Στο εξωπραγματικό για τα Ελληνικά δεδομένα “Melkweg” και σε μια πόλη όπου το progressive rock ανθίζει όλο και περισσότερο, ο  Steven Wilson και οι “ένας κι ένας” συνεργάτες του καθήλωσαν το κοινό που είχε ήδη εξαντλήσει τα εισιτήρια μέρες πριν, παρουσιάζοντας ολόκληρο το τελευταίο album του καλλιτέχνη με τίτλο “The Raven That Refused To Sing – and other stories”, όχι συνεχόμενο, αλλά με  δύο διακοπές και μια εναλλαγή δύο κομματιών. Έχει καμία σημασία; Η εκτέλεση του album αυτού μαζί με κομμάτια από τη solo καρριέρα του Wilson αλλά και τα απίστευτα γραφικά στο video wall στο βάθος της σκηνής, συνέθεσαν μια κατάσταση υπεράνω προσδοκιών. Ο Wilson έπαιξε κιθάρα, πλήκτρα αλλά και μπάσο, για ένα μεγάλο διάστημα πίσω από ένα ημιδιάφανο δίχτυ απλωμένο μπροστά στη σκηνή όπου προβάλονταν εκπληκτικά visuals σε συνδυασμό με αυτά του video wall! Σκοτεινό τοπίο (λόγω ανάλογου φωτισμού), μαγευτική μουσική και χειροκρότημα στο τέλος κάθε κομματιού. Την ώρα που μίλαγε η μουσική, η σιγή από τον κόσμο έμοιαζε νεκρική.

Ο κόσμος δεν ζητούσε κομμάτια, από Porcupine Tree για παράδειγμα. Ξέροντας όμως φαντάζομαι, ότι κάποιοι τουλάχιστον θα ήθελαν ν’ ακούσουν κάτι από το πρώην σχήμα του, στο encore η μπάντα έπειξε το “Radioactive Toy” όταν και έκλεισε η συναυλία έπειτα από δύο ώρες κι ένα τέταρτο.

Είμαι βέβαιος ότι αν αυτό το show ερχόταν (ή γιατί όχι, έρθει) στην Ελλάδα (έτσι κι αλλιώς το μοναδικό κοινό που έχει ο Έλληνας με τον Ολλανδό είναι η αγάπη για το prog rock) θα μιλάγαμε για ένα από τα καλύτερα live ever!

Δημήτρης Καζαντζής

Set list:
Luminol, Drive Home, The Pin Drop, Postcard, The Holy Drinker, Deform To Form A Star, The Watchmaker, Index, Insurgentes, Harmony Korine, No part of Me, Raider II, The Raven That Refused To Sin, Radioactive Toy

φωτογραφίες από τη σελίδα του Steven Wilson στο Facebook

StevenWilson1