Έχοντας αραιώσει επικίνδυνα η συχνότητα των συναυλιών στην Ελλάδα για λόγους που οι περισσότεροι αν όχι όλοι γνωρίζουμε, το να μην παραβρεθώ στην συναυλία του Steve Vai θα ήταν κάτι που μετά θα μετάνιωνα. Έχοντας μάλιστα δει ζωντανά το σπουδαίο κιθαρίστα δύο φορές, αρκετά χρόνια πριν βέβαια (2000 και 2005) δεν είχα ξεχάσει τις σπουδαίες εμφανίσεις του.

Το show που έμελε να είναι τουλάχιστον εξαιρετικό, ξεκίνησε στις 21.00′ με το “Avalancha” από το τελευταίο του solo album με τίτλο “Inviolate” και από την πρώτη στιγμή το κοινό που είχε κατακλύσει το Fuzz έδειξε να αγκαλιάζει με θέρμη τόσο τον ίδιο όσο και τους σπουδαίους μουσικούς που τον συνοδεύουν εδώ και χρόνια. Ο Vai έχει ένα φοβερό χάρισμα ως καλλιτέχνης, είναι ίσως ο μοναδικός guitar hero που δεν περιορίζεται στο άριστο παίξιμο πάνω στη σκηνή αλλά δίνει το ίδιο μεγάλη βάση και στο performance του, δημιουργώντας ένα show που δεν συνηθίζεται στο χώρο μας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η παρουσία της τριπλής Hydra guitar, μιας πανέμορφης Ibanez, κατά την εκτέλεση του “Teeth Of The Hydra”. Κορυφαία όμως στιγμή κατά την άποψη μου ήταν το “For The Love Of God” προς το τέλος, το οποίο ακούστηκε με στίχους από την εκπληκτική φωνή του stage ηχολήπτη του ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε παίξει και κιθάρα. Είδα αργότερα ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, συγχωρήστε με οι πιο die hard fans αλλά προσωπικά αυτή η στιγμή με εντυπωσίασε περισσότερο.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό, χωρίς να είμαι μουσικός, άκουγα επί δύο ώρες και είκοσι λεπτά instrumental κιθαριστική μουσική, χωρίς να κουραστώ ούτε δευτερόλεπτο. Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο καλά είναι στημένο αυτό το show από κάθε πλευρά. Δεν είμαι σε θέση ούτε έχω τις γνώσεις να αναλύσω το τι και πως παίζει ο Vai, σίγουρα κάποιοι θα το ήθελαν, από την πλευρά του ακροατή και θεατή πάντως, αυτό που άκουσα και είδα ήταν κάτι περισσότερο από εξαιρετικό.

Δημήτρης Καζαντζής

Φωτο: Κωνσταντίνος “MindcrimeK” Βλάχος

Setlist: Avalancha, Giant Balls Of Gold, Little Pretty, Tener Surrender, Lights Are On, Incantation, Candlepower, Building The Church, Greenish Blues, Bad Horsie, I’m Becoming, Whispering A Prayer, Dyin’ Day, Teeth Of The Hydra, Zeus In Chains, Liberty, For The Love Of God, Fire Garden Suite IV – Taurus Bulba