Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το ντεμπούτο των Tower Of Babel, ενός γκρουπ βετεράνων που βαδίζουν στα χνάρια των Rainbow και δεν το κρύβουν. Ακόμα και το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από εκείνους, ενώ από την αρχική τους σύνθεση πέρασε ο Greg Gruber, μπασίστας στο πρώτο θρυλικό άλμπουμ του συγκροτήματος του Ritchie Blackmore το 1976. Σε μια κουβέντα εφόλης της ύλης στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη του γκρουπ μαθαίνουμε την ενδιαφέρουσα ιστορία για το πώς χτίστηκε αυτό ο πύργος της Βαβέλ… Συνέντευξη: Γιάννης Δόλας

_x000D_
_x000D_

TowerOfBabel01
Rockpages.gr: Πως σχηματίστηκε η μπάντα;

_x000D_

Joe Stump: O Csaba κι εγώ συνεργαστήκαμε και στους RavenLord και τους Exorcism, αλλά και στα δυο αυτά συγκροτήματα απλά έπαιζα κιθάρα και δεν έγραφα τραγούδια. Σκέφτηκα ότι θα ήταν τρομερό να συνεργαστούμε σε κάτι που ήταν ακριβώς ο τύπος της μουσικής που λατρεύουμε να συνθέτουμε και να παίζουμε.

_x000D_

Csaba Zvekan: Όταν ζήτησα νέο υλικό από τον Joe και τον κιθαρίστα των Raven Lord, George “The Kid” Karafotis, κατέληξα με δυο δίσκους που ήταν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Τα riffs που έπαιξε ο George ήταν ιδανικά για τους Raven Lord στο “Down The Wasteland” όπου ο Joe έπαιξε όλα τα σόλο και τα riffs του Joe τα χρησιμοποιήσαμε στους Tower Of Babel. Στην περιοδεία με τους Exorcism ο Joe έλεγε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια για ένα νέο project και ήθελε να τραγουδήσω. Συμφωνήσαμε και το πιάσαμε από εκεί. ο Joe έγραψε κι άλλα τραγούδια, ώστε να υπάρχει ένα ολόκληρο άλμπουμ, ενώ εγώ έψαχνα για μουσικούς στην Ευρώπη για να σχηματιστεί το γκρουπ.

_x000D_

Rockpages.gr: Γιατί ονομαστήκατε Tower Of Babel;

_x000D_

Joe Stump: Μιλούσαμε με τον Csaba και από τη στιγμή που το υλικό μας ήταν τόσο βαθιά επηρεασμένο από τους Rainbow, έλεγα ότι θέλαμε ένα όνομα όπως “Stargazer”, που προφανώς δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Τότε, ο Csaba πρότεινε το “Tower Of Stone”, όπως αναφέρει ένας στίχος από το τραγούδι και εγώ πρότεινα το “Tower Of Babel” από τον τίτλο ενός σπάνιου bootleg των Rainbow.

_x000D_

Csaba Zvekan: Ουσιαστικά, ήταν brainstorming μέσω Skype… έπαιξε πολύ και το “Babylon”, αλλά όταν ο Joe πρότεινε το “Tower Of Babel” μας άρεσε και αμέσως πήρα τηλέφωνο τον γραφίστα μου…

_x000D_

TowerOfBabel02

_x000D_

Rockpages.gr: Ο Craig Gruber ήταν μέλος της μπάντας μέχρι που πέθανε. Χρησιμοποιήσατε υλικό που ηχογράφησε στο άλμπουμ;

_x000D_

Joe Stump: Δυστυχώς, ο Craig δεν έφτασε στο σημείο να ηχογραφήσει για το άλμπουμ, νομίζω ότι εκείνη την περίοδο αρρώστησε…

_x000D_

Csaba Zvekan: Ο Craig ήταν μαζί μας στους Raven Lord και είχε την ιδέα να κάνουμε κάτι για την «παλαιότερη» γενιά.  Κάτι σαν το παράδοξο του μοντέρνου vintage. Αρχικά, σκεφτήκαμε να ενώσουμε τα δυο συγκροτήματα και να χρησιμοποιήσουμε μουσική από τον Craig, αλλά αυτό δεν συνέβη αφού ο καρκίνος προχωρούσε με ταχύτητα και τελικά υπέκυψε στην αρρώστια το 2015.

_x000D_

Rockpages.gr: Πως ήταν να έχετε ανάμεσά σας ένα μουσικό που έπαιξε με τον Ritchie Blackmore και τον Ronnie James Dio, προφανώς δυο από τις μεγαλύτερες σας επιρροές σαν συγκρότημα;

_x000D_

Joe Stump: Μίλησα με τον Craig καναδυο φορές και ήταν πάντα πολύ cool και μου έκανε πολλές φιλοφρονήσεις για το παίξιμο και τις συνθέσεις μου, που πραγματικά σήμαινε πολλά για μένα, γιατί όχι μόνο έπαιξε με τον Ritchie, αλλά και με τον Gary Moore, που είναι άλλος ένας από τους ήρωές μου.

_x000D_

Mark Cross: Ο θάνατος του Craig ήταν μια πολύ στενόχωρη και άτυχη στιγμή για όλους μας. Ο Craig κι εγώ μιλούσαμε από το 2005 για να συνεργαστούμε και στέλναμε ο ένας στον άλλο τραγούδια που θέλαμε να συμπεριλάβουμε σε ένα Dio/Elf συγκρότημα με πρώην μέλη, αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ, ούτε κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε κάτι. Εννέα χρόνια αργότερα βρεθήκαμε στους Tower Of Babel. Δυστυχώς δεν είχαμε τον χρόνο, ή την ευκαιρία να παίξουμε μαζί. Ο Θεός να τον έχει καλά εκεί που βρίσκεται…

_x000D_

Rockpages.gr: Είστε όλοι σας «βετεράνοι» στη rock/metal σκηνή. Πως είναι να ξεκινάτε κάτι καινούριο και ποιες είναι οι επιδιώξεις σας από τους Tower Of Babel;TowerOfBabel05

_x000D_

Joe Stump: Παρόλο που είμαστε ένα νέο συγκρότημα όλοι όσοι συμμετέχουμε είμαστε κορυφαίοι και γνωστοί μουσικοί, οπότε προφανώς υπάρχει περισσότερο «ζουμί» από μια οποιαδήποτε νέα μπάντα. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση στο άλμπουμ είναι αρκετά καλή και νομίζω ότι μόλις βγούμε να παίξουμε live και να κάνουμε μια περιοδεία θα φτάσουμε σε άλλο επίπεδο.

_x000D_

Mark Cross: Βετεράνοι! Μου αρέσει αυτό! Είμαστε μια δυνατή μπάντα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε! Ξέρεις, στις μέρες μας είναι δύσκολο να ξεκινήσεις οποιαδήποτε καινούρια μπάντα. Η βιομηχανία είναι στον πάτο της λίμνης και ειλιρκινά χειρότερα δεν γίνεται. Αλλά, ακόμα έχουμε πίστη και όταν παίζουμε αυτή την υπέροχη μουσική είμαστε όλοι για έναν και όλοι για όλους. Χρειάζεται να έχεις μια σκληρή στρατηγική και κατανόηση για να κάνεις κάτι. Το να περιοδεύεις και να κάνεις promotion κοστίζει και οι περισσότερες εταιρείες δεν υποστηρίζουν εσένα ή το προϊόν σου πλέον. Οι promoters και club νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να πληρωθείς και πως θα πρέπει να παλεύεις για να παίρνεις προμήθεια από τα εισιτήρια κλπ, κλπ. Είναι πολύ δύσκολο και καμιά φορά άδικο να είσαι καινούρια μπάντα, όποιος κι αν είσαι, από όπου κι αν έρχεσαι. Προσπαθούμε να κλείσουμε συναυλίες για τους Tower Of Babel και να φτιάξουμε ένα υγιές μοντέλο από την αρχή ώστε να μπορούμε να κάνουμε promotion και να περιοδεύσουμε. Όταν βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους να μας υποστηρίξουμε είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε εκεί που μας αξίζει. Είμαστε μια πολύ έμπειρη μπάντα με φοβερούς μουσικούς και ξέρω πως θα είμαστε τρομεροί στα live και θα δώσουμε στους οπαδούς αυτό που θέλουν. Πρόσφατα κάναμε μια συμφωνία με την Hydra Productions, που θα αναλάβουν το booking. Όλα τα υπόλοιπα τα διαχειρίζομαι εγώ με την εταιρεία μου, την Crossroads Productions, μέχρι να βρούμε μια μεγαλύτερη εταιρεία να αναλάβει το management.

_x000D_

Csaba Zvekan: Μου αρέσει να κάνω καινούρια πράγματα και να δοκιμάζω διαφορετικά στυλ. Οι Tower Of Babel στρέφονται γύρω από τον Joe Stump, καθώς είναι ένα κιθαριστικό άλμπουμ. Όχι, πως οι υπόλοιποι δεν έχουν σημασία, αλλά ο Joe σηκώνει το βάρος και έτσι πρέπει να είναι. Μόλις ολοκληρωθεί και κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ δεν είναι πια καινούριο και εμείς ήδη δουλεύαμε πολύ καιρό για να το ολοκληρώσουμε. Οπότε, για εμάς δεν είναι καινούριο, όπως είναι για τον ακροατή.

_x000D_

Nic Angileri: Είναι φανταστικό! Το αντιμετωπίζω σαν μια πρόκληση και μου αρέσει πολύ. Είμαστε πέντε άτομα που μοιραζόμαστε το ίδιο DNA, είναι εντυπωσιακό, είναι μαγικό! Συνήθως δουλεύω, ηχογραφώ και μετά ακούω το τελικό αποτέλεσμα. Μόλις άκουσα το ολοκληρωμένο άλμπουμ των Tower Of Babel είπα: Wow! Τώρα πρέπει να ετοιμαστώ για αυτό! Οπότε, άρχισα να αναλύω τι έχουμε δημιουργήσει και να εστιάσουμε στα live. Σας λέω υπάρχει κάτι μαγικό εδώ! Είμαι ενθουσιασμένος και ανυπομονώ να παίξω στο κοινό, στους ροκάδες σαν κι εμάς, αλλά και στους πιο νέους οπαδούς. Η μπάντα είναι πιο μεγάλη από όσο φανταζόμουν και αποδίδει μοναδικά.

_x000D_

Maestro Mistheria: Έχω συνεργαστεί αρκετές φορές και με άλλους σπουδαίους «βετεράνους» στη rock/metal σκηνή, ειδικά στα σόλο άλμπουμ και projects που έχω κάνει. Το να γράφω μουσική και να παίζω με τους Tower Of Babel είναι κάτι γνώριμο. Περιμένω να παίξουμε σύντομα live και ειδικά σε φεστιβάλ γιατί οι οπαδοί είναι ήδη ενθουσιασμένοι για το συγκρότημα και το άλμπουμ.

_x000D_

Rockpages.gr: Θα λέγατε ότι οι Tower Of Babel είναι project, ή μια κανονική μπάντα; Σχεδιάζετε να παίξετε συναυλίες, μήπως στα πλάνα σας είναι και το δεύτερο άλμπουμ ήδη;

_x000D_

Joe Stump: Όχι, είμαστε «real deal», το ντεμπούτο μας είναι απλά το πρώτο βήμα και σχεδιάζουμε να περιοδεύσουμε και να κάνουμε κι άλλα άλμπουμ.

_x000D_

Mark Cross: Ένα χρόνο πριν δεν ήμασταν και τόσο σίγουροι για το αν οι Tower Of Babel θα έπρεπε να συνεχίσουν μετά το θάνατο του Craig, ήταν ένα τεράστιο σοκ, αφού είμαστε τόσο επηρεασμένοι από τον Dio. Τότε, ο Nic μπήκε στο συγκρότημα για να αναλάβει το μπάσο και το όλο εγχείρημα έλαβε την τελική του μορφή. Νομίζω ότι έδωσε σε όλους μας μια ώθηση και μας έκανε να σκεφτούμε. Σήμερα θέλω να πιστεύω ότι είμαστε μπάντα. Όπως είπε και ο Joe πολλά άλμπουμ θα ακολουθήσουν…

_x000D_

Nic Angileri: Σε ευχαριστώ Marc, χαίρομαι που το λες αυτό και αυτό δείχνει το πόσο καλό είναι να είσαι μέλος των Tower Of Babel. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, αλληλοεκτίμηση και αφοσίωση, πράγματα που δύσκολα βρίσκεις σε μια μπάντα σήμερα. Επιτέλους μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να εκφράσω τη γνώση και το γούστο μου στη μουσική μας περιστοιχισμένος με τους καλύτερους δυνατούς παίχτες που θα μπορούσα να ονειρευτώ. Ναι, είμαστε μπάντα! Πιστεύω ότι θα ανακοινώσουμε τις πρώτες μας συναυλίες το φθινόπωρο.

_x000D_

Csaba Zvekan: Πρότεινα να ξεκινήσουμε με το δεύτερο άλμπουμ ώστε να είναι έτοιμο το 2018. Δεν είμαι σίγουρος για το ποιο είναι το πρόγραμμα των παιδιών. Έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε περιοδεία και νομίζω ότι έχουν κλείσει κάποιες συναυλίες στην Ευρώπη. Ήρθαμε σε επαφή και με Ελλάδα και στοχεύουμε σε κάποιες εμφανίσεις σε μεγάλες πόλεις. Μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια ότι είμαστε αληθινή μπάντα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα.

_x000D_

Maestro Mistheria: Οι Tower Of Babel ξεκίνησαν σαν ένα project για μένα, δουλεύω πολύ σαν session μουσικός στο στούντιο και το μόνο ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι οι άλλοι είναι φίλοι μου, ενώ είχα ήδη δουλέψει μαζί τους στο παρελθόν, οπότε ενθουσιάστηκα όταν με κάλεσε ο Csaba να συμμετάσχω. Μήνα με το μήνα γίναμε μια αληθινή μπάντα, ειδικά γιατί ξεφεύγουμε από το να δουλεύουμε μόνο στο στούντιο και σχεδιάζουμε να παίξουμε live. Ήδη, σιωπηλά ετοιμάζουμε το δεύτερο άλμπουμ, αλλά τώρα εστιάζουμε στο να παρουσιάσουμε ζωντανά το “Lake Of Fire”, είναι ένα «ηφαίστειο» και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε φωτιά στη σκηνή!

_x000D_

TowerOfBabel03

_x000D_

Rockpages.gr: Η παραγωγή του άλμπουμ είναι πάρα πολύ καλή και μπορείς να ακούσεις τα πάντα να λάμπουν στη μίξη, σαν να ακούς ένα κλασσικό άλμπουμ. Ποια ήταν τα δύσκολα σημεία στην παραγωγή του “Lake Of Fire” και που εστιάσατε όταν κάνατε τη μίξη;

_x000D_

Csaba Zvekan: Όπως σε κάθε «παραγωγή-κολάζ» όπου το κάθε μέλος γράφει στο στούντιό του ή σε κάποιο περιβάλλον πρέπει στο τέλος να τα συγκεντρώσεις όλα μαζί και να τα κάνεις να ταιριάζουν. Έκανα όλα τα rough mix και τελικά έδωσα την παραγωγή στον Fransisco Palomo που ανέλαβε να κάνει τη μίξη. Ειλικρινά, δεν είχα τον χρόνο να το κάνω αυτή τη φορά καθώς ήμουν απασχολημένος με κάποια προσωπικά ζητήματα. Ωστόσο, ασχολήθηκα με τον Joe με την παραγωγή και στο να δώσουμε μορφή στον ήχο σε κάποιο βαθμό.

_x000D_

TowerOfBabel06Joe Stump: Ήθελα το άλμπουμ να έχει ένα πιο κλασικό ήχο, αλλά την ίδια στιγμή έπρεπε να στέκεται ηχητικά στα hard rock και metal άλμπουμ που κυκλοφορούν σήμερα. Από τη στιγμή που είμαστε σε μια πιο μικρή εταιρεία και το budget μας είναι περιορισμένο είναι μια πρόκληση, αλλά θα έλεγα ότι στέκεται πολύ καλά. Για μένα είναι πιο πολύ ένα hard rock παρά metal άλμπουμ και αυτή ήταν η επιδίωξή μου.

_x000D_

Mark Cross: Είναι αλήθεια πως με μικρό budget προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε και το να ταιριάξεις σωστά όλα τα κομμάτια μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Ηχογράφησα τα τύμπανα μετά τη ηχογράφηση για τους Tainted Nation το 2015 στη Σουηδία στο στούντιο του Pontus Egberg στη Στοκχόλμη και άλλα τρία τραγούδια στο “The Drum Dungeon”, το στούντιό μου στο Αμβούργο στις αρχές του 2017, όταν αποφασίσαμε να τελειώσουμε το άλμπουμ και να το κυκλοφορήσουμε. Μέχρι εκείνο το σημείο δεν ήμασταν σίγουροι για το αν οι Tower Of Babel ήταν μπάντα ή project του Joe Stump. Μετά τη μίξη εντυπωσιαστήκαμε όλοι, κάτσαμε και είπαμε… «δεν γαμιέται, ας το κάνουμε! Το “Lake Of Fire” τα σπάει! Και τρομερός σαν τίτλος για το άλμπουμ… χαίρομαι που συμφωνήσαμε στην classic rock προσέγγιση και όχι να ανεβάσουμε τις κιθάρες στο  τέρμα και να συμπιέσουμε τα πάντα μέχρι θανάτου. Σίγουρα δεν είναι ένα metal άλμπουμ και χαίρομαι πολύ για αυτό. Είμαι σίγουρος ότι το δεύτερο άλμπουμ θα ακούγεται ακόμα καλύτερα, τώρα που ξέρουμε τη συνταγή των Tower Of Babel. Φυσικά, εννοώ ακόμα πιο δυνατά ντραμς… χεχεχε!

_x000D_

Nic Angileri: Ευχαριστούμε, μου αρέσει πολύ ο ήχος του άλμπουμ. Από τη μεριά μου έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα στο μπάσο στο στούντιο μου στην Ελβετία και ναι μπορείς να το ακούσεις σε κάθε τραγούδι.

_x000D_

Maestro Mistheria: Ενώ ακόμα δουλεύαμε πάνω στο άλμπουμ και αφού ηχογράφησα τα μέρη μου στα πλήκτρα ήμουν πολύ απασχολημένος με το Vivaldi Metal Project (στο οποίο συμμετέχουν οι Csaba, Joe και Mark), οπότε άφησα την παραγωγή στους συμπαίχτες μου, που έκανα πολύ καλή δουλειά για την οποία είμαι πολύ υπερήφανος.

_x000D_

Rockpages.gr: Ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισα σχεδόν με την πρώτη ακρόαση ήταν το “Addicted”, τι έχετε να μου πείτε για αυτό;

_x000D_

Csaba Zvekan: Το αστείο είναι ότι όλοι το ίδιο λένε. Αρχικά δεν ήταν από τα αγαπημένα μου και είπα στον Joe να μην το κυκλοφορήσουμε, αλλά εκείνος το έκανε. Νόμιζα ότι ήταν πολύ pop και όχι τόσο στο στυλ μου. Αλλά, είχα μια ανάλογη εμπειρία με το “Stay In Hell” των Exorcism και το “Call Me” των Sardonyx, που τελικά ήταν τα αγαπημένα όλων των άλλων εκτός από εμένα.

_x000D_

Joe Stump: Είναι λίγο μακριά από το στυλ μου καθώε συνήθως αυτά που γράφω είναι σκοτεινά και πιο heavy. Είχα το τραγούδι εδώ και πολύ καιρό και έκατσα να το δουλέψω. Συνήθως, όταν όταν παίζω ή συνθέτω κάτι το περνάω μέσα από την προσέγγιση ενός από τους ήρωές μου, μιας από τις επιρροές μου. Έτσι, σε αυτό θα έλεγα ότι είναι κάτι σαν MSG, ή τουλάχιστον αυτό είχα στο μυαλό μου. Επίσης, μου αρέσει πολύ ο Axel Rudi Pell, ο οποίος γράφει τρομερά τραγούδια, οπότε υπάρχει και η δική του επιρροή εκεί. Αλλά, το credit πρέπει να πάει στον Csaba, ο οποίος έκανε τρομερή δουλειά με τους στίχους και τις μελωδικές γραμμές.

_x000D_

TowerOfBabel04

_x000D_

Rockpages.gr: Το άλμπουμ κλείνει με το “Eyes Of The World”, πως και το επιλέξατε αυτό; Χαίρομαι που το κάνατε γιατί είναι από τα αγαπημένα μου!

_x000D_

Csaba Zvekan: Ήταν ιδέα του Joe. Μου είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα να το παίξουμε γιατί κανείς δεν το έχει κάνει και είναι ένα ζόρικο και επικό τραγούδι. Στη δική μας εκδοχή μείναμε σχετικά κοντά στο αυθεντικό, αλλά προσθέσαμε ένα πιο επιθετικό και πιο heavy vibe.

_x000D_

Rockpages.gr: Σαν οπαδός προς οπαδός πρέπει να ρωτήσω… πως σας φάνηκε το πρόσφατο «reunion» των Rainbow;

_x000D_

Joe Stump: Ο Ritchie είναι πλέον 72, οπότε η τεχνική του δεν είναι το ίδιο όπως όταν έπαιζε με τους Rainbow το 1997, την εποχή του “Stranger In Us All” με τον Dougie White. Στην πρώτη συναυλία στη Γερμανία μου φάνηκε σαν να ξεσκουριάζει καθώς ήταν λίγο διστακτικός στην αρχή. Αλλά, το touch του και το ταλέντο του είναι ακόμα εκεί και υπήρξαν πολλές στιγμές κιθαριστικής ιδιοφυόας στο πρώτο show στο Loreley. Η δεύτερη συναυλία ήταν πολύ καλύτερη και έμοιαζε ότι είχε περισσότερο τον έλεγχο, ενώ ήταν πιο άνετος αφού έπαιζε καλύτερα. Όσον αφορά το υπόλοιπο του συγκροτήματος ο Ronnie σκότωνε, είναι τρομερός τραγουδιστής, η απόδοσή του ήταν αψογή ειδικά στα Dio κομμάτια. Ο Jens στα πλήκτρα ήταν τρομερός, είναι βιρτουόζος έτσι απλά, αλλά ο μπασίστας και ο ντράμερ ενώ είναι καλοί μουσικοί δεν έπαιξαν τα κομμάτια όπως θα τα έπαιζε μια hard rock rhythm section. Έλειπαν τα αρχ… από τον ήχο του συγκροτήματος. Επίσης, ο Ritchie καθώς είναι προχωρημένης ηλικίας δεν είχε τους ίδιους ενισχυτές, αφού δεν μπορεί πια να παίξει στα υψηλά επίπεδα έντασης που έπαιζε παλιά, οπότε ένα μεγάλο μέρος της έντασης στον ήχο του έλειπε. Αλλά, συνολικά το απόλαυσα, είναι ο ήρωάς μου και όσον αφορά το παίξιμο στου στην κιθάρα παραμένει εκπληκτικός. Πήγα στη Γλασκώβη φέτος και έκατσα στην τέταρτη σειρά στο κέντρο και ήταν εκπληκτικός σε όλη τη συναυλία, πολύ καλύτερος από πέρσι στη Γερμανία.

_x000D_

Mark Cross: Είδα και τις δυο συναυλίες στη Γερμανία πέρσι και για να πω την αλήθεια απογοητεύτηκα! Ξέρω ότι περνάνε τα χρόνια, ότι ο Ritchie μεγάλωσε, αλλά αυτοί δεν είναι οι Blackmore’s Night… σε παρακαλώ! Αν θες να παίξεις μια συναυλία Rainbow χρειάζεσαι τους σωστούς παίχτες, τόσο μουσικά, όσο και οπτικά! Είναι rock’n’roll φίλε… η δίκαση, ένας τοίχος από ενισχυτές και η εισαγωγή στα ντραμς του “Stargazer” έλειπαν. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να ζητήσει από μια Rainbow συναυλία και φυσικά καλύτερο παίξιμο. Ο Ritchie είναι πολύ ιδιαίτερος, ταλαντούχος και μοναδικός σαν κιθαρίστας και σαν προσωπικότητα, αλλά δεν πρέπει να μας αλοιώσει την εικόνα των Rainbow και να μας χαλάσει τις καλές μας αναμνήσεις! Ο Ronnie και o Jens ήταν πολύ καλοί, αλλά είχαν δύσκολο έργο. Τα θεμέλια δυστυχώς δεν ήταν σωστά τοποθετημένα και συμφωνώ απόλυτα με τον Joe, ότι το μπάσο και τα τύμπανα δεν απέδιδαν όπως θα έπρεπε τη μουσική των Rainbow. Πρόσφατα, έπαιξα μια συναυλία με τον Joe Lynn Turner και τον καλό μου φίλο, Γιώργο Γάκη, στη Μόσχα όπου παίζαμε τα κλασσικά των Purple και Rainbow της εποχής του Joe και περάσαμε τέλεια…

_x000D_

TowerOfBabel07