“The stuff that matters…”

Γέμισαν καλοκαίρια οι χειμώνες μας λέει μια διαφήμιση μα το μόνο που πραγματικά μας ζεσταίνει μέσα στον χειμώνα είναι η καλή μουσική. Βράδυ Σαββάτου λοιπόν και το κρύο τσουχτερό αλλά στον πάντα φιλόξενο χώρο του six d.o.g.s εμφανίστηκαν οι THE WEATHER UNDERGROUND παρουσιάζοντας ολόκληρη την τελευταία τους δουλειά. Τη βραδιά άνοιξε με πολύ κέφι ο GOD IN A CONE.

“I see the hunger in your soul…”

Με την πολιτική προστασία να στέλνει μηνύματα μέσω του 112 περί επικίνδυνων φαινομένων κατηφορίσαμε σιγά σιγά προς Μοναστηράκι. Ήταν λίγο μετά τις 20:30 όταν άνοιξαν οι πόρτες και άρχισε σιγά σιγά ο κόσμος να γεμίζει το χώρο και ένα ποτό ήταν απαραίτητο για να ζεσταθούμε αφού ο χειμώνας έφτασε με καθυστέρηση και στην Αθήνα. Είναι τέτοια η διαρρύθμιση του χώρου που έτσι και αλλιώς νιώθεις πως είσαι σε κάποιο bar. Σε μια γωνιά είχε στηθεί και ο πάγκος του merch με τις δουλειές των headliners της βραδιάς να έχουν την τιμητική τους σε όλα τα format (cd και βινύλιο) και τραβούσαν την προσοχή με τα ιδιαίτερα καλαίσθητα artwork.

Στις 21:20 ήρθε όμως η ώρα για το opening act που απόψε ήταν ο GOD IN A CONE. Δεν είχα ακούσει νότα πριν ξεκινήσει το σχήμα αλλά γρήγορα έγινε εμφανές ότι πρόκειται για ένα solo project του Νίκου Μαρίνου (Madleaf, Slitherum) o οποίος άρχισε να τραγουδά πάνω σε ηλεκτρονικά τύμπανα που έδιναν μια dance διάσταση στις περισσότερες συνθέσεις ενώ έβαζε και κάποιες synth πινελιές όπου χρειαζόταν. Το φωνητικό στυλ είναι δύσκολο να το περιγράψω αφού πότε θύμιζε 80s goth rock τραγουδιστές και πότε ράπαρε όπως στο ομώνυμο (καλά μη φανταστείς πως πέταγε freestyle ρίμες) όπου εγώ προσπαθούσα να μεταβολίσω τα “yo” του ομώνυμου κομματιού αλλά μπροστά στη σκηνή υπήρχε κόσμος που λικνιζόταν χωρίς πρόβλημα και γούσταρε αντιδρώντας με ενθουσιασμό σε κομμάτια όπως το “Pistola”. Όσο ενδιαφέρον και αν ήταν κάπου πήγα να βαρεθώ αλλά “love the enemy” όπως λέει και το κομμάτι του (που έχει και ένα καταπληκτικό φωνητικό γύρισμα στη μέση) και τσουπ “ας ανέβουν οι έγχορδοι” και το σκηνικό αλλάζει και πάλι. Με τη βοήθεια των Hawaiian Nick (Madleaf, Human Asteroid) και Σωτήρη Κουβόπουλου (iola 11) το παζλ μοιάζει να συμπληρώνεται αφού κιθάρα και μπάσο δίνουν αυτό που μου έλειπε μέχρι εκείνη την ώρα. Για το τέλος είχε κρατήσει το χορευτικό “Silent Nation” αλλά νομίζω πως είχε ήδη κερδίσει την πλειοψηφία στο venue και έτσι δε χάλασε κανέναν το ότι έπαιξε και ένα έξτρα κομμάτι φωνάζοντας και πάλι τους συνοδοιπόρους του για το “Hard Day On The Moon”.

live video GOD IN A CONE:

God Is A Cone setlist:
Agrypnia / god is a cone / pistola / love the enemy / beddrug / a land without an end / we need to vocode / mamanian the vigilante / silent nation / hard day on the moon

“You are ready to travel back home…”

Χρειάστηκαν γύρω στα είκοσι λεπτά μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ανακατατάξεις στη σκηνή και στις 22:25 οι THE WEATHER UNDERGROUΝD ήταν έτοιμοι. Ξέραμε ήδη πως η αποψινή τους εμφάνιση θα εστίαζε στο νέο άλμπουμ τους, το πολύ καλό “The Recurring Trip Of…” του οποίου τα κομμάτια συνδύασαν με βουτιές στο παρελθόν και το ντεμπούτο τους “The Sad Story Of…”. Αρχικά υπήρχε ένα θέμα με τις στάθμες στον ήχο και νόμιζα πως έφταιγε η θέση που ήμουν αλλά και σε άλλα σημεία δεν άλλαζε κάτι. Αργότερα έμαθα πως δεν είχε καταφέρει να έρθει ο ηχολήπτης τους με αποτέλεσμα να χρειαστούν κάποια κομμάτια μέχρι να συναντηθούν τα θέλω του σχήματος με αυτά του ανθρώπου πίσω από την κονσόλα.

Η μουσική των The Weather Underground έχει σαν βάση τον 90s alternative ήχο με βάση τις κιθάρες και κομμάτια αρκετά ταξιδιάρικα, πράγμα που κολλάει και με τη θεματική του άλμπουμ. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος (κιθάρα, φωνή) έμοιαζε ο πιο αγχωμένος και γενικά στην αρχή το σχήμα έμοιαζε αρκετά κουμπωμένο αλλά το κουαρτέτο βρήκε ρυθμό (πολύ καλοί σε τύμπανα/μπάσο οι Γιάννης Μαυρομματάκης/Βασίλης Κιούπης αλλά και ο Κωνσταντίνος Αλιφέρης στην κιθάρα) χάνοντας όμως σε εκρηκτικότητα σε σχέση με το άλμπουμ, πράγμα περίεργο αφού περίμενα πως θα τους έβγαινε πιο έντονα στο σανίδι. Όμως το ηχητικό/τεχνικό κομμάτι λίγη σημασία είχε, το θέμα ήταν πως ότι οι αγαπημένες συνθέσεις έφτασαν στα αυτιά μας, ευτυχώς όχι με τη σειρά που είναι στο άλμπουμ για να μη χαθεί και το στοιχείο της έκπληξης. Άλλωστε σε μια συναυλία το πιο σημαντικό είναι να γευτείς τα ήδη οικεία κομμάτια, να νιώσεις τη στιγμή και να μην πέσεις σε υπερβολικές αναλύσεις όπως συχνά κάνουμε όσοι στέλνουμε μετά μια ανταπόκριση, γιατί τελικά χάνουμε την ουσία, και αυτό που είναι να μας δώσει η κάθε μορφή τέχνης είναι κυρίως το βίωμα της στιγμής.

live video THE WEATHER UNDERGROUND:

The Weather Underground setlist:
rambler / my muvee / gray apple / family / dancing in the water / black Christmas / drop / stranger / the stuff that matters / respect(is what you hear) / junior / balance therapy / clock / return / neon night riders

® κείμενο/φωτογραφίες/video: Konstantinos Mindcrimek Vlachos