Εξερευνώντας βιβλία σε ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα έπεσα πάνω σε αυτό, το μοναδικό από όσο μπορώ να γνωρίζω βιβλίο για τους Misfits.

Παραλαμβάνοντας το βιβλίο και ξεφυλλίζοντάς του μου έκανε αμέσως κακή εντύπωση η εμφάνισή του που θυμίζει βιβλίο Αγγλικών για εξετάσεις πτυχίου, ενώ ανοίγοντας και διαβάζοντας έχει τόσες πολλές υποσημειώσεις που σε αναγκάζουν να ανατρέχεις στο τέλος γεγονός που καταντά κουραστικό και παραπέμπει πιο πολύ σε πτυχιακή εργασία παρά σε βιβλίο για punk θρύλο.

Πέρα από την γκρίνια το “This Music Leaves Stains” αν και μικρό σε όγκο περιέχει όλα όσα θέλατε να ξέρετε για το συγκρότημα, το πώς δημιουργήθηκε, τα πρώτα βήματα, την αναγνωρισιμότητα, τις σχέσεις των μελών και φυσικά στη διάλυση, την αποχώρηση του Danzig και την επαναδραστηριοποίησή τους χωρίς αυτόν αρκετά αργότερα. Ακόμα ένα μειονέκτημα είναι η απουσία αξιόλογου φωτογραφικού υλικού, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες από μια συναυλία το 1983 σε όλο το βιβλίο.

Το στυλ γραφής του James Green Jr. Είναι αρκετά προσωπικό δείχνοντας ότι έχει γνώση για το συγκρότημα και την ιστορία του, αλλά πολλές φορές η αίσθηση του χιούμορ του ίσως θα μπορούσε να λείπει. Πολύ θετικό το γεγονός ότι αναλύει τις επιρροές των μελών της μπάντας από την τηλεόραση, το σινεμά και τα κόμιξ που οδήγησαν στο image, στον ήχο του και το στυλ του συγκροτήματος που υπήρξε από τα επιδραστικότερα όλων των εποχών, τόσο για τους σύγχρονους μουσικούς και καλλιτέχνες, όσο και για αυτούς που ακολούθησαν. Επίσης, οι περιγραφές είναι ακριβείς, τα γεγονότα ξεκάθαρα δοσμένα χωρίς το συγγραφέα να παίρνει θέση, δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια και πολύ συχνά νομίζεις ότι διαβάζεις μυθιστόρημα και όχι βιογραφία συγκροτήματος, να έλειπαν και οι άπειρες παραπομπές καλά θα ήταν. Ο αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και να κάνει μόνος του ένα ψυχογράφημα του Glenn Danzig και του Jerry Only διαβάζοντας το βιβλίο.

Η τελική εντύπωση είναι ότι θα μπορούσε το βιβλίο να είναι καλύτερο και πιο ευανάγνωστο, ωστόσο προσφέρει ό,τι αναζητά τόσο ένα μέσος, όσο και ένας πιο απαιτητικός αναγνώστης που αγοράζει ένα βιβλίο για να διαβάσει την ιστορία ενός συγκροτήματος. Στο θέμα στησίματος μπορεί να μην τα πάει καλά, αλλά είναι περιεκτικό και ουσιαστικό ενώ διατίθεται σε πολύ λογική τιμή.