Η καριέρα των θρυλικών Praying Mantis είχε αν μη τι άλλο πολλά σκαμπανεβάσματα. Από το 1974 όταν και οι αδερφοί Chris και Tino Troy (Ελληνοκυπριακής καταγωγής) σχημάτισαν το γκρουπ στο Λονδίνο, αμέτρητα μέλη ήρθαν και έφυγαν και η μπάντα αναγκάστηκε ουκ ολίγες φορές να σηκωθεί από το καναβάτσο, να γλύψει τις πληγές της και να επανέλθει στη δράση. Η παρούσα σύνθεση συμπληρώνει περισσότερα από 5 χρόνια και δύο στούντιο άλμπουμ χωρίς αλλαγές και φαίνεται πως επιτέλους βαδίζουν σε ένα σταθερό δρόμο διανύοντας παρατεταμένη καλλιτεχνική νεότητα. Με αφορμή λοιπόν την εμφάνισή τους στη χώρα μας και συγκεκριμένα στις 2/3 στο Crow club, θα ρίξουμε μία γρήγορη ματιά σε όλες αυτές τις φορές που το γκρουπ αναγκάστηκε να επανεφεύρει την ύπαρξή του μέσα σε 45 χρόνια καριέρας.

PrayingMantis02
Η σπουδαία πολυεθνική Arista Records έδωσε την ευκαιρία στη μπάντα να ηχογραφήσει το ιστορικό ντεμπούτο της Time Tells No Lies το 1981 αλλά αυτή η συνεργασία αποδείχτηκε βραχύβια, όπως βραχύβια ήταν και η παραμονή στο ρόστερ της εξίσου σπουδαίας Jet Records που έσπευσε να υπογράψει τη μπάντα μετά την Arista. Τα αδέρφια απογοητεύονται, βάζουν το όνομα Praying Mantis στον πάγο και αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή με το σχήμα Stratus το 1984. To Throwing Shapes με τον Bernie Shaw (Uriah Heep) στα φωνητικά και τον Clive Burr (ex-Iron Maiden) στα ντραμς, ήταν ένας ποιοτικός δίσκος που απέτυχε όμως και πάλι να φέρει κάποια επιτυχία στους Troy. Η τρίτη σερί αποτυχία σήμανε και τη διάλυση του γκρουπ…

PrayingMantis04
Η ολική επαναφορά θα γίνει το 1990 όταν η μπάντα θα αναστηθεί με σκοπό να ικανοποιήσει το Ιαπωνικό κοινό το οποίο στην ουσία δεν ξέχασε ποτέ το όνομα Praying Mantis. Κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής περιοδείας, ο Dennis Straton (ex-Iron Maiden) θα γίνει μόνιμο μέλος του γκρουπ και θα παραμείνει σε αυτή τη θέση για περίπου 15 χρόνια κυκλοφορόντας 6 στούντιο άλμπουμ και ένα ΕΡ. Αυτό τον καθιστά τον μακροβιότερο συνεργάτη των Troy. Ακριβώς το αντίθετο όμως συνέβη με τους τραγουδιστές καθώς σε αυτές τις κυκλοφορίες της περιόδου Straton έχουμε 7 διαφορετικές φωνές ενώ ο αριθμός είναι μεγαλύτερος αν συνυπολογίσουμε και όλους όσοι δεν κατάφεραν να ηχογραφήσουν κάτι με το γκρούπ. Όλες αυτές οι αλλαγές παρουσίασαν σημαντικές προκλήσεις για τη μπάντα με κυριότερη την αδυναμία σταθερού κορμού για την πραγματοποίηση περιοδειών και συναυλιών. Η δεύτερη αυλαία μοιραία πέφτει το 2003 και λίγο μετά το εξαιρετικό “The Journey Goes On”.
Η πολυετής σιωπή θα σπάσει το 2008. Η μπάντα βγαίνει στο δρόμο με ενθουσιασμό και νέα σύνθεση και το 2009 θα ξαναμπεί στο στούντιο για το “Sanctuary” το οποίο δεν ήταν το μοναδικό κέρδος για το γκρουπ. Ο κιθαρίστας Andy Burgess θα πλαισιώσει ιδανικά τους αδερφούς Troy σαν άλλος Straton, συμπληρώνοντας ήδη μία δεκαετία δίπλα τους. Η Ολλανδική ένεση νεότητας ήρθε το 2013 με την έλευση του τραγουδιστή John Cuijpers και του ντράμερ Hans In’t Zandt. Με αυτή τη σύνθεση θα τους απολαύσουμε ζωντανά λοιπόν σε μία συναυλία αδιαμφισβήτητης ποιότητας, έχοντας για οδηγό την εμφάνισή τους το 2016 στο Chania Rock Festival.

Κώστας Κουναδίνης

PrayingMantis01