Suicidal Angels

Ιστορική στιγμή. Μετά από αρκετούς μήνες που έμοιαζαν χρόνια ολόκληρα, οι συναυλίες φαίνεται να ξεκινάνε δειλά-δειλά με το Urban Athens Festival στην Τεχνόπολη. Οι Suicidal Angels θα φροντίσουν να κάνουν το καθήκον τους την 1η Ιουλίου και, όπως είναι φυσικό, έπρεπε να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους για τη συναυλία αλλά και διάφορα άλλα θέματα γύρω από το συγκρότημα. Ο άνθρωπος πίσω από τον βασανισμό των δερμάτων, Ορφέας Τζωρτζόπουλος, ήταν κάτι παραπάνω από ευδιάθετος, πρόσχαρος και ειλικρινής μαζί μας. Συνέντευξη: Γιώργος Τερζάκης

Rockpages.gr: Ας ξεκινήσουμε με το τι έκανε η μπάντα από τότε που ξεκίνησε η καταστροφή του κόσμου. Θέμα πρώτο, συναυλίες. Τελευταία εμφάνιση στην Αθήνα ήταν στις 11 Ιανουαρίου του 2020. Τι κάνατε, αν κάνατε κάτι, την υπόλοιπη χρονιά;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Τότε είχαμε κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα, είχαμε παίξει Αθήνα, Γιάννενα, Πάτρα, Βόλο. Είχαμε και κάποιες σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη αλλά ακυρώθηκαν. Μετά είχαμε κάνει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με Destruction και μόλις που προλάβαμε να γυρίσουμε, αφού την επόμενη μέρα έκλεισαν όλα. Μετά από εκεί, τέλος. Άνεργοι.

Rockpages.gr: Το οικονομικό σκέλος είναι κάτι πολύ σημαντικό για μπάντες όπως εσείς, που ζείτε από τις συναυλίες και τις περιοδείες, έτσι; Τι αντίκτυπο είχε αυτό σε εσάς;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Το οικονομικό λύνεται. Είναι και το ψυχολογικό κομμάτι πιστεύω. Δηλαδή από τη στιγμή που γυρίσαμε από την περιοδεία, δεν είχαμε όρεξη να κάνουμε τίποτα. Μόνιμα μέσα στο σπίτι, ούτε πρόβες μπορούσαμε να κάνουμε αλλά ούτε και να εξασκηθούμε μόνοι μας. Φυσικά δεν είμασταν μόνο εμείς, πολύς κόσμος δεν είχε καλή ψυχολογία. Και με άλλους μουσικούς που μιλούσαμε, όπως τον Σάκη από τους Rotting Christ και τον Ευθύμη από τους Nightfall, μας έλεγαν το ίδιο. Δεν είχαν όρεξη να κάνουν το παραμικρό. Αυτό ήταν το μεγάλο θέμα, ότι για ενάμιση χρόνο σχεδόν δε γινόταν τίποτα.

Rockpages.gr: Για το 2021 και γενικά τη συνέχεια, προβλέπεται κάτι;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Θέλουμε να προωθήσουμε κι άλλο το “Years Of Aggression” επειδή ήταν ένας δίσκος ο οποίος για εμένα είναι ο καλύτερος της μέχρι στιγμής καριέρας μας. Πήγε πάρα πολύ καλά και μπήκε στα γερμανικά, τα ελβετικά και τα αυστριακά charts και δεν προλάβαμε να παίξουμε όσο θέλαμε γι’ αυτό. Είχαμε κλείσει άλλη μία περιοδεία με Destruction και συζητούσαμε για Βόρεια και Νότια Αμερική τα οποία έμειναν στην μέση. Είμαστε σε συζητήσεις για περιοδεία με μία μεγάλη μπάντα, την οποία θα μου επιτρέψεις να μην αναφέρω ακόμα, όπως και για κάποια καλοκαιρινά festivals. Λίγα για φέτος και περισσότερα του χρόνου, αφού τα πιο μεγάλα ακυρώθηκαν και έμειναν τα πιο μικρά. Οπότε, αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά θα μπούμε για νέο δίσκο.

Rockpages.gr: Θέμα δεύτερο, live streaming. Είχατε φτιάξει ένα μαγνητοσκοπημένο video για ένα μεξικάνικο festival, σωστά;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Ναι, ήταν για το Mexico Metal Fest. Αυτό ήταν μια περίεργη εμπειρία. Ουσιαστικά έπρεπε να κάνεις μία πρόβα και να φαντάζεσαι ότι είσαι σε συναυλία για να κοπανιέσαι. Εμείς δεν αισθανόμασταν και πολύ άνετα, δεν ήταν ευχάριστη εμπειρία και γι’ αυτό δεν το ξανακάναμε. Το festival είχε πληρώσει καλά αλλά… δεν. Απλά δεν. Δεν μας πηγαίνει, δεν μας αρέσει.

Rockpages.gr: Αν δεν σαν το πρότεινε το festival, δεν θα μπαίνατε στη διαδικασία να κάνετε κάτι τέτοιο μόνοι σας; Είτε μαγνητοσκοπημένο είτε καθαρά ζωντανό;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Νομίζω όχι, είχαμε κι άλλες προτάσεις από εδώ και από ευρωπαϊκά festivals αλλά αρνηθήκαμε ευγενικά.

Rockpages.gr: Θέμα τρίτο, καινούρια μουσική. Πολλές μπάντες όσο ήταν κλεισμένες μέσα γράφανε. Εσείς έχετε έτοιμο νέο υλικό;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Έχουμε γράψει κάποια τραγούδια και φοβόμουν όπως σου είπα και πριν για το θέμα της ψυχολογίας, δηλαδή το πόσο καλή θα έβγαινε η μουσική μέσα από αυτό. Ο Νίκος, ο κιθαρίστας/τραγουδιστής και βασικός συνθέτης μας, είχε γράψει κάποια πρώτα riffs, όπως κάνει συνήθως, και τώρα που χαλάρωσε λίγο η κατάσταση και προβάρουμε έχουμε γράψει έξι-εφτά τραγούδια. Θα γράψουμε άλλα τρία-τέσσερα, θα διαλέξουμε τα καλύτερα εννιά και θα μπούμε στο studio. Και λέω τα καλύτερα εννιά επειδή τόσα είχαμε στους δύο τελευταίους δίσκους μας και πήγαν πολύ καλά, οπότε το έχουμε και σαν γούρι πλέον. Νομίζω, όπως σου είπα και πριν, ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα μπούμε να ηχογραφήσουμε ώστε να βγει ο δίσκος τέλη του 2022 ή αρχές του 2023.

Rockpages.gr: Τα κομμάτια τα οποία απορρίπτετε φεύγουν οριστικά, έτσι; Δεν μπαίνουν σε κάποιο επόμενο album ή σαν bonus σε ειδικές εκδόσεις.

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Ναι, ό,τι δε μας αρέσει το πετάμε. Δεν ξέρω αν είναι λάθος μας ή όχι, το κάνουνε τόσες και τόσες μπάντες. Εμείς αν δεν γουστάρουμε πραγματικά ένα τραγούδι δεν έχει νόημα να το γράψουμε. Δεν θέλουμε ό,τι τελευταίο υπάρχει να το βάλουμε για παράδειγμα στους Ιάπωνες σαν δώρο. Έτσι είναι η πολιτική μας.

Rockpages.gr: Όπως επίσης δεν έχετε και καθόλου διασκευές.

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Ναι, θυμάμαι παίζαμε στις συναυλίες μας πολύ παλιά αλλά τις έχουμε σταματήσει. Πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει δική σου μουσική. Από τη στιγμή που υπάρχει έμπνευση, να ‘ναι καλά ο Νίκος δηλαδή (γέλια), γιατί να βάλω διασκευή; Κάτσε στο studio, δούλεψε και βγάλε κάτι δικό σου. Δείξε στον κόσμο ότι δουλεύεις. Νομίζω ότι η διασκευή είναι ο εύκολος δρόμος. Για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου, δεν έχω θέμα με αυτούς που κάνουν διασκευές αλλά εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ακούσει ο κόσμος δικά μας πράγματα, τι έχουμε να πούμε εμείς.

Rockpages.gr: Θα συνεχίσετε με την ίδια δισκογραφική, τη NoiseArt;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Όχι, ξεμπλέξαμε από αυτούς και μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε ανακοίνωση για νέα εταιρεία. Θα με βρίσεις αλλά θα μου επιτρέψεις πάλι να μη σου πω ποια (γέλια). Έχουμε υπογράψει ήδη το συμβόλαιο, θα επανεκδώσουν το “Years Of Aggression” και θα βγάλουν το επόμενο album μας.

Rockpages.gr: Πάνω στο θέμα της εταιρείας ήθελα να ρωτήσω το εξής. Βγάλατε τον πρώτο δίσκο από την Old School Metal Records όταν ακόμα το thrash revival δεν υπήρχε στο χάρτη, μετά πήγατε στη Nuclear Blast που κερδίσατε τον διαγωνισμό και από τότε ήσασταν στη NoiseArt. Πώς και δεν κυνηγήσατε κάποια μεγαλύτερη εταιρεία;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Είχαμε κάνει ένα μεγάλο συμβόλαιο έξι δίσκων και δεν μπορούσαμε να φύγουμε εύκολα. Όταν ήμασταν νεότεροι υπογράφαμε ό,τι να ‘ναι. Ξέρεις τι λένε, ότι πρέπει να προσέχουμε που βάζουμε την υπογραφή μας…και όχι μόνο (γέλια). Εμείς δεν είχαμε διαβάσει καν τους όρους και το μετανιώσαμε, αφού είχαμε ήδη προτάσεις αλλά για να σπάγαμε το συμβόλαιο έπρεπε να δώσουμε πολλά χρήματα. Αυτός που έχει την εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος promoter στην Αυστρία και στην αρχή μας βοηθούσε πολύ. Πλέον σκέψου ότι έχει απομακρυνθεί από τη μουσική και ασχολείται με τα μεσιτικά. Μάλλον η επόμενη εταιρεία θα αγοράσει τα δικαιώματα από όλους τους υπόλοιπους δίσκους, οπότε θα απαγκιστρωθούμε οριστικά από τη NoiseArt.

Rockpages.gr: Θα συνεργαστείτε πάλι με τον Ed Repka στο θέμα του εξωφύλλου;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Ναι, έτσι πιστεύουμε. Δεν θα έλεγα ότι είναι ασφαλής επιλογή απλά έχει πιάσει τον παλμό μας. Όταν σε ένα καλλιτέχνη, είτε αυτός λέγεται γραφίστας, είτε παραγωγός, του λες τρία πράγματα, σε καταλαβαίνει και βγάζει το αποτέλεσμα που θες θα κάνεις την επόμενη δουλειά σου με αυτόν. Ψάχνουμε άτομα να συνεννοούμαστε, να μην μας ταλαιπωρούν και να μην τους ταλαιπωρούμε κι εμείς. Ό,τι ισχύει με τον Repka, ισχύει και με τον Jens Bogren που ανέλαβε το “Years Of Aggression” και μας άφησε άφωνους με το αποτέλεσμα που έβγαλε χωρίς να υπάρξει το παραμικρό θέμα.

Rockpages.gr: Σε όλα τα χρόνια του συγκροτήματος, αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να αλλάξεις κάτι, τι θα ήταν αυτό;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Ίσως να επέλεγα τους συνεργάτες μου καλύτερα. Δε θέλω να πω κάτι κακό γι’ αυτούς, απλά θα ήθελα να είχαν τα ίδια όνειρα με εμένα, την ίδια πώρωση. Επειδή η μπάντα καλώς ή κακώς είναι ένας οργανισμός ή μία επιχείρηση ή μία οικογένεια, πες το όπως θες, οπότε χρειάζεται αφοσίωση.

Rockpages.gr: Ποια ήταν η στιγμή που η μπάντα ανέβηκε επίπεδο ώστε να γίνετε αυτό που είστε τώρα;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Νομίζω η συνολική δουλειά μετράει και αυτό που είμαστε τώρα έχει επιτευχθεί βήμα-βήμα κάθε χρόνο. Στα πρώτα μας χρόνια όμως, δύο ήταν τα πολύ σημαντικά γεγονότα. Ένα που μας εμπιστεύθηκαν οι Rotting Christ και μας πήραν μαζί τους σε ευρωπαϊκή περιοδεία το 2007 και σίγουρα το 2009 που υπογράψαμε στη Nuclear Blast. Εκεί ανοίξανε πολλές πόρτες, μας έμαθε πολύς κόσμος, managers, promoters και μπήκαμε γερά στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας.

Rockpages.gr: Μιας και μιλάμε για την ιστορία σας, πλησιάζουν τα είκοσι χρόνια της μπάντας. Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι ξεχωριστό σαν επέτειο ή θα περάσει έτσι;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Μάλλον θα περάσει έτσι επειδή θα έχουμε νέο δίσκο και θα κάνουμε περιοδεία. Ποτέ όμως δεν επαναπαυόμαστε, οπότε κάτι θα οργανώσουμε. Ειδικά στην Αθήνα πρέπει σίγουρα να κάνουμε κάτι που θα έχει σχέση με τα είκοσι χρόνια. Δεν ξέρω τι ακριβώς, αν και υπάρχουν σκόρπιες ιδέες. Μέχρι τότε βλέπουμε.

Rockpages.gr: Πάμε τώρα και στη συναυλία που γίνει στην Τεχνόπολη την 1η Ιουλίου.

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Μεγάλη ανάσα, για αρχή. Πολύ μεγάλη ανάσα.

Rockpages.gr: Πώς έγινε η πρόταση; Σκέφτηκες καθόλου ότι μπορεί να μη γίνει καν;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Με πήρε ο Νίκος Λώρης που έχει την Xlalala και του είπα κατευθείαν ναι. Αρχικά, έχουμε ανάγκη να παίξουμε μια συναυλία μετά από τόσο καιρό. Έχουμε ανάγκη να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κόσμο. Παίρνουμε πάρα πολλά μηνύματα που μας ρωτάνε πότε θα μας δουν. Αν κρίνουμε και από την τελευταία εμφάνισή μας στο Piraeus Academy που έγινε χαμός, θέλαμε πολύ κάτι τέτοιο. Η μόνη μου ανησυχία είναι ότι δεν ξέρω ο κόσμος ο δικός μας κατά πόσο θα μπορέσει να κάτσει. Και το λέω όσο πιο απλά μπορώ. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η Τεχνόπολη έχει μόνο καθήμενους και πρέπει να φοράνε όλοι μάσκα.

Rockpages.gr: Πόσο κόσμο μπορεί να βάλει;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: 900 άτομα συν 100 όλοι οι υπόλοιποι που θα δουλέψουν εκείνο το βράδυ, τεχνικοί, ηχολήπτες, φωτιστές, το crew της Τεχνόπολης και τα λοιπά. Άρα 1000 άτομα αυστηρά. Που ακόμα και 150 άτομα να μου έλεγε, πάλι την ίδια απάντηση θα έπαιρνε επειδή έχουμε ανάγκη την επικοινωνία με τον κόσμο μας. Και νομίζω ότι οι Έλληνες metalheads και σε αυτή την περίπτωση οι thrashers μπορούν να πειθαρχήσουν. Είναι κόσμος έξυπνος που σκέφτεται και καταλαβαίνει την κατάσταση οπότε πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Rockpages.gr: Θα είστε μόνοι ή θα έχετε και κάποιο support;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Αυτό είναι υπό συζήτηση με τον διοργανωτή. Μου είπε ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται αλλαγή, δηλαδή να ανέβει κόσμος πάνω στη σκηνή λόγω αυστηρών μέτρων. Όπως δεν το κατάλαβες εσύ, έτσι δεν το κατάλαβα κι εγώ. Νομίζω όμως ότι όλο και κάποια μπάντα θα βάλουμε να ανοίξει. Θα προσπαθήσουμε αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Rockpages.gr: Από άποψη setlist θα είναι πάλι προώθηση του “Years Of Aggression” ή κάτι σαν best of;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Το μεγαλύτερο μερίδιο θα το πάρει το “Years Of Aggression” επειδή είναι ένας δίσκος που δεν έχουμε προωθήσει σχεδόν καθόλου αλλά θα παίξουμε τραγούδια από όλη τη δισκογραφία μας. Έχουμε βάλει και κάποιες εκπλήξεις, να δούμε αν θα το ευχαριστηθεί ο κόσμος καθιστός.

Rockpages.gr: Πέρα από αυτό, θα σας δούμε και στο Merch Of The Band Bazaar 21 και 22 Ιουλίου, έτσι;

Ορφέας Τζωρτζόπουλος: Ναι, ήμασταν και πέρυσι και είχε πάει πάρα πολύ καλά. Είναι πολύ ωραίο σκηνικό για όλες τις μπάντες, για την επικοινωνία με τον κόσμο τους αλλά και για όποια οικονομική ενίσχυση βγει μέσα από όλο αυτό. Είναι μία ανάσα και για τους μουσικούς και για τους οπαδούς και χαιρόμαστε πολύ που θα είμαστε εκεί και πάλι για φέτος.