Φανταστική βραδιά! Η Αρένα ήταν γεμάτη, ο κόσμος τραγουδούσε και χειροκροτούσε συνέχεια, και οι δύο μπάντες που ήταν προγραμματισμένες για το βράδυ του Σαββάτου μας προσέφεραν ένα αξέχαστο τρίωρο συνολικά σόου!

Οι Toto και οι 10cc έχουν λίγη προιστορία, αφού οι Jeff Porcaro και David Paich είχαν συμμετάσχει στην επανασύνδεση του αρχικού κουαρτέτου των 10cc – Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley και Lol Creme -, για την ηχογράφηση του “…Meanwhile” το 1991. Παρόλα αυτά, και οι δύο μπάντες έχουν αλλάξει πολύ μέσα στα χρόνια όσον αφορά τη σύνθεσή τους – αλλά συνεχίζουν, όπως απέδειξαν σήμερα για ακόμα μια φορά – να προσφέρουν και να διατηρούν πολύ ψηλά την ποιότητα και την απόδοσή τους στις συναυλίες.

Όταν σήμερα ανέβηκαν στη σκηνή οι 10cc στις 8, ο Graham Gouldman ήταν το μόνο εναπομείνον μέλος από την αρχική σύνθεση, ενώ είχε μαζί του τον Rick Fenn στις κιθάρες και τα φωνητικά και βετεράνο στη μπάντα, τον Keith Hayman στα πλήκτρα, φωνητικά, και μπάσο, τον Iain Hornal στα φωνητικά, κρουστά, και ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, και μόνο για τη Σουηδία και τη Δανία, τον Ben Stone στα τύμπανα στη θέση του Paul Burgess.

Για μία ώρα, η Royal Arena ήταν γεμάτη με τις πιο γνωστές μελωδίες των 10cc. Ιδιαίτερα αξιομηνμόνευτες στιγμές περιελάμβαναν το Dreadlock Holiday, που η μπάντα έκλεισε λέγοντας “don’t like Copenhagen – I love it”, και το Donna, το οποίο κυκλογφόρησε πριν 50 χρόνια ακριβώς και που η μπάντα τραγούδησε a capella! Απίστευτο!

Οι Toto ξεκίνησαν με τα Orphan και Hold the Line, βάζοντας φωτιά στο πάρτι. Με μερικούς εκπληκτικούς μουσικούς να συμπληρώνουν τον Steve Lukather στην κιθάρα και τον Joseph Williams ως frontman, οι Toto μας πήγαν σε ένα ταξίδι τουλάχιστον 2 ωρών με μελωδίες από την μακρά ιστορία της μπαντας. Ο Steve Lukather έκανε μια πραγματικά ζεστη και εγκάρδια παρουσίαση για όλα τα μέλη της μπάντας:

Στα πλήκτρα, ο ταλαντούχος Dominique “Xavier” Taplin, με παρελθόν στον Prince,  αντικατέστησε τον David Paich στην περιοδεία και έπαιξε ένα εκπληκτικό, αν και μακροσκελές, σόλο.

Στα τύμπανα, ο Robert “Sput” Searight, έκανε το δικό του σόλο ενδιαφέρον, πρώτα παίζοντας πάνω στη φωνή του Bobby Kimball στο I’ll supply the love, μετά μονομαχώντας (και τιμώντας) τον Jeff Porcaro – ο οποίος πέθανε ακριβώς πριν 30 χρόνια – και τέλος προσθέτοντας τα χαρακτηριστικές ηχητικές φράσεις του James Brown στα τύμπανά του.

Στα πλήκτρα και τα φωνητικά, ο Steve Maggiora, που τον ανακάλυψε ο γιος του Steve Lukather, Trevor. “Look him up on the internet, not on pornhub, the other one”… Ο Maggiora τραγούδησε το Waiting for your love, από το Toto IV, που συμπληρώνει 40 χρόνια φέτος.

Στα πνευστά και τα φωνητικά, ο Warren Ham, ο “darling of Copenhagen” και “one of the most incredible musicians I’ve ever known”, βετεράνος των Toto και του Ringo Starr.

Στο μπάσο, ο John Pierce, ο Steve Lukather είπε ότι τον ήξερε “before we were born” και ζούσε στην ίδια γειτονιά για όλη τους τη ζωή. Ήταν και στους Huey Lewis and the News για 30 χρόνια.

Άλλος ένας παιδικός φίλος του Lukather, ο Joseph Williams, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός, μηχανικός ήχου, και “one of the best friends I had my whole life”.

Τέλος, ο Williams παρουσίασε τον Steve Lukather σαν ένα κιθαρίστα από άλλο πλανήτη. Ίσως να είναι και αλήθεια…

Αλλού, ο Steve Lukather τίμησε τους Jeff και Mike Porcaro και τραγούδησε και αφιέρωσε το Kingdom of desire στον πρώτο. Παρουσίασε το I won’t hold you back, ως ένα τραγούδι για πολλές “πρώτες φορές”, αλλά και ως το αγαπημένο της μητέρας του.

Η νύχτα έκλεισε με τα Rosanna και Africa, ενώ οι Toto ξαναήρθαν μετά από λίγο για να κλείσουν το πάρτι με το Stop Loving You.

10cc setlist: The Wall Street Shuffle, Art for Art’s Sake, The Dean and I, Good Morning Judge, The Things We Do for Love, I’m Mandy Fly Me, I’m Not in Love, Dreadlock Holiday, Donna, Rubber Bullets

Toto setlist: Orphan, Hold the Line, Till the End, I’ll Be Over You, Keyboard Solo, White Sister, Georgy Porgy, Pamela, Kingdom of Desire, Drum Solo, You Are the Flower, I Won’t Hold You Back, Waiting for Your Love, Home of the Brave, With a Little Help From My Friends, Rosanna, Africa, Stop Loving You (encore)