therion14
Δε μπορώ να πω όμως ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και η μεγαλύτερη δυνατή. Το ότι οι The Devil που εμφανίστηκαν πρώτοι, έπαιξαν μπροστά σε 50 – 60 άτομα, είναι ενδεικτικό, παρόλ’ αυτά όμως παρουσίασαν κάτι και καλό και πρωτότυπο. Μπορεί η δραστηριότητα τους να είναι περιορισμένη τα τελευταία χρόνια (δηλαδή γενικά περιορισμένη) αυτό που άκουσα όμως ήταν μια εξαιρετική instrumental modern gothic μουσική, cinematic όπως την αποκαλούν οι ίδιοι, με μοναδικές φωνές, κάτι samples σαν απαγγελίες, προηχογραφημένα.

Οι πέντε μαυροφορεμένοι μασκοφόροι Βρετανοί, είχαν μια επιβλητική παρουσία στη σκηνή, σε σκοτεινό φόντο προσδίδοντας μια απόλυτα gothic ατμόσφαιρα. Συνολικά, μου άφησαν πολύ καλή εντύπωση.

Συνέχεια με τους Γερμανούς και παράλληλα γερμανόφωνους και μουσικά, Null Positiv. Δε με εντυπωσίασαν μπορώ να πω παρόλη την ψαρωτική παρουσία της θηριώδους  frontwoman, Elli Berlin. Πολλή η βαβούρα και μέτρια γυναικεία brutal φωνητικά… Έχουν γίνει μόδα αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις αποδεκτός στον κόσμο όσο νομίζουν μερικοί. Ήταν πιστεύω μια απλά αξιοπρεπής εμφάνιση, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

ImperialAge02

Με την εμφάνιση των Imperial Age να ακολουθεί, το επίπεδο ανεβαίνει σαφώς περισσότερο. Έχω την τύχη να παρακολουθώ το σχήμα από τη Ρωσία εδώ και 5-6 χρόνια. Η μπάντα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στη σκηνική της παρουσία και το όλο performance με εξαιρετικό ενδυματολόγιο αλλά και η μουσική της μόνο αδιάφορο δε σ’ αφήνει. Μπροστάρης είναι, ο ημι-τενόρος Alexander Osipov, πλαισιωμένος από δύο εξαιρετικές γυναικείες παρουσίες σε φωνές και πλήκτρα, αλλά και εξαιρετικούς παίκτες στην υπόλοιπη μπάντα. Παρουσιάζει ένα αρκετά προσωπικό ύφος που σίγουρα σε κάνει να σηκώσεις το κεφάλι και να τεντώσεις τ’ αυτιά. Ίσως να μην απευθύνονται σε πολύ μεγάλο εύρος κοινού, αλλά όπως φάνηκε, άρεσαν στον κόσμο που ανταποκρίθηκε θερμά στο σύνολο του. Οι Imperial Age είναι ένα ξεχωριστό συμφωνικό metal και μια πολύ σοβαρή και επαγγελματικά στημένη μπάντα σε όλους τους τομείς και το έδειξε καθαρά μ’ αυτή την εμφάνιση.

ImperialAge04

Ποτέ δε με απογοήτευσε μια ζωντανή εμφάνιση των Therion. Έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού όλο και κάποια καινούργια πράγματα θα έχει ο Johnsson να παρουσιάσει στη σκηνή. Αυτή τη φορά, δεν υπήρχαν ορχήστρες ή χορωδίες, αλλά ο μοναδικός Thomas Vikstrom και οι εξαιρετικές φωνές των Chiara Malvestiti και Linnea Vikstrom, παρά την λίγο υπερβολική θεωρώ σκηνική μαρουσία και γενικότερο performance της τελευταίας.

therion17

Στο “Din” επίσης, στις αρχές ακόμα της εμφάνισης, υπήρξε και η συμμετοχή της Elli Berlin των Null Positiv, με θετικό πρόσημο θα έλεγα. Η παρουσία των Therion ξεσήκωνε διαρκώς το κοινό που τελικά δε γέμισε το (μεγάλο είναι η αλήθεια) club, με μια θεατρικότητα που μόνο οι συνεργάτες του Cristofer Johnsson και φυσικά και  ο ίδιος, ξέρουν να βγάζουν. Η μπάντα αυτή τη φορά ήταν περισσότερο επικοινωνιακή με τον κόσμο σε σχέση με παλαιότερες εμφανίσεις έχοντας προσαρμόσει άριστα αυτή την επικοινωνία με την παράσταση.  Κορυφαία στιγμή του show θεωρώ την εκτέλεση του “Lemuria” ενώ η ολοκαίνουργια rock opera, “Beloved Antichrist” εκπροσωπήθηκε με πέντε κομμάτια σε 140 περίπου λεπτά παράστασης. Το κλείσιμο ήταν το αναμενόμενο μα το “To Mega Therion” με το κοινό να έχει περάσει μια πολύ θερμή και ενδιαφέρουσα βραδιά.

Δημήτρης Καζαντζής

Theme Of Antichrist, The blood Of Kingu, Din, Bring Her Home, Night Reborn, Niefelheim, Ginnungagap, Typhon, Temple Of New Jerusalem, An Arrow From The Sun. Wine Of Aluqah,, Lemuria, Cults Of The Shadow, The Klysti Evangelist, My Voyage Carries On, The Invincible, Der Mitternachtslowe, Son Of The Staves, The Rise Of Sodom, To Mega Therion

therion7