Από το 1989 δυο αδέλφια, κιθαρίστας και drummer κι ένας φίλος, τραγουδιστής, αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα συγκρότημα στο Oss, κάπου στα νότια της Ολλανδίας. Δεν ήταν άλλοι από τους Rene Rutten, Hans Rutten και Bart Smits. Το σχήμα, σύντομα έγινε εξαμελές, ονομάστηκε The Gathering (όχι ό,τι πιο πιασάρικο ειδικά για εκείνη την εποχή) και τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Always” από μια δική τους εταιρεία που επί τούτου ίδρυσαν, την Psychonaut Records.

GatheringFlashback2
Ήταν εξ’ αρχής φανερό ότι επρόκειτο για τεχνίτες μουσικούς κι αυτό που παρουσίασαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως. Η αρχική αίσθηση που δίνει είναι ένα ατμοσφαιρικό death prog metal, ωστόσο υπάρχει και το στοιχείο του post-rock. Όντας πολύ καλό συνθετικά, κίνησε αρκετά σύντομα το ενδιαφέρον της metal κοινότητας με μεγαλύτερο όπλο τον μουσικά προοδευτικό του χαρακτήρα. Τα οκτώ κομμάτια του ακούγονται πολύ καλά δεμένα έχοντας μια κοινή αισθητική της ατμόσφαιρας που απορρέουν, καταλήγοντας σε ένα ολοκληρωμένο, εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το που οδήγησε το “Always” τους The Gathering δε χρειάζεται ανάλυση. Έπειτα από το επόμενο album τους, “Almost A Dance”, με την αλλαγή τραγουδιστή και την προσθήκη γυναικείων φωνητικών σε κάποια κομμάτια, ήρθε ο άνθρωπος που ακούει στο όνομα Anneke Van Giersbergen με μια ασύλληπτη, αιθέρια φωνή με τεράστιο εύρος και με το ανυπέρβλητο “Mandylion”, οι The Gathering κατατάχθηκαν στην κατηγορία των μεγάλων του χώρου.

Η αποχώρηση της Anneke το 2007 και η αντικατάσταση της από την ικανότατη Silje Wergeland, οδήγησε το συγκρότημα σε άλλα, πιο ψαγμένα μονοπάτια, πιο progressive ίσως απ’ ότι ήθελε ο κόσμος τους και η μπάντα έπειτα από τρία πολύ καλά album με τελευταίο το “Afterwords” το 2013, έμεινε στον πάγο.

Οι The Gathering, πέντε χρόνια μετά, επανέρχονται με μια mini περιοδεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ίδιους να ξαναπάρουν μπροστά και για τον κόσμο τους να απολαύσει για άλλη μια φορά τις εμφανίσεις τους από τις οποίες έφευγε πάντα γεμάτος.

Στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου, οι The Gathering θα εμφανιστούν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα αντίστοιχα και έχω την εντύπωση ότι κάτι πολύ καλό προμηνύεται!

Δημήτρης Καζαντζής

GatheringFlashback