30/05/2004

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους πολύ καλού album, Unbreakable, τη συναυλία στον Λυκαβηττό και την απονομή του χρυσού δίσκου για το “Moment of glory”, οι Scorpions έδωσαν μία συνέντευξη τύπου για… λίγους, εκλεκτούς και κυρίως τυχερούς, αφού προγραμματίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το Rockpages έδωσε το “παρόν” και διεκδίκησε τον άτυπο τίτλο της πιο “προκλητικής” ερώτησης δια στόματος κυρίου Σταμέλου.

Γιώργος Ανασοντζής, Σάκης Νίκας, Χρήστος Σταμέλος.

K. Meine: Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε σήμερα εδώ. Χαίρομαι που επιστρέφουμε στην Αθήνα, ιδιαίτερα με ένα #1 album και ανυπομονούμε για τη σημερινή συναυλία. Είμαστε έτοιμοι για τις ερωτήσεις σας.

Mad TV: Κυκλοφορήσατε έναν καινούργιο δίσκο που ονομάζεται “Unbreakable”. Είναι αυτός ο τίτλος μια απάντηση σε όλους αυτούς που έλεγαν ότι οι Scorpions έπρεπε να διαλυθούν μετά το  “Eye II Eye” ;

K. Meine: Όχι, δεν θα το έλεγα. Ξέρω ότι πολλοί rock fans περίμεναν έναν δίσκο σύμφωνα με τη γνώριμη καλή παράδοση των “Love at first sting”  και “Blackout” . Η δεκαετία του 90 δεν ήταν και τόσο καλή για τη rock μουσική ή για να το πω καλύτερα για την hard rock μουσική, όπως την εννοούμε εμείς. Το hip-hop, το alternative και άλλα διαφορετικά στυλ μουσικής επικράτησαν. Στο τέλος της δεκαετίας πειραματιστήκαμε με την κυκλοφορία του “Eye II Eye” , συνεργαστήκαμε με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου και κάναμε έναν ακουστικό δίσκο. Ξέραμε όμως ότι κάποια στιγμή θα επιστέφαμε στο studio και θα ηχογραφούσαμε ένα hard rock album. Οι Hard rock fans, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας φυσικά, ρωτούσαν συνεχώς πότε θα επιστρέφαμε στο hard rock και θα σταματούσαμε να παίζουμε με βιολιά. Τους ακούσαμε, είδαμε ότι ο κόσμος επιστρέφει στο rock, ιδιαίτερα στην Αμερική, όπου περιοδεύσαμε πρόσφατα σε στάδια ως headliners με support τους Whitesnake του David Coverdale. Ο καιρός είχε έρθει για ένα rock album και χαιρόμαστε που κρατήσαμε την υπόσχεσή μας στους οπαδούς με το “Unbreakable”. Ο τίτλος πάντως έχει να κάνει με τη μακροβιότητα μιας μπάντας, που βρίσκεται στο δρόμο πάνω από 30 χρόνια, περνώντας καλές και κακές στιγμές, και συνεχίζει ακόμη δυνατή.

Στη συνέχεια, το Metal Hammer ρωτάει αν το Eye II Eye το θεωρούν σαν project album παρά για ένα κανονικό Scorpions album, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο Rudolf Schenker.

K. Meine: Μερικές φορές, τα πράγματα μπερδεύονται. Νομίζω ότι τα Moment of Glory και Acoustica ήταν projects. Το Eye II Eye ήταν ένα κανονικό στούντιο άλμπουμ. Πειραματιζόμασταν, ο κόσμος δεν το πήρε πολύ καλά και αυτό είναι όλο. Τα τέλη της δεκαετίας του 90 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για εμάς. Το Eye II Eye για πολλούς ήταν πολύ καλό άλμπουμ, αλλά σίγουρα όχι το καλύτερο Scorpions άλμπουμ. Αυτό που κάναμε ήταν να προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο… Τότε θα μπορούσαμε να είχαμε διαλυθεί. Δεν ήταν εύκολη κατάσταση. Αλλά είμαστε χαρούμενοι που το ροκ είναι πάλι εδώ και που ο κόσμος ενδιαφέρεται για “χειροποίητη” μουσική, όπως η κιθάρα και το μπάσο. Είμαστε ευτυχείς που το “Unbreakable” έλαβε θετικής υποδοχής και απέδειξε σε όλους αυτούς που είχανε ξεγράψει τους Scorpions, ότι το κεντρί των Σκορπιών πονάει ακόμα!

R. Schenker: Θέλω να εξηγήσω λίγο αυτά που είχα πει… Μετά από 5 χρόνια, μπορώ να δω πιο καθαρά ότι το Eye II Eye δεν ήταν ένα τυπικό Scorpions άλμπουμ και από αυτή την προοπτική το βλέπω σαν ένα παράλληλο project, με το Unbreakable να επιστρέφουμε στις ρίζες μας, του “Blackout”, “Love at first sting” και “Lovedrive”.

Rockpages.gr: Πριν από λίγους μήνες, σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Uli Jon Roth μας είπε ότι επρόκειτο να συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις για το “Moment of Glory”. Τι συνέβη τελικά και σαν μια παράπλευρη ερώτηση θα ήθελα να σας ρωτήσω αν διατηρείτε επαφή με παλιότερα μέλη των Scorpions;

R. Schenker: Βλέπουμε συχνά τον Uli, τον Herman και τον αδερφό μου φυσικά. Είχαμε μερικές ιδέες για το “Moment of Glory” και ήταν ο Uli που μας είπε ότι αν αποφασίζαμε να κάνουμε κάτι με τη Συμφωνική ορχήστρα θα ήθελε να συμμετέχει. Καθώς όμως προχωρούσαμε με το project και κανονίζαμε όλες τις λεπτομέρειες με την ορχήστρα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερα να το κυκλοφορούσαμε σαν ένα κανονικό Scorpions album και να φωνάζαμε μια άλλη φορά τον Uli.

Ερώτηση από το κοινό: Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα των στίχων “Maybe I, maybe you” και τι πιστεύετε ότι θέλει ο κόσμος σήμερα για να γίνει καλύτερος;

K. Meine: All you need is love, όπως στο τραγούδι των Beatles. Αυτό είναι που χρειάζεται πραγματικά ο κόσμος… αγάπη, σεβασμός για τον άλλον, σεβασμό και για τις άλλες κουλτούρες. Είναι τόσο απλό όσο αυτό. Αυτό είναι που κάνουμε όποτε περιοδεύουμε στο κόσμο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κόσμος είναι διαφορετικός από τον μουσικό κόσμο, ο οποίος είναι πιο ειρηνικός. Ο κόσμος καταλαβαίνει καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από τη μουσική. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τον πόλεμο στο Ιράκ, η νέα γενιά (new generation) ψάχνει για πιο έντονα συναισθήματα και για απαντήσεις μέσα από τη μουσική. Μια μπαλάντα ή ένα ροκ τραγούδι είναι η διέξοδος από μια σκληρή και άσχημη πραγματικότητα. Η μουσική μας βοηθά όλους να περάσουμε τη μέρα μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις. “Maybe I, maybe you” είναι ένα τραγούδι που έγραψα με έναν Πέρση (Ιρανό) συνθέτη που ζει και δουλεύει στην Αμερική. Το τραγούδι μιλάει για το σεβασμό και είναι ένα διαπολιτισμικό θέμα. Όταν τον συνάντησα είπε ότι είχε γράψει τη μελωδία για τη φωνή μου. Έπειτα έγραψα τη μελωδία και προσπάθησα να πω ότι ίσως εγώ (maybe I), ως μουσικός, μπορώ να δώσω κάτι στον κόσμο και να κάνω μια αλλαγή, και ίσως εσύ (maybe you), π.χ. ένας γιατρός, που προσπαθεί να σώζει ζωές καθημερινά, να μπορεί να κάνει το ίδιο. Είναι ένα βαθύ μήνυμα, αλλά βέβαια ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά. Εξάλλου, είναι ένα πολύ προσωπικό τραγούδι.

Rockpages.gr: Η επόμενη ερώτηση αφορά τις μπαλάντες σας. Έχετε ηχογραφήσει πολλές μπαλάντες και πολύς κόσμος έχει ερωτευτεί με αυτές! Όταν αποφασίσετε να αποσυρθείτε, θα σας ενοχλεί που πιθανόν θα έχετε μείνει γνωστοί όχι τόσο ως μια δυνατή hard rock μπάντα όσο ως μια μπάντα δυνατών μπαλάντων;

M. Jabs: Το κάνεις και ακούγεται λες και είμαστε 100 χρόνων. Νομίζω ότι ο νέος δίσκος μιλάει από μόνος του. Η ισορροπία ανάμεσα σε δυνατά, γρήγορα κομμάτια και σε μπαλάντες επανήλθε σε κανονικά επίπεδα. Υπάρχουν 2 μπαλάντες και 10-11 δυνατά κομμάτια. Είναι πολύ όμορφο να σε θυμάται ο κόσμος σαν μια μπάντα με μπαλάντες, αλλά σήμερα θα είναι ένα rock show και όχι ένα show μόνο με μπαλάντες.

Rockpages.gr: Όταν είπα “να σας θυμούνται” εννοούσα, ας πούμε, τον επόμενο αιώνα….

K. Meine: Ωραία, τώρα είναι κάπως καλύτερα. Κάθε καλλιτέχνης θα έπρεπε να χαίρεται όταν τον θυμούνται για ο,τιδήποτε θετικό όσον αφορά τη μουσική. Είτε είναι ένα rock κομμάτι είτε μια μπαλάντα. Είμαστε πολύ περήφανοι για το “Wind of Change”, με τον νέο δίσκο όμως θέλαμε να δείξουμε ότι παραμένουμε μια δυνατή hard rock μπάντα.

Ερώτηση από το κοινό: Ποιο είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχετε στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια;

J. Kottak: Πάντα μου λείπει η οικογένειά μου, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Αλλά πάντα υπάρχει μια τιμή για όλα τα πράγματα και νομίζω ότι πάντα θα το κάνω αυτό!

K. Meine: Το όνομα της γυναίκας του είναι Αθηνά και του έδειχνα σήμερα, καθώς ερχόμασταν από το αεροδρόμιο όλες τις ταμπέλες που έδειχναν το όνομα της γυναίκας του! (γέλια).

J. Kottak: Η πεθερά μου λέγεται Βασιλική Παπαδημητρίου. Ήταν Miss Ελλάς το 1959 ή το 1960.

K. Meine: Θα θέλαμε να σας συστήσουμε το νέο μας μπασίστα, τον Pawel Maciwoda.

P. Maciwoda: Το να είσαι μέλος μια τεράστιας μπάντας είναι μια θυσία. Δεν έχεις ιδιωτική ζωή. Ξέρω ότι στα παιδιά (τους υπόλοιπους Scorpions) τους λείπουν οι οικογένειές τους, αλλά εμένα τώρα οικογένειά μου είναι οι Scorpions!

Scorpions: Oh!!! (τον αγκαλιάζουν οι υπόλοιποι)

Ερώτηση από το κοινό: Το “Wind of Change” υπήρξε σύμβολο. Νομίζετε ότι σήμερα η μουσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;

K. Meine: Η μουσική έχει μια θετική ενέργεια. Αυτό που κάνουμε είναι να στέλνουμε τα δικά μας κύματα θετικής ενέργειας. Μπορεί ένα τραγούδι να αλλάξει τον κόσμο; Μάλλον όχι. Όταν πήγαμε στη Σοβιετική Ένωση, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στα τέλη του 80, ο κόσμος ήθελε να απελευθερωθεί. Είχαν σιχαθεί τον πόλεμο. Αλλά η μουσική μπορεί να κάνει τη διαφορά, μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματά σου, όπως είπα προηγουμένως, η μουσική μπορεί να σε βοηθήσει να περάσεις τη μέρα. Είναι μια διέξοδος…

R. Schenker: Προσπαθούμε σα μουσικοί να χτίζουμε γέφυρες και βέβαια να εκφραστούμε.

Mad TV: Είστε επιτυχείς για τρεις δεκαετίες. Έχετε αμέτρητα χρυσά και πλατινένια άλμπουμ. Έχετε παίξει με ορχήστρα και έχετε επηρεάσει τόσο πολύ κόσμο. Υπάρχουν ανεκπλήρωτα όνειρα, όσον αφορά τη μουσική;

K. Meine: Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, το “Unbreakable” είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα. Είναι εύκολο για τους fans να απαιτούν από εμάς άλλο ένα “Blackout”. Αλλά αυτό ήταν πριν 100 χρόνια! Πως μπορούμε να το γράψουμε ξανά αυτό; όταν κατορθώνεις να κρατάς το πάθος σου για τη μουσική, δουλεύεις σα μπάντα και να μην το κάνεις αυστηρά για λόγους business, τότε είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε ένα άλμπουμ Νο1 στην Ελλάδα (τότε το Unbreakable ήταν Νο1). Οι fans των Scorpions στην Ελλάδα είναι αυστηροί κριτές. Μας ακολουθούν στις περιοδείες, λένε τη γνώμη τους στο forum της ιστοσελίδας μας. Θέλανε να ροκάρουν… όχι άλλες μπαλάντες (γέλια)! Όταν ευχαριστούμε τόσο φανατικούς φίλους μας, είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για εμάς, γιατί οι φίλοι μας είναι η οικογένειά μας!

Rockpages.gr: Σας αρέσει καμία καινούργια μπάντα;

K. Meine: Οι Evanescence

J. Kottak: Οι 3 Doors down

Rockpages.gr: Ποιο από τα προηγούμενα album σας, σας αρέσει περισσότερο;

M. Jabs:  Τα “Blackout”, “Love at first sting”, “Crazy world”, “Unbreakable”, όχι επειδή είναι το τελευταίο μας album, αλλά επειδή είχε αυτό το retro feeling κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Είναι σαφές αυτό και στα live αυτής της περιοδείας που παίζουμε 7-8 τραγούδια από το “Unbreakable” και στέκονται επάξια με το “Rock you like a hurricane” για παράδειγμα. Και ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ καλά στα νέα τραγούδια.

Mad TV: Πριν από 20 χρόνια, οι Scorpions με εισήγαγαν στο υπέροχο κόσμο της hard rock μουσική και μου άλλαξαν τη ζωή. Μπορείτε να εντοπίσετε πότε η λέξη “ψυχαγωγικός” παύει να ισχύει και η λέξη “επιδραστικός” ξεκινά;

K. Meine: Να ‘μαστε πάλι στις μπαλάντες… Το “Still loving you” ήταν μια μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο. Στην Γαλλία για παράδειγμα, ο πληθυσμός αυξήθηκε, μετά από το τραγούδι αυτό. Συνέβη μια έκρηξη γεννήσεων! Είναι φανταστικό. Η μουσική είναι κάτι που όλοι χρειαζόμαστε. Η μουσική είναι συναισθήματα και το να είσαι στη σκηνή και να ψυχαγωγείς τον κόσμο είναι ένα προνόμιο. Ένας fan στη Θεσσαλονίκη έκλαιγε μπροστά στη σκηνή και η κοπέλα του ήταν έξαλλη μαζί μου! Έλεγε κάτι που έμοιαζε με “κοίτα τι του κάνεις”! Τι μπορούσα να κάνω; (γέλια)

Στο σημείο εκείνο, ένας fan των Scorpions διακόπτει τον Klaus και αποδείχθηκε ότι ήταν ο ίδιος για τον οποίο ο Klaus μιλούσε προηγουμένως! Αφού μοιράστηκε μερικές λεπτομέρειες για το συμβάν και εξέφρασε την πίστη του στη μπάντα, λέγοντας ότι “Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου”, ο Klaus τον ευχαρίστησε και έληξε τη συνέντευξη τύπου λέγοντας ότι “οι fans στην Ελλάδα είναι πολύ συναισθηματικοί”!

Αμέσως μετά ακολούθησε η απονομή του χρυσού δίσκου για το “Moment of Glory” και οι Scorpions αποσύρθηκαν για να προετοιμαστούν για την συναυλία.