Υπάρχει η ποικιλία, υπάρχει και η αναποφασιστικότητα. Οι Trivium έχουν εξερευνήσει πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στα χρόνια, ένα θετικό χαρακτηριστικό σε πρώτη ανάγνωση. Επειδή όμως το κάνουν από την αρχή της καριέρας τους, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως «κλασικό» Trivium ήχο. Το πιο «παραδοσιακό» ως προς τα ακούσματά του ελληνικό κοινό έχει σε υψηλή εκτίμηση το «Crusade», album το οποίο το συγκρότημα έχει αποκηρύξει, οι Άγγλοι θεωρούν ανεπανάληπτη κορυφή το «Ascendancy», ενώ το πιο mainstream αμερικάνικο ακροατήριο τους έμαθε με το «Strife» του «Vengeance Falls». Ύστερα υπάρχω και εγώ που θεωρώ μακράν καλύτερη δουλειά τους το «Shogun». Άντε βγάλε άκρη.

Έρχεται λοιπόν το «Sin and the Sentence» με εμφανή σκοπό να ενώσει όλους τους προαναφερθέντες. Έχει brutal φωνητικά, είναι και πολλή μελωδία. Έχει εύπεπτα κομμάτια όπως το «Heart from your Hate», έχει και λαβύρινθους. Συνδυάζει την αγάπη του Matt Heafy για τους In Flames με τη λατρεία του Corey Beaulieu για τους Maiden. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διαθέτει μερικά πραγματικά δυνατά κομμάτια, με τα «Beyond Oblivion» και «The Revanchist» να παλεύουν για την κορυφή.

Συνολικά μιλάμε για μια εντυπωσιακή ανά σημεία κυκλοφορία από τους Trivium, μετά από πολλά χρόνια, για την οποία θα ήμουν ακόμη πιο ενθουσιώδης αν δεν υπήρχε η δεδομένη αδυναμία του Heafy να αποδώσει πιστά τα φωνητικά στις συναυλίες της μπάντας.