Πρέπει κάπου να ξέρουμε που να πατήσουμε φρένο. Καλοί είναι οι πειραματισμοί, καλό το να ακούμε κάτι διαφορετικό από το σύνηθες, αρκεί να ξέρουμε τα όρια αυτού που επιχειρούμε. Κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν, κάποια άλλα όχι.
Διερωτώμαι εδώ και χρόνια τι είναι αυτό που έχει κάνει “αυτοκόλητους” την Tarja Turunen και τον Mike Terrana. Όσο και να ψάχνω, το μόνο κοινό που βρίσκω σ’ αυτούς τους δύο είναι το ότι πρόκειται για εξαίρετους μουσικούς και κορυφές ως τραγουδίστρια η μεν και ως drummer ο δε. Μαζί, δε μου πολυκολάνε.

 

Εδώ έχουμε μια ζωντανή εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών με φιλαρμονική ορχήστρα στο Zlin της Τσεχίας τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς. Το υλικό που ακούγεται αφορά κυρίως έργα των Bach, Puccini, Strauss, Mozart, Rossini και άλλων μεγάλων κλασσικών συνθετών τα οποία ενώ αποδίδινται εξαιρετικά από την Tarja, το…”Beat” του Terrana κάνει για πολλά από αυτά να τρίζουν τα κόκκαλα των μεγάλων δημιουργών τους. Κάποιες στιγμές μάλιστα ο κος Terrana μοιάζει να τα διακωμωδεί. Το δε meddley των Led Zeppelin κάπου στη μέση του set, είναι κατώτερο των περιστάσεων όπως και το “You Take My Breath Away” των Queen και καλό θα ήταν κάποια τέτοια κομμάτια (Kashmir, Immigrant Song και Stairway To Heaven εν προκειμένω) να μην αγγίζονται ελαφρά τη καδρία. Εδώ δεν τ’ αγγίζουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους…

Οι μοναδικές original ας τις πούμε στιγμές αυτής της συναυλίας, είναι τα “The Reign”, “Into The Sun”, “I Walk Alone” και το “Witch – Hunt” (γραμμένο από την ίδια την Tarja και που ακούγεται εδώ για πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος)  και φυσικά το “Swanheart”, των Nightwish.

Ως ποιότητα εικόνας και πλάνων, το DVD αυτό παίρνει καλό βαθμό, είμαι όμως υποχρεωμένος να αναφέρω ότι αυτό, αφορά την κλασσική πλαυρά της Tarja και καμία σχέση δεν έχει με τις προσωπικές της κυκλοφορίρες, ούτε βέβαια με το παρελθόν της στους Nightwish. Όσο για τον Terrana…ας με συγχωρέσει, αλλά καλός είναι μόνο στη…φωτογράφιση. Βρίσκεται σε δεύτερο “πλάνο” και το πείραμα γι αυτόν έχει αποτύχει.