Τον περασμένο Οκτώβριο, οι Νορβηγοί ανακοίνωσαν τη διάλυση τους λόγω προσωπικών προβλημάτων αλλά και για να αφοσιωθούν σε μια πιο…φυσιολογική ζωή.
 
Το “Last Curtain Call” αποτελεί το κύκνειο άσμα των Theatre Of Tragedy μετά από 18 χρόνια εξαιρετικής παρουσίας στο gothic metal. Μια παρουσία στην οποία προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 βρέθηκαν πολύ κοντά στο να πιάσουν κορυφή, ίσως και να την άγγιξαν, τα εσωτερικά προβλήματα όμως που προέκυψαν με αποκορύφωμα την αποχώρηση της Liv Kristine το 2003, δεν επέτρεψαν στη μπάντα να πορευτεί με σταθερούς προσανατολισμούς παρά τις αξιοπρεπείς κυκλοφορίες που ακολούθησαν.
 
Αυτό είναι το δεύτερο live album του σχήματος και μπορώ να πω ότι είναι ένας αποχαιρετισμός στον κόσμο που ακολουθούσε τους Theatre Of Tragedy, με ψηλά το κεφάλι.
 
Το διπλό αυτό c.d. περιέχει υλικό κυρίως από το δεύτερο μισό της καριέρας τους με τα εκπληκτικά “Velvet Darkness They Fear” και “Aegis” να εκπροσωπούνται από τρία μόλις κομμάτια, τα “Der Tanz Der Schatten”, “When The Fallen” και “Venus”. Παρά το γεγονός αυτό, το συγκρότημα ακούγεται πολύ καλά εκτελεστικά μεταδίδοντας στο πλαστικό δισκάκι την ατμόσφαιρα της συναυλίας σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Δεν υπάρχουν κομμάτια από το πρώτο, ομώνυμο album όπως και από το “Assembly”, δε νομίζω όμως ότι αυτό θα ενοχλήσει πολλούς. Αυτό που ενοχλεί είναι η αποχώρηση των Theatre Of Tragedy από τη μουσική, μιας μπάντας που πιστεύω ότι είχε πολλά να δώσει αν κάποια πράγματα είχαν διαχειριστεί κάπως καλύτερα.
 
Η ιστορία γράφει πάντως ότι οι Theatre Of Tragedy διατέλεσαν εκ των προπατόρων του σύγχρονου gothic metal, επηρέασαν άμεσα πάμπολλους νεώτερους μουσικούς και αγαπήθηκαν από άλλο τόσο κόσμο. Το “Last Curtain Call” αποτελεί ένα σεμνό αλλά αξιοπρεπή επιτάφιο για τους Νορβηγούς που τόσο πολλά έγραψαν για το θάνατο…