The Screaming Fly @ Boiler Basement (5/5/2023)

0

“burn under the fire of the sun…”

Επιστροφή των THE SCREAMING FLY στα συναυλιακά δρώμενα της Αθήνας με μια εμφάνιση φωτιά στο υπόγειο του Boiler όπου το αγαπημένο power trio ικανοποίησε στο έπακρο τους οπαδούς του, σε μια βραδιά όπου αργότερα οι THREE WAY PLANE θα έδιναν την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους.

“I have a plan in my head …”

Παρασκευή βράδυ και ο πεζόδρομος της οδού Βλαχάβα παρά το ψιλόβροχο αρχίζει να μαζεύει κόσμο που έχει έρθει από νωρίς απόψε ώστε να προλάβει το χρονικό dead line που έχει δώσει η μπάντα στα social media. Ξέροντας πως ο χρόνος τους θα ήταν περιορισμένος βρέθηκα κι εγώ από νωρίς εκεί, μιας και δεν ήθελα με τίποτα να χάσω την εμφάνιση τους και πήρα θέση από νωρίς μπροστά στη σκηνή για να τους απολαύσω.

Για όσους δεν τους γνωρίζουν, αξίζει να σημειωθεί, πως οι Screaming Fly γυροφέρνουν στο μουσικό underground της πόλης εδώ και τρεις δεκαετίες. Έχουν βέβαια κάπου αδικήσει τους εαυτούς τους, αφού ζουν κυρίως για τα live και ενώ τζαμάρουν συχνά, σπάνια πατάνε το άτιμο το κουμπί εγγραφής ώστε να χαρούμε κι εμείς τις μουσικές τους. Τις δυο φορές που το έχουν κάνει πάντως έβγαλαν δύο υπέροχα άλμπουμ, το Super Zero (2011) και το τρομερό “Trip To Venus” που βγήκε το 2019, λίγο πριν την πανδημία δηλαδή, με αποτέλεσμα λίγοι να το χαρούν όπως του άξιζε. Είχαν βέβαια ανοίξει το καλοκαίρι του 2021 για τους Nightstalker στην Τεχνόπολη, αλλά τότε η πρώτη μου σκέψη ήταν πως δεν ήθελα να πάω σε μια rock n roll και να κάθομαι (ήταν υποχρεωτικό λόγω των μέτρων για την πανδημία) και όταν τελικά άλλαξα γνώμη δεν έβρισκα εισιτήριο. Η τιμωρία μου ήταν πως θα περιμέναμε δυο χρόνια μέχρι να ξαναπετύχουμε το σχήμα ζωντανά και αυτό έγινε στον υπόγειο χώρο του Boiler.

“you are an animal riding a wave…”

Η αλήθεια είναι πως το μπαράκι είναι γουστόζικο αλλά ο συναυλιακός χώρος είναι καλός μόνο για όσους παίζουν εκεί για 30-40 ανθρώπους, αν έχει διπλάσιους όπως συνέβη με τους Screaming Fly το πράγμα δυσκολεύει αρκετά αφού στην ουσία δεν υπάρχει αυτό που έχουμε μάθει ως κανονική σκηνή, εδώ απλά η μπάντα παίζει σε μια γωνιά του χώρου. Αν προλάβεις και κάτσεις μπροστά τους θα γουστάρεις με τα χίλια αλλά αν κάνεις το λάθος και πας μέχρι το μπαρ ή τουαλέτα καταλαβαίνεις πως σε όλα τα υπόλοιπα σημεία ακούς μόνο, δεν βλέπεις.

Βέβαια η μουσική των Screaming Fly είναι τέτοια που σε στιγμές κλείνεις τα μάτια και ταξιδεύεις, το σετ ήταν μικρό αλλά οι άτιμοι έχουν αυτές τις ψυχεδελικές απολήξεις στο garage rock τους που κυριολεκτικά σε πάνε αλλού. Δεν είναι μόνο αυτό βέβαια, αφού έχουν τρομερή ενέργεια και αυτό βγαίνει αβίαστα στη σκηνή και μεταδίδεται στο κοινό, το rhythm section βγάζει φωτιά και σε αναγκάζει να κουνιέσαι ρυθμικά αφού το μπάσο του Στασινού ακουγόταν πεντακάθαρα και ο Κώστας έκανε απίθανα ρολαρίσματα στα τύμπανα. Όλα τα λεφτά είναι βέβαια ο Στέφανος που νιώθει αυτό που παίζει στην κιθάρα και φαίνεται στις γκριμάτσες του, είτε όταν σολάρει, είτε όταν φωνάζει τα trippy στιχάκια των κομματιών.

Η αλήθεια είναι πως περίμενα να ακούσω περισσότερα κομμάτια από το Trip To Venus αλλά αυτοί επέλεξαν να παίξουν πολλές νέες συνθέσεις, όλες τους μία και μία, πράγμα που σημαίνει πως θα έχουμε σύντομα νέα δισκογραφική δουλειά οπότε ελπίζω και σε μια νέα ζωντανή εμφάνιση! Το τελευταίο άλμπουμ δεν ξεχάστηκε φυσικά αφού τα φοβερά και ήδη αγαπημένα Animal και Astro δεν έλειψαν με το τελευταίο να κλείνει εμφατικά το σετ τους…

The Screaming Fly video:

® live report/photos/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos