To 1974 o δημοσιογράφος Jon Landau πήγε να δει μία συναυλία του ανερχόμενου τότε Bruce Springsteen. Μετά το live έγραψε την εξής φράση που έμεινε στην ιστορία: “σήμερα είδα το μέλλον του rock n’ roll και το όνομα του ήταν Bruce Springsteen”. Κάπως έτσι ένιωσα και εγώ όταν είδα τους Sleazy Lizards να ανοίγουν τη συναυλία του Kip Winger. Δεν κάνουμε φυσικά παραλληλισμούς και συγκρίσεις με το τεράστιο Αφεντικό αλλά ο ενθουσιασμός και η εν γένει απόδοση των παιδιών μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν τον όποιο βαρύγδουπο χαρακτηρισμό και ας είμαστε στην Ελλάδα…και στο 2016!

SkeazyLizards01
Είναι πολύ σπάνιο να πηγαίνεις σε μία συναυλία και να σε εντυπωσιάζει ένα support σχήμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζες τίποτα για αυτό. Ακόμη σπανιότερο για τα ελληνικά δεδομένα είναι η απολύτως επαγγελματική πρSleazyLizards03οσέγγιση σε αυτό που κάνουν τα παιδιά η οποία όμως παντρεύεται με ένα ρομαντικό ερασιτεχνισμό, απόρροια της αγάπης τους για τη μουσική. Και εκεί ακριβώς έγκειται η διαφοροποίηση των Sleazy Lizards σε σχέση με την πλειονότητα των ελληνικών συγκροτημάτων: είναι μαζί άριστοι μουσικοί και αψεγάδιαστοι performers. Καταφέρνουν να συνδυάζουν αρμονικά τα πιασάρικα (αλλά καλοδουλεμένα) τραγούδια με τον παράγοντα entertainment. Κάπως έτσι, βεθήκαμε με τα παιδιά στο κέντρο της Αθήνας για να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για αυτούς. Και αν η πρώτη εικόνα που είχα για αυτούς από το live του Kip Winger ήταν θετική, μετά τη συνάντηση μου άφησαν ακόμη καλύτερες εντυπώσεις.

Οι Sleazy Lizards αποτελούνται από τον Jet Papas, τον Jim V. Serpent και τον A.d. Τρεις φίλοι και συμμαθητές οι οποίοι ξεκίνησαν την όλη φάση με τους Sleazy Lizards όταν είδαν σε μία σχολική γιορτή ένα άλλο συγκρότημα να παίζει μία διασκευή στο “Wasting Love” των Iron Maiden (Up The Irons!). Με πολύ όρεξη και αγάπη για αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν, άρχισαν να μαθαίνουν γνωστά τραγούδια αγαπημένων τους συγκροτημάτων (για την ιστορία, το δεύτερο κομμάτι που έμαθαν ήταν το “Afraid To Shoot Strangers” των Maiden) αλλά και να γράφουν δικό τους υλικό. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η μουσική παιδεία και των τριών μελών των Sleazy Lizards αφού από μικρή ηλικία άρχισαν να διαβάζουν μουσική θεωρία και να μαθαίνουν διάφορα όργανα. Πιάνο, κιθάρα, φλάουτο…ό,τι φανταστείτε! Κάπως έτσι, μπήκε το μικρόβιο για τους Sleazy Lizards και η κιθάρα κατέκτησε τις καρδιές και των τριών!

SleazyLizards04

Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της όλης ιστορίας είναι ότι οι Sleazy Lizards υπάρχουν σαν συγκρότημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στα συναυλιακά δρώμενα της χώρας μας. Σε ερώτησή μας για το πόσο σημαντικά είναι τα social media στην εποχή μας όσον αφορά την ουσιαστική στήριξη του συγκροτήματος, και οι τρεις τους είναι απόλυτοι: «Πάρα πολύ σημαντική», απαντούν σχεδόν ταυτόχρονα και συνεχίζουν: «ουσιαστικά, μέσα από το facebook μας έμαθε πολύς κόσμος και ήρθε να μας δει στις συναυλίες που έχουμε δώσει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό».

Πως θα μπορέσουν όμως να καταφέρουν να ξεχωρίσουν και να κάνουν τη διαφορά σε μία χώρα όπου το αγοραστικό κοινό και το ευρύτερο ενδιαφέρον είναι περιορισμένο για αυτή τη μουσική; «Αυτό είναι μία πολύ καλή ερώτηση», μας λέει ο Jet. «Το θέμα είναι ότι δεν κοιτάζουμε μονάχα την ελληνική αγορά και ήδη κάνουμε κινήσεις για να κλείσουμε συναυλίες στο εξωτερικό». Ο Jim συμπληρώνει πάνω σε αυτό: «Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες είναι οι βασικοί στόχοι». Τα παιδιά γνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι δεν πτοούνται γιατί αγαπούν τη μουσική και αυτό που κάνουν. Είναι ολοφάνερο ότι είναι αποφασισμένοι και απολύτως προσηλωμένοι στο σκοπό τους. Κι όλα αυτά από άτομα που έχουν κάνει πανεπιστημιακές σπουδές αλλά η μουσική αποτελεί τη βασική ενασχόλησή τους.

 «Ίσως να ακουστεί περίεργο», μας λέει ο Jet, «αλλά δεν μας ενδιαφέρει να μπλέκουμε με τα διαδικαστικά θέματα της βιομηχανίας…γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητα αλλά το μυαλό μας βρίσκεται αποκλειστικά στη μουσική και δεν θέλουμε να επηρεαζόμαστε από όλα αυτά. Έχουμε άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με αυτά» μας λέει χαμογελαστός, δείχνοντας την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της μπάντας.

Τους ρωτάμε αν υπάρχει στα πλάνα τους σκέψη για να παρουσιάσουν το υλικό τους με ηλεκτρικές κιθάρες, τύμπανα, μπάσο και τα συναφή. Χωρίς να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση, υπονόησαν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και κρίνοντας από τα χαμόγελα, θα λέγαμε ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. Κλείνοντας την κουβέντα μας, τους συστήσαμε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει διαθέσιμο στα live τους κάποιο φυσικό προιόν με τα τραγούδια τους προκειμένου ο κόσμος που ενδιαφέρεται να το αποκτήσει. «Και αυτό είναι στα πλάνα», μας απάντησαν και εμείς περιμένουμε!

Είπαμε κι άλλα πολλά, γνωρίσαμε καλύτερα τους Sleazy Lizards αλλά ξέρετε κάτι…; Για να αποκτήσετε μία άριστη εικόνα του συγκροτήματος, θα πρέπει να τους δείτε πάνω στη σκηνή. Πιστέψτε μας, όσες αράδες κι αν γράψουμε, όσες καλές κουβέντες και να πούμε δεν αποτυπώνουν με τίποτα την εικόνα που θα σχηματίσετε όταν δείτε μία συναυλία τους. It’s only rock n’ roll…και οι Sleazy Lizards είναι πολύ καλοί σε αυτό!
Σάκης Νίκας

SleazyLizards02