Με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση των Scorpions & Alice Cooper στο ΟΑΚΑ, είπαμε να γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο και να συγκρίνουμε δύο από τα πλέον κλασικά albums των θρυλικών αυτών καλλιτεχνών. Αυτονόητα, είναι κάτι που κάνουμε για λόγους…εορτασμού του event και όχι ουσιαστικής σύγκρισης αφού και οι δύο δίσκοι είναι αψεγάδιαστοι! Για πάμε όμως να δούμε…

“Eyes Of Alice Cooper“: Επιστροφή από τις λίγες για τον Alice που εν έτει 2003 επιστρέφει στις garage ρίζες του και γίνεται για άλλη μια φορά επίκαιρος. ΟΚ μπορεί οι εποχές “Trash” να έχουν περάσει, αλλά ο Πρίγκηπας του Σκότους σέβεται την κληρονομιά του και προσφέρει ένα άλμπουμ ανάλογο της βαριάς ιστορίας του.

Γεμάτο ενέργεια και φρεσκάδα κι ας είναι vintage, το συγκεκριμένο άλμπουμ είχε σαν συνέπεια μια αναγέννηση για τον  θρυλικό Alice που ίσως ανέλπιστα έκανε μια δυναμική επάνοδο στα 00s η οποία είχε και συνέχεια με το “Dirty Diamonds” και το “Along Came A Spider” αργότερα. Για όσους θεωρούσαν τον Alice πια ξεγραμμένο και απολίθωμα του παρελθόντος αυτή ήταν η καλύτερη απάντηση…

“Unbreakable”: Με ένα χρόνο διαφορά από τον παραπάνω δίσκο οι Σκορπιοί κάνουν τη δική τους στροφή στην ποιότητα. Μετά από σερί αποτυχημένων πειραμάτων και αδυναμων άλμπουμ έρχεται το “Unbreakable” να ανατρέψει τα δεδομένα. Το κεντρί είναι βουτηγμένο σε ολόφρεσκο δηλητήριο και δείχνει ότι ο παλιός… Είναι αλλιώς. Ότι μπορείς να κρατήσεις την βασικη σου ταυτότητα και να προσθέσεις καινούρια πράγματα και να προκύψει εν αρμονικό σύνολο.

Μπορεί ο ήχος να είναι είναι πιο μοντέρνος, πιο γυαλιστερός και η παραγωγή πιο σύγχρονη, αλλά η μηχανή κάτω από το καπό είναι ίδια. Τα ξερά ριφς του Schenker βρίσκουν πάντα στόχο και αν ψάχνεις να βρεις αδύναμο κομμάτι, μάλλον χάνεις άδικα τον χρόνο σου.

Όπως και για τον Alice παραπάνω, έτσι και για τους Γερμανούς αυτό το άλμπουμ σήμανε αντεπίθεση διαρκείας, που ήταν μάλιστα τόσο τσουχτερή που δημιούργησε κοπάδια γραφικών haters, οι οποίοι γελοιοποιούνται κοροïδεύοντας αυτή την μπαντάρα.

Γιάννης Δόλας