Up The Hammers XI Μέρα 2

0

Endomain
Οι Solitary Sabred αποτέλεσαν τη δεύτερη Κυπριακή παρουσία του τριημέρου. Με το δεύτερό τους άλμπουμ να δημιουργεί τεράστια αίσθηση σε παγκόσμια κλίμακα με την ποιότητα και την αυθεντικότητά του, ανέβασαν τις προσδοκίες οι οποίες ευτυχώς δικαιώθηκαν και στο συναυλιακό κομμάτι. Με ορμή και αιχμή του δόρατος τη φοβερή φωνή του Πέτρου Λεπτού, βομβάρδισαν το κοινό με επικό power metal ενώ το κομμάτι από τον επερχόμενο δίσκο φανέρωσε πως ευτυχώς συνεχίζουν στο ίδιο μονοπάτι.

Οι Ιταλοί Etrusgrave αποτελούν μία συναυλιακή εγγύηση. Ένα σύνολο καταρτισμένων μουσικών, με μπροστάρη τον εμβληματικό κιθαρίστα Fulberto Serena, που παίζουν με περίσσευμα ψυχής ένα είδος μουσικής που μόνο με τους Dark Quarterer μπορεί να συγκριθεί μιάς και ο Serena ήταν ο συνιδρυτής τους. Ο Tiziano Sbaragli διαθέτει μιά προικισμένη φωνή που φέρνει πραγματικές ανατριχίλες.

Etrusgrave

Το doom metal είχε ως μοναδικό του εκρόσωπο την πεντάδα των Σουηδών Below, μιά μπάντα που πίνει νερό στο όνομα των Candlemass και Memory Garden. Ενώ όμως παίζουν καλά και τα κομμάτια τους παρουσιάζουν ενδιαφέρον, η σκηνική τους παρουσία είναι κάπως υποτονική.

Below
Οι στροφές ανέβηκαν απότομα όταν εμφανίστηκαν οι Ruthless στη σκηνή. Η μπάντα από την Καλιφόρνια διανύει μιά δεύτερη νιότη. Παθιασμένο παίξιμο, καλή επικοινωνία με το κοινό και ένα σετ που βασίστηκε κυρίως σε νέα τραγούδια συνέθεσαν μία, κατά κοινή ομολογία, ηγετική εμφάνιση. Ο Sammy DeJohn μας πληροφόρησε πως το σόου μαγνητοσκοπήθηκε γιά να κυκλοφορήσει ως DVD. Σπουδαία τιμή γιά το κοινό του φεστιβάλ.

Ruthless
Το 2012 εγκατέλειπα το Κύτταρο μετά από μόλις 3 τραγούδια, τρομερά απογοητευμένος από το θέαμα που παρουσίαζαν οι Heir Apparent σε μία συναυλία παρωδία. Το 2016 στεκόμουν αποσβολωμένος και με δάκρυα στα μάτια, μαγνητισμένος από την πρώτη ως την τελευταία νότα. O Terry Gorle, αυτός ο τεράστιος μουσικός και συνθέτης, πέτυχε διάνα με την προσθήκη του απίστευτου Will Shaw στα φωνητικά. Εύχομαι μετά από χρόνια αναζητήσεων, πειραμάτων και ατυχιών αυτός να είναι ο τραγουδιστής που θα στεριώσει σε αυτή την πολυτάραχη μπάντα. Τέτοια ταλέντα σπανίζουν και ο Gorle ωφείλει να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Shaw και να μας προσφέρει επιτέλους ένα τρίτο άλμπουμ. Οι Heir Apparent του 2016 κέρδισαν επάξια μιά θέση στην κορυφαία τριάδα των εμφανίσεων στο σύνολο των 11 χρόνων του φεστιβάλ.

HeirApparent

Το μυαλό λοιπόν μοιράια περιπλανιώταν αλλού την ώρα της εμφάνισης των Heathens From the North. Η τοποθέτηση μιάς tribute μπάντας ως headliner του φεστιβάλ με βρίσκει γενικά αντίθετο. Οι ενστάσεις βέβαια τελειώνουν εκεί μιάς και η μπάντα που αποτελείται από τρία μέλη των Strikelight, τον τραγουδιστή των Valor  και τον διοργανωτή και κιθαρίστα των Dexter Ward Μανώλη Καραζέρη απέδωσε τα τραγούδια των Heavy Load με σεβασμό. Η Marta Gabriel των Crystal Viper και ο Nightcomer (ex Doomsword) εμφανίστηκαν ως καλεσμένοι δίνοντας τις δικές τους ερμηνείες αλλά το πραγματικά τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο θρυλικός Eddy Malm. Ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Heavy Load ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε κομμάτια της μπάντας του μετά από πολλά πολλά χρόνια, δίνοντας μιά συγκινιτική διάσταση στο όλο εγχείρημα.

Και κάπως έτσι, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, το ενδέκατο Up the Hammers πέρασε στην ιστορία. Το ραντεβού ανανεώθηκε γιά το Μάιο του 2017. Ως τότε, ευτυχώς έχουμε πολλές σπουδαίες στιγμές γιά συντροφιά.

Κώστας Κουναδίνης

Heathens

Φωτογραφίες από τα Facebook pages των συγκροτημάτων