Τέταρτος δίσκος για τους Αθηναίους με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Change”. Δημιουργημένοι το 2005, οι Universe217, μπορεί να έχουν κρατήσει τον underground χαρακτήρα τους, όμως πλέον αποτελούν ένα σημαντικό όνομα στον ευρύτερο χώρο του doom. Το “Change” συμβάλει στο να γίνουν ακόμα μεγαλύτεροι.

Το άλμπουμ αποτελείται από επτά συνθέσεις και βρίσκει την μπάντα στα καλύτερα, αν και όχι στα σκληρότερά της. Τα δυναμικά φωνητικά της Τάνιας πρωταγωνιστούν με την alternative χροιά τους και τα extreme ξεσπάσματα, ενώ είναι διάχυτη μια αίσθηση αλλαγής διαθέσεων που κορυφώνεται στο ομώνυμο δωδεκάλεπτο κομμάτι. Το doom των Universe217, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί παραδοσιακό. Η σκοτεινιά που μεταδίδουν σε καθηλώνει, όντας συναρπαστική, αφού δεν ακολουθεί traditional φόρμες, ενώ “πατάει” πάνω σε post και gothic βάσεις. Το αποτέλεσμα είναι επιβλητικό και κολλάει τον ακροατή στον τοίχο, σε βαθμό που δεν έχει επιλογή άπαξ και πατήσει το “play”. Πρέπει να αφιερώσει πλήρως την προσοχή του.

Είναι τόσο ενδιαφέρουσα και προσεγμένη η νέα τους αυτή δουλειά που έχουμε μια πλήρη ανατροπή της (αρκετά) παλαιότερης αντιμετώπισης εγχώριων συγκροτημάτων. Ζούμε πλέον στην εποχή που εάν κάποιος μου προτείνει μια progressive doom ευρωπαϊκή μπάντα για να ακούσω, το πιθανότερο είναι να λάβει μετά την  απάντηση ότι: καλοί είναι, αλλά όχι τόσο καλοί όσο οι Universe217.