα.

Όταν λοιπόν ένα νέο σχήμα αναρωτηθεί πώς μπορεί να φτιάξει μουσική που να περιέχει όλες τις επιρροές του χωρίς να φαίνεται ότι τις αντιγράφει και πώς να ακούγεται τόσο old-school αλλά συνάμα σύγχρονο και φρέσκο, η απάντηση είναι μία. Κάνε το όπως οι Skeletal Remains.