Κι όμως πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τη μέρα που έφυγε ο «Πατριάρχης». Φαντάζει σχεδόν απίστευτο το γεγονός του πρόωρου θανάτου του «δικού μας» Bill Tsamis αφού ήταν κάτι τελείως αναπάντεχο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε νέα του εδώ και πολύ καιρό αλλά όλοι μας ελπίζαμε ότι θα έκανε πάλι ένα ξαφνικό comeback όπως μας είχε συνηθίσει στα 90ς αλλά κυρίως το 2002 και το 2012! Η μοίρα όμως δυστυχώς είχε άλλα σχέδια για αυτόν. Ευτυχώς όμως υπάρχουν εκεί έξω γενιές οπαδών και μουσικών που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του ενώ σχεδόν όλα τα τραγούδια του τόσο με τους Warlord όσο και με τους Lordian Guard έχουν αποκτήσει μυθικό status.

Η Pitch Black Records, ακριβώς στην επέτειο του θανάτου του Tsamis, κυκλοφορεί ένα επίσημο tribute album με συγκροτήματα του underground –ως επί το πλείστον- χώρου και το αποτέλεσμα δεν λαμβάνει απλώς και μόνο ένα θετικό πρόσημο (για τις προθέσεις και την υλοποίηση του) αλλά είναι άκρως εντυπωσιακό! Τα περισσότερα συγκροτήματα έχουν «πιάσει» σε μεγάλο βαθμό το πνεύμα των συνθέσεων του Τσάμη και έχουν αποδώσει ικανοποιητικά τις επιβλητικές μελωδίες του χαρισματικού κιθαρίστα/συνθέτη. Και κάνω λόγο για «ικανοποιητική» απόδοση καθώς μονάχα ο ίδιος ο Τσάμης μαζί με τον Zonder θα μπορούσαν να ηχογραφήσουν αυτά τα κομμάτια με 100% ποσοστό επιτυχίας! Ωστόσο, σχεδόν όλα τα συγκροτήματα κάνουν άριστη δουλειά. Θα αναφερθώ σε τρία κυρίως που ξεχώρισαν κατευθείαν: το πρώτο είναι αυτό των Eternal Champion που διασκευάζουν εξαιρετικά το “Stygian Passage” με μία ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ παραγωγή που βγάζει μάτια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν κάνει τόσο ντόρο στις μέρες μας. Το δεύτερο συγκρότημα είναι αυτό το Arrayan Path με τον Νικόλα Λεπτό στα φωνητικά αλλά και τον Paolo Viani στην κιθάρα. Διασκευάζουν ένα από τα καλά κρυμμένα διαμάντια ολόκληρης της δισκογραφίας των Warlord, το φανταστικό “The Rainbow”. Τέλος οι Stray Gods τα πάνε περίφημα στο “War In Heaven” ένα δύσκολο κομμάτι το οποίο αποδίδουν εξαιρετικά.

Θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς τις διασκευές των Firewolfe και Claymorean στα “Battle of the Living Dead” και “70.000 Sorrows” αντίστοιχα αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Συνολικά, μιλάμε για μία αξιόλογη πρωτοβουλία από την Pitch Black Records την οποία θα πρέπει να στηρίξουν όλοι οι φίλοι και οπαδοί του τεράστιου Bill Tsamis. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Highlight: Το album κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις…