Οι Ten δεν απογοητεύουν ποτέ και το “Illuminati” δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Κάποια πράγματα αξίζει να τα αναφέρουμε και να τα τονίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο καθώς το συγκρότημα του Gary Hughes συνεχίζει να κυκλοφορεί αξιοπρεπέστατες δουλειές με έναν τελείως προσωπικό και αναγνωρίσιμο ήχο. Το νέο album των Ten αποτελεί κάλλιστα τη φυσική συνέχεια του “Gothica” (αλλά) και του “Albion”. Δηλαδή τα πάντα απαραίτητα πομπώδη στοιχεία συνδυάζονται αριστοτεχνικά με την αναπόσπαστη επική ατμόσφαιρα των Ten και οι μελωδικές γραμμές των φωνητικών του Hughes αναδεικνύουν τα ευφάνταστα κιθαριστικά μέρη των Rosingana, Grocott & Halliwell.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της «σκοτεινής» ατμόσφαιρας του “Illuminati” διαδραματίζουν τα πλήκτρα του Darrel Treece-Birch μέσα από την κρυστάλλινη παραγωγή του ίδιου του Gary Hughes. Από τις πρώτες νότες του εναρκτήριου “Be As You Are Forever” μέχρι και το “Of Battles Lost and Won” που κλείνει το δίσκο, το “Illuminati” ακούγεται σαν ένα ενιαίο σύνολο, σαν μία καθηλωτική ιστορία ανάλογη του μυστικιστικού concept των Illuminati.

Σε μία περίοδο όπου τα πομπώδη hard rock albums ανιχνεύονται με τη χρήση…μεγεθυντικού φακού, οι Ten αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι είναι άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς των Magnum και πρωτεργάτες ενός ήχου που τείνει, αν όχι να εξαφανιστεί, να περάσει σε τελείως underground επίπεδα.

Highlight: Πάντοτε και σε κάθε (σχεδόν) κυκλοφορία των Ten, highlight θα αποτελεί το συνθετικό χάρισμα του Gary Hughes.