Small Chanter/Martzi & Rena/Edgar @Ilion Plus

0

“My only hope the endless sky…”

Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει συνάντηση δια ζώσης, σημαίνει χαμόγελα, σημαίνει ζωντανή τέχνη μακριά από ψυχρές οθόνες και streaming υπηρεσίες. Στον όμορφο χώρο του Ilion Plus υπήρχαν τραπεζάκια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και ως ένα βαθμό λειτούργησε είναι η αλήθεια δυσκολεύοντας όμως πολύ την ακρόαση αφού δε μπορούσες να είσαι κοντά στη σκηνή ώστε να αποφύγεις την οχλοβοή αυτών που πάνε σε μια συναυλία και δεν  καταφέρνουν να παραμείνουν σιωπηλοί ούτε για ένα λεπτό. Πέρα από τη γκρίνια όμως η βραδιά ήταν εξαιρετική με πολύ ωραία εμφάνιση τόσο του SMALL CHANTER που έκανε το συγκεκριμένο event για να παρουσιαστεί ζωντανά το άλμπουμ “Chronicle Zer0” όσο και των δύο ακουστικών σχημάτων που ζέσταναν τη βραδιά.

 “Was it worth it…”

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Οι πόρτες άνοιξαν λίγο μετά τις 21.30, ο κόσμος με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στα χέρια άρχισε να μπαίνει σιγά σιγά με το σχήμα που θα άνοιγε τη βραδιά να είναι ήδη επί σκηνής και να ξεκινάει το πρόγραμμα του. Οι EDGAR είναι ένα νέο σχήμα, τόσο νέο που δεν έχουν προλάβει καν να στήσουν μια σελίδα, ένα λογότυπο και όλα τα απαραίτητα μαρκετίστικα κόλπα που θέλει το σύστημα από τον καλλιτέχνη για να προωθηθεί η δουλειά του ως καταναλωτικό προϊόν. Από την άλλη, η ουσία για τον μουσικό δημιουργό βρίσκεται στις συνθέσεις του και σε αυτό οι EDGAR έχουν ήδη κερδίσει το στοίχημα αφού η έμπνευση όχι απλά υπάρχει αλλά έχει μετουσιωθεί σε τραγούδια που έχουν κάτι να πουν και θα κυκλοφορήσουν σε άλμπουμ.

Σε αυτά τα πέντε κομμάτια βασίστηκε το λιτό -εντελώς ακουστικό- σετ του ντουέτου με τον Θύμιο στην κιθάρα και τον Μάνο στη φωνή να καταθέτουν κάτι που ζητούσε την προσήλωση του κόσμου ο οποίος όμως δεν έδειξε τον απαραίτητο σεβασμό σε κάτι που έβγαζε ψυχή και ευαισθησία και που προσωπικά με κέρδισε.

set list: one final bell / dear all / flee the blood circus / talisman / desert child

 

“So I went down to the river of insufferable sins…”

Μετά το απαραίτητο διάλειμμα για ανανέωση των ποτών στην άκρη της σκηνής κάθισε ένα ακόμα ντουέτο. Martzi & Rena έγραφε το πόστερ και φυσικά πρόκειται για δυο υπέροχες μουσικούς, που τις ξέρουμε από τους Jumberingas και Grey River & The Smoky Mountain αντίστοιχα (αν όχι τσεκάρετε οπωσδήποτε). Εδώ το σετ βασίστηκε σε μια χούφτα ωραίων διασκευών με τις φωνές των δύο κοριτσιών να εναλλάσσονται ενώ δυστυχώς και αυτές έπρεπε να συγκρουστούν σε μια άνιση μάχη με τις δικές μας φάλτσες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) φωνές. Πολύ ταιριαστές οι μουσικές επιλογές τους τόσο σε κλασικά αγαπημένα ονόματα όπως ο Tom Waits αλλά και στο κομμάτι down to the river των Brown Bird του τόσο πρόωρα χαμένου David Lamb. Ωραίες προσεγγίσεις γενικά με ένα κράμα Americana και bluegrass να φέρνει ωραία vibes και να δημιουργεί ένα μουσικό χαλί που σε ταξιδεύει…

set list: an ungrateful man (Ornery) / all my little words (Magnetic Fields) / come on up to the house (Tom Waits) / good company (The Dead South) / who did that to you (John Legend)  / down to the river (Brown Bird) / bury me under the weeping willow (The Carter Family) / lay with me (Grey River and the smoky mountain ft. Martzi)

 “All my dreams now are so clear…”

Κάπως έτσι φτάσαμε στον headliner της βραδιάς. Ο SMALL CHANTER είχε ετοιμάσει μια πολύ όμορφη παρουσίαση του “Chronicle Zer0” φροντίζοντας να υπάρχει σωστό ήχος αλλά και ταιριαστοί φωτισμοί στη σκηνή.

H αφορμή για τη δημιουργία του δίσκου ήταν ο χαμός ενός φίλου του για την οποία θα γινόταν ένα μικρό tribute εν είδει μνημόσυνου τότε και ενώ γράφτηκαν ένα δυο τραγούδια ήρθαν στη συνέχεια και άλλες απώλειες με αποτέλεσμα να μαζευτούν μέσα στα χρόνια πολλές συνθέσεις που έχουν να κάνουν με το θάνατο αλλά παράλληλα και τραγούδια αισιόδοξα, για τα παιδιά του Γρηγόρη αλλά και τραγούδια του αγώνα.

Ο SMALL CHANTER αφιέρωσε τη βραδιά στον Τάσο Ιωαννίδη των Phase Reverse που χάθηκε πέρυσι ενώ είχε παίξει μπάσο και ήταν στην παραγωγή του άλμπουμ οπότε, όπως και το ίδιο το άλμπουμ, η βραδιά είχε μια γλυκόπικρη γεύση αφού ο θάνατος επηρέασε πολύ τους δημιουργούς του. Το σετ βασίστηκε στο πρώτο μέρος του στα κομμάτια του άλμπουμ ενώ στο δεύτερο ακούσαμε κάποιες διασκευές. Επειδή στο άλμπουμ έτσι και αλλιώς ακούς διάφορα ηχοχρώματα (από dark country και αμερικάνικη folk και ακουστική μπαλάντα) ανάλογα με το κομμάτι συμμετείχαν διαφορετικοί μουσικοί δίνοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο αυτό που χρειαζόταν κάθε φορά. Special guest ήταν ο Παντελής Κυραμαργιός που ειδικά στο Guns N Wars ακούσαμε αυτή την ιδιαίτερη διασκευή (με ελληνικούς και αγγλικούς στίχους) στο κομμάτι του Μάνου Χατζιδάκι «Τα Παιδιά Κάτω Στον Κάμπο».

Εξαιρετικοί όλοι οι μουσικοί που βρέθηκαν επί σκηνής μας χάρισαν κάτι όμορφο ενώ στο merch υπήρχε και ένα boxset με το άλμπουμ σε κασσέτα! Πραγματικά θα ήταν κρίμα αν δεν είχε την ευκαιρία αυτό το πρότζεκτ να μην φτάσει και ζωντανά στα αυτιά μας αφού ο SMALL CHANTER είναι μια one off δημιουργία του Γρηγόρη Ψαλτάκου οπότε μας λες και τυχερούς που βρεθήκαμε εκεί και ακούσαμε τα κομμάτια ζωντανά.

® κείμενο/φωτογραφίες: Konstantinos Mindcrimek Vlachos

set list:

fields / countryside / sacred place / space elephants /  carefully / lion / streets of fire / she’s got to be / pouring rain / baby astronaut / guns n wars / αντιθέσεις / love letters / drink the water / fare thee well / wayfaring stranger / chocolate jesus / have you ever seen the rain