Έχουν περάσει πέντε χρόνια από το “For the sake of revenge”… Οι Φιλανδοί αποτελούν μια μπάντα αποδεκτή απ’ όλους, μια μπάντα αρκετά μεγάλου βεληνεκούς πια. Περιοδεύουν στην Ασία, την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική… Το DVD αυτό παρουσιάζει το κουιντέτο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο live που επιστεγάζει όλη την περιοδεία για το “The days of grays”, ένα live που προετοιμαζόταν σχεδόν έξη μήνες πριν!

Το Teatria στο Oulu είναι το μαγαζί που φιλοξενεί για απόψε τον Tony Kakko και την παρέα του… Το Oulu είναι μια πόλη εκατόν πενήντα χιλιάδων ψυχών στα Δυτικά, περίπου στη μέση της χώρας… Απρίλιος, ξε-Απρίλιος (η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 15-4-2011), το κρύο του το έχει, παρόλα αυτά οι γηγενείς δεν μάσησαν, όπως δεν μάσησαν και οι Άγγλοι, Ούγγροι, Ολλανδοί και διάφοροι άλλοι διεθνείς που ανηφόρησαν προς τη Σουόμιλαντ…

Το σκηνικό επιβλητικό, με τη σκηνή τέλεια στημένη, το logo της μπάντας να κυριαρχεί και το κοινό να έχει γεμίσει το venue. Μετά την εισαγωγή οι πέντε εφορμούν και συγκρατούμε τα παρακάτω. Ακούγονται καταπληκτικά, ιδίως τα τύμπανα είναι για clinic! Τολμώ να πω πως θα τα προτιμούσα λίγο πίσω, αλλά πείτε πως δεν το έγραψα καθόλου αυτό! Η σχεδόν Ροκίζουσα κιθάρα του Elias είναι πανταχού παρούσα, ενώ θα μου άρεσε περισσότερο αν ο Henrik δεν ήταν στημένος στα πλήκτρα «προφίλ» στο κοινό. Ο ίδιος πάντως γύρισε πολλές φορές «ανφάς», χρησιμοποιώντας και το φορητό πληκτρολόγιο. Σε εξαιρετική φόρμα όλοι τους, έπαιξαν ένα αρκετά μακρύ σετ, το οποίο μάλιστα περιείχε κι ένα ακουστικό ιντερμέδιο τριών κομματιών. Εκεί, ήλθαν μπροστά στη σκηνή και οι πέντε τους, γύρω από μια φωτιά μάλιστα (αυτά είναι!), επιστρατεύτηκαν ακουστικές κιθάρες και μπάσο, ο Tony ανέφερε μάλιστα ότι είχε άγχος γιατί θα ήταν μόλις η δεύτερη φορά που θα έπαιζε κιθάρα μπροστά από κόσμο…

Με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί σε όλο το live, τα ασύρματα να παίρνουν και να δίνουν, τη μπάντα να παίζει άψογα και το κοινό να διασκεδάζει (καλά, η πρώτη σειρά μόνο γυναίκες;), το συγκεκριμένο DVD παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της μπάντας και το περιβάλλον της. Παρουσιάζει κι άλλα πράγματα όμως όπως το making-of του, ντοκιμαντέρ για τη Νότιο-Αμερικάνικη περιοδεία τους, making-of για το video του “Flag in the ground”, live από άλλες εμφανίσεις τους (π.χ. Μιλάνο), τρία clip, φωτογραφίες και άλλα πολλά.

Για τους οπαδούς είναι απαραίτητο, για τους απ’ έξω προτείνεται άφοβα. Α, το εν λόγω έχει ήδη πάει στο Νο 1 στα chart στη χώρα τους. Σας αφήνω με τη δήλωση ενός οπαδού τους, η οποία δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση. “Sonata Rules, Sonata Rocks, forever”!

Κώστας Κούλης