O Max Cavalera βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και του κόσμου, ευδιάθετος και ορεξάτος παρά τις πολλές συνεντεύξεις που έχει να δώσει. Εκεί είναι μεσημέρι, στην Ελλάδα βράδυ και η κουβέντα ανάβει για το νέο άλμπουμ “Savages”, τους καλεσμένους, την οικογενειακή ατμόσφαιρα στους Soulfly και τις αναμνήσεις του Max από την χώρα μας. Α, κάνει και ένα σχόλιο για την παλιά του μπάντα, ξέρετε τους Sepultura…

Συνέντευξη: Αλέξανδρος Κόλλιας

Rockpages.gr: Ας μιλήσουμε για το καινούριο album των Soulfly, το οποίο λέγεται Savages και νομίζω κυκλοφορεί τον Οκτώβριο. Έχω ακούσει μόνο δύο κομμάτια, τα ‘’Master Of Savagery” και ‘’Bloodshed”, μπορείς να περιγράψεις το υπόλοιπο album;

Max Cavalera: Για μένα το ‘’Savages’’ είναι μια μίξη από όλα όσα μου αρέσουν στην ακραία πλευρά των Soulfly, σε τραγούδια όπως τα “Cannibal Holocaust”, “Fallen”, το“K.C.S.” θα μπορούσε να προσεγγίσει τους Napalm Death. Αυτή είναι η πιο ακραία πλευρά του ‘’Savages’’  ενώ έχει και κάποια κομμάτια με το παλιό Soulfly groove όπως τα “Bloodshed”, “Master Of Savagery”, “El Comegente” και “Spiral” και καινούριο υλικό όπως το ‘’Ayatolla Of Rock ‘N’ Rolla’’ το οποίο είναι νέο για τούς Soulfly, δεν έχουμε ξανακάνει κομμάτι σαν και αυτό και είναι πολύ ωραίο να εξερευνήσουμε αυτού του είδους την μίξη μεταξύ Soulfly και Clutch σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάντρεμα ήχων και ιδεών. Το ‘’Savages’’ για μένα είναι ο τέλειος συνδυασμός καθώς έχει και το ακραίο υλικό που αρέσει στον κόσμο όπως στο album ‘’Enslaved’’ και το groove που αγαπάει ο κόσμος σε albums όπως τα ‘’Soulfly’’ και ‘’Prophecy’’ και αυτό ακριβώς προσπάθησα να κάνω, μια μίξη παλιού και νέου.

Rockpages.gr: Αυτό ακριβώς ήθελα κι εγώ να σου πω από τα δύο κομμάτια που έχω ακούσει, μουσικά είναι μια επιστροφή στις ρίζες αλλά με το trademark groove των Soulfly.

Max Cavalera: Αυτή ήταν η ιδέα, ειδικά το ‘’Bloodshed’’ έχει το αγαπημένο μου riff που έχω γράψει τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μέσα στα 3 αγαπημένα μου riff όλων των εποχών και είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκα ένα riff τόσο ανοιχτό. Το ‘’Master Of Savagery’’ έχει πολύ ωραίο groove, ένα πολύ ισχυρό groove από αυτά που περιμένει ο κόσμος από τους Soulfly και είναι υπέροχο για τους fans να ακούνε ότι ακόμη βγάζουμε αυτού του είδους υλικό. Ξέρεις υπάρχουν κομμάτια όπως τα ‘’Fallen’’ και ‘’Cannibal Holocaust’’ πού είναι πολύ, πολύ brutal και ακραία. Νομίζω πώς είναι καλό να έχουμε αυτόν τον συνδυασμό μεταξύ ακραίου και μελωδικού. Το ‘’Savages’’ είναι διαφορετικό από το ‘’Enslaved’’, πάει σε καινούριες περιοχές  όπως το ‘’El Comegente’’ του οποίου το outro είναι σαν Led Zeppelin/Folk με στοιχεία flamenco. Έχουμε κάποια ενδιαφέροντα περάσματα στο ‘’Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla’’ σαν southern rock και το ‘’Spiral’’ έχει ένα πολύ βαρύ groove που θυμίζει νέες μπάντες όπως οι Suicide Silence και είναι βίαιο, πολύ brutal αλλά πάλι με το trademark groove των Soulfly. Γενικά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό album, ο Terry Date έκανε πολύ καλή δουλειά στην παραγωγή και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Κανείς δεν θα απογοητευτεί με το ‘’Savages’’.

Rockpages.gr: Χαίρομαι πού ανέφερες τον Terry Date καθώς είναι η τέταρτη φορά που δουλεύετε μαζί, έχει κάνει την μίξη στα albums ‘’3’’, ‘’Prophecy’’ και ‘’Dark Ages’’.

Max Cavalera: Ακριβώς και έχει κάνει τρομερή δουλειά σε αυτά τα albums. Δουλεύοντας μαζί του στον τέταρτο δίσκο με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο συναρπαστικό και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, λατρέψαμε το studio στο Seattle πού ηχογραφήσαμε, ο Terry είχε έναν καταπληκτικό βοηθό και για μένα είναι ο καλύτερος ήχος πού είχαμε ποτέ χάρη στον Terry. Ξέρεις έχει αυτόν τον Pantera ήχο πού ο κόσμος λατρεύει, είναι ένας γεμάτος και μεγάλος ήχος και γι’ αυτό μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί του, θα δουλέψουμε μαζί ξανά.

Rockpages.gr: Εννοείται, αν σου αρέσει αυτό που ακούς…

Max Cavalera: Ναι νομίζω πώς μπορώ να κάνω ακόμη έναν πολύ καλό δίσκο μαζί του, είναι πολύ καλός τύπος και νομίζω πώς τώρα που τον ξέρω καλύτερα και ξέρω τι να περιμένω μπορώ να αναμειχθώ πιο πολύ και να βγάλω έναν ακόμη καλύτερο δίσκο από τον Terry.

Rockpages.gr: Είναι η πρώτη φορά που ο γιός σου, ο Zyon, συμμετέχει σαν μόνιμο μέλος στους Soulfly, στα τύμπανα, πώς αισθάνεσαι;

Max Cavalera: Για μένα είναι φυσικό να παίζω με τον Zyon επειδή έπαιζα με τον Igor για όλη μου την ζωή, είναι μέλος της οικογένειας. Βασικά ο τρόπος που παίζει ο Zyon είναι παρόμοιος με του Igor. Χτυπάνε το ίδιο, με πολλή δύναμη και υπάρχει κάποια σύδεση στον τρόπο που παίζουν. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπήκε στην μπάντα και έκανε εξαιρετική δουλειά στίς ηχογραφήσεις. Είναι μόνο 20 χρονών και έχει όλη αυτή την ενέργεια και αυτό θέλαμε να συλλάβουμε. Μου αρέσει το γεγονός οτι τα πάει τόσο καλά και όπως είπα το να έχω μέλη της οικογένειας στην μπάντα είναι κάτι φυσικό για μένα γιατί το έκανα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου με τον αδερφό μου και τώρα το κάνω με τον γιο μου.

 style=
Rockpages.gr: Επίσης ο άλλος σου γιός , ο Igor συμμετέχει στο ‘’Bloodshed’’…

Max Cavalera: Ναι, έχει αυτό το τελείως punk chorus  και ο Igor έχει αυτού του είδους την φωνή, έτσι του ζήτησα να το τραγουδήσει και ειλικρινά έκανε το κομμάτι καλύτερο. Ήταν πολύ ωραίο που συμμετείχε και νομίζω πώς έκανε το κομμάτι λίγο πιό ενδιαφέρον.

Rockpages.gr: Άρα μπορούμε να πούμε πώς οι Soulfly είναι ‘’οικογενειακή επιχείρηση’’….

Max Cavalera: Πάντα εμπλέκεται η οικογένειά μου σε πολλά πράγματα που κάνω, από την αρχή που ξεκίνησα να παίζω με τον αδερφό μου, μετά έκανα την δικιά μου οικογένεια και ο χτύπος της καρδιάς του Zyon άνοιξε το ‘’Chaos A.D.’’. Είναι υπέροχο που δουλεύω με την γυναίκα μου που είναι manager μου τόσα χρόνια, δουλεύουμε τέλεια μαζί, είμαστε καλή ομάδα και είμαστε μια αληθινή heavy metal οικογένεια και νομίζω πώς είναι πολύ cool.

Rockpages.gr: Κι εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο. Ξέρω ότι στο νέο album θα έχετε κάποιους guests, ας ξεκινήσουμε με τον Neil Fallon από τούς Clutch…

Max Cavalera: Όταν έγραψα την αρχή του ‘’Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla’’ ακουγόταν πολύ σαν Clutch και σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο να τραγουδήσει ο Neil, έτσι του τηλεφώνησα και ήταν πολύ ενθουσιασμένος που θα ήταν μέρος ενός Soulfly album. Νομίζω ότι τα πήγε τέλεια, το «μιλητό» μέρος στην αρχή που έβαλε ο Neil είναι φανταστικό. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια από το καινούριο album και είναι ένα πολύ ωραίο ταξίδι μεταξύ των Clutch και των Soulflyκαι είμαι πολύ περήφανος για την συνεργασία με τον Neil. Είναι παλιός φίλος, 20 χρόνια πριν, στα 90’s είχαμε περιοδεύσει μαζί όταν ήμουν στους Sepultura.

Rockpages.gr: Ο επόμενος guest είναι ο Mitch Harris από τούς NapalmDeath…

Max Cavalera: Ο Mitch είναι ένας ακόμη παλιός φίλος και είναι πολύ cool να έχω 2 φίλους από τα παλιά στο album. Είχαμε περιοδεύσει μαζί, οι Sepultura, Napalm Death οι Sick Of It All και οι Sacred Reich ήταν ένα καταπληκτικό tour και περάσαμε υπέροχα. Ξέρεις ο Mitch είναι εδώ γύρω από πάντα, μάλιστα έχει αλλάξει κιόλας μια φορά πάνα στον Zyonόταν ήταν δύο μηνών, όταν το έκανε αυτό ήξερα πώς θα γίνει πάρα πολύ καλός γονιός, έχει τρείς κόρες. Είναι πάρα πολύ καλός τύπος και εμένα μου αρέσουν πολύ οι Napalm Death και ήταν πολύ ωραίο να τραγουδάει το ‘’K.C.S.’’ μαζί μας, έκανε πολύ καλή δουλειά και λατρεύω αυτή την πολύ ψιλή χροιά σαν μάγισσα, έκανε το κομμάτι πολύ ωραίο και πέρασα πολύ ωραία ηχογραφώντας με έναν παλιό φίλο.

 style=

Rockpages.gr: Και τελευταίος ο Jamie Hanks από τους I Declare War…

Max Cavalera: O Jamie είναι από μια νέα μπάντα που μου αρέσει, τους I Declare War, ακούω πολλά από αυτά τα νέα group όπως οι Psycroptic, Man Must Die και Armed For Apocalypse ,πολύ από αυτό το νέο heavy υλικό και κάποια από τα αγαπημένα μου albums ήταν από τούς I Declare War και σκέφτηκα ότι η φωνή του Jamie είναι τόσο brutal και τόσο καλή και θα ήταν καλό να με ενώσει με την νέα γενιά του metal γιατί θέλω να είμαι μέρος αυτού του κινήματος, έτσι βρήκα έναν τρόπο να επικοινωνήσω μαζί του. Νομίζω πώς ήταν πολύ έκπληκτος όταν του τηλεφώνησα, ενθουσιάστηκε και έκανε καταπληκτική δουλειά στο ‘’Fallen’’. Είναι πολύ brutal και ακριβώς οτι είχα φανταστεί. Ακούγεται πολύ σαν αυτά που κάνει στους I Declare War, εντελώς βίαια φωνητικά, είναι καταπληκτικό, ένα από τα πιό δυνατά τραγούδια του δίσκου. Είναι τέλειο να δουλεύω με έναν τύπο που μόλις ανακάλυψα από την καινούρια γενιά του metal. Χαίρομαι που είμαι μέρος του.

Rockpages.gr: Ανυπομονώ να το ακούσω όπως και όλο το album φυσικά. Μετά την κυκλοφορία του ‘’Savages’’ θα ακολουθήσει περιοδεία;

Max Cavalera: Ναί, τον Οκτώβριο αρχίζουμε την Αμερικάνικη/Καναδική περιοδεία, θα είναι πάρα πολύ ωραία, θα παίξουμε πολλά κομμάτια από το ‘’Savages’’ και στην αρχή του νέου έτους θα έρθουμε στην Ευρώπη και είμαι σίγουρος πώς η Ελλάδα θα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ανυπομονώ να έρθω ξανά στην Ελλάδα, μου αρέσει πολύ να παίζω εκεί, οι fans είναι τόσο τρελοί, ενθουσιώδεις και μανιακοί. Ειδικά με το νέο υλικό ανακατεμένο με όλα τα άλλα παλιά κομμάτια θα είναι ένα πολύ ωραίο setlist. Οπότε αναμένω την επόμενη χρονιά για πολύ touring, νομίζω πώς θα είμαστε στον δρόμο για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, θα είναι απίθανα να κάνουμε παγκόσμια περιοδεία για το ‘’Savages’’ και να πάμε παντού.

Rockpages.gr: Σας περιμένουμε! Έχεις παίξει στην Ελλάδα στα early 90’s με τούς Sepultura, με τούς Soulfly σε clubs αλλά και στο Rockwave Festival και φυσικά στο ίδιο festival με τούς Cavalera Conspiracy. Ποιά είναι η αγαπημένη σου εμφάνιση στην Ελλάδα;

Max Cavalera: Νομίζω με τούς Cavalera Conspiracy, ήταν ένα ωραίο festival, ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ  circle pit, ένα από τα μεγαλύτερα που έχω δεί ποτέ και το κοινό ήταν τελείως τρελό!!!! Θυμάμαι στην άκρη της σκηνής τα παιδιά από τούς Morbid Angel να μας παρακολουθούν και να κάνουν headbanging, ήταν καταπληκτικά. Ένα πολύ καλό festivalμε τέλειους, τέλειους, τέλειους fans, η ενέργεια του κόσμου ήταν απίστευτη και σίγουρα θέλω να ξαναέρθω να πάιξω στην Ελλάδα.

Rockpages.gr: Κι εμένα αυτή είναι η αγαπημένη μου, μαζί με την εμφάνιση των Soulflyστο ίδιο festival το 2004.

Max Cavalera: Ακριβώς και αυτό ήταν απίστευτο, ανυπομονούμε να ξαναέρθουμε, θα είναι καταπληκτικά.

Rockpages.gr: Κι εμείς ανυπομονούμε σίγουρα. Έχω μια τελευταία ερώτηση η οποία αφορά τούς Sepultura. Έχεις ακούσει τα albums που έχουν κάνει από τότε που έφυγες;

Max Cavalera: Όχι, δεν με ενδιαφέρει. Για κάποιο λόγο το βρίσκω δύσκολο να τα ακούσω, από τότε που έφυγα δεν με νοιάζει τι κάνουν. Έχω την δική μου ζωή και δεν με ενδιαφέρει. Ειλικρινά δεν έχει καμία σημασία.

 style=