Ενόψει καλοκαιρινών και φθινοπωρινών συναυλιών ο Γιάννης Δόλας βρήκε 10 πράγματα που του τη σπάνε, για ρίξτε μια ματιά παρακάτω:

1.    Βίντεο με κινητό
ΟΚ, καταλάβαμε σου αρέσει πολύ το κομμάτι και θες να κρατήσεις αυτή τη στιγμή δική σου για πάντα… σεβαστό! Αλλά ήμαρτον, είπαμε να το κάνεις σε ένα, άντε δυο τραγούδια από ένα σημείο και μετά καταντάει κουραστικό και ενοχλητικό για όλους. Κλείστο και δες τη συναυλία! Αν θες σουβενίρ πάρε ένα DVD, θα έχει σίγουρα καλύτερη ποιότητα σε ήχο και εικόνα!

Concerts05

2.    Ο… βρωμιάρης της διπλανής πόρτας
Δεν έχεις κάνει μπάνιο για μέρες; Δικαίωμα σου! Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι γύρω θα πρέπει να ανεχθούμε την μπόχα σου. Ειδικά δε όταν κουνιέσαι γύρω γύρω, σηκώνεις τα χέρια σου, ή ακόμα χειρότερα κάνεις headbanging… το εφέ γίνεται ακόμα χειρότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες…

3.    Ο τύπος με το playlist
Μπήκες στο playlist.fm ή στο site της μπάντας, σε forum, στο Facebook και ξέρεις τι θα παίξει το συγκρότημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε και οι υπόλοιποι να το μάθουμε! Κράτα το για τον εαυτό σου και μην το παίζεις έξυπνος στους φίλους σου λέγοντας «…και τώρα θα παίξουν αυτό».

4.    Αυτοί που φέυγουν πριν τελειώσει η συναυλία
Ειλικρινά, πιστεύω ότι το τέλος μιας συναυλίας μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, όπου μπορεί να συμβούν τα αδύνατα δυνατά (πχ θυμηθείτε το Rockwave όπου οι Dream Theater βγήκαν στο τρίτο encore παίζοντας το “Trooper” επειδή οι Maiden ακύρωσαν την εμφάνισή τους), να σε περιμένει η έκπληξη, άσε που παραδοσιακά το 99.9% των συγκροτημάτων και καλλιτεχνών αφήνουν τα καλύτερα για το τέλος.

5.    Οι «όταν τους είχα δει εγώ τότε ήταν καλύτεροι»…
Ε, μήπως τότε να καθόσουν σπίτι με τις αναμνήσεις σου καλύτερα, από το να μας το παίζεις αυθεντία;

Concerts046.    Αυτοί που πάνε σε συναυλία μια φορά στη ζωή τους…
Και νομίζουν ότι θα βλέπουν το Live όπως βλέπουν μπάλα από τον καναπέ τους σπιτιού τους. Εδώ δεν έχει replay και την πρώτη σειρά την κερδίζει αυτός που πάει νωρίτερα. Το να σπρώχνεις για να πας πιο μπροστά σε τίγκα μαγαζί μόνο εκνευρισμό θα προκαλέσει!

7.    Το ασταμάτητο crowd-surfing
Εντάξει, δεν λέω σε κάποια live επιβάλλεται, αλλά όλα έχουν τα όρια τους. Δεν μπορεί να ανεβαίνει και η κουτσή Μαρία (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και να βουτάει από τη σκηνή. Και αυτοί οι ταλαίπωροι οι από κάτω πόσα κορμιά να αντέξουν;

8.    Οι τσαμπουκάδες στο mosh pit
Έχουμε πάει όλοι να απολαύσουμε τη συναυλία, τα αίματα θα ανάψουν, σπρωξίδια θα πέσουν, αλλά μέχρι εκεί! Μην φέρνετε τα προσωπικά σας στο mosh-pit και μην κάνετε στους άλλους αυτά που δεν θα θέλατε να κάνουν και σε σας, γιατί τότε θα σας τα κάνουν και χειρότερα!
9.    Ο γραφικός με την “παραγγελιά”
Ο οποίος δεν θα σταματήσει να φωνάζει στον τραγουδιστή/τραγουδίστρια της μπάντας το αγαπημένο του κομμάτι, άσχετα αν μπορεί να μην το παίζει πια το συγκρότημα, ή αν ήταν με άλλο τραγουδιστή κλπ Καμιά φορά η γραφικότητα φτάνει στο να γίνει “παραγγελιά” τραγούδι που έχει ήδη παιχτεί!

10.    Τηλέφωνο σε κολλητό/γκόμενα για τραγούδι
Σοβαρά τώρα; Και ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όντως αυτός που παίρνεις μπορεί να ακούσει από το τηλέφωνό σου πιστεύεις ότι του αρέσει απλά να ακούει έτσι και να μην είναι εκεί; Καλύτερα να μην ξέρεις τι χάνεις, αν και όταν παίζει η αγαπημένη σου μπάντα ξέρεις ΑΚΡΙΒΩΣ τι χάνεις. Εγώ δεν θα σήκωνα το τηλέφωνο…

Concerts03