Το ιστορικό και μοναδικό πλέον Rock-Metal περιοδικό στην χώρα μας, το Metal Hammer παρουσιάζει μια συλλογή 11+1 κομματιών φόρο τιμής στους τεράστιους Iron Maiden σε ένα πολύ αξιόλογο tribute, τόσο από πλευράς συμμετοχών, όσο και εκτελέσεων σπουδαίων τραγουδιών της Σιδηράς Παρθένου.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι, αυτό που διαβάζεται ούτε διαφήμιση για το περιοδικό είναι, ούτε και απολύτως κριτική για το άλμπουμ. Δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο έντυπο έχει ανάγκη να διαφημιστεί σε χώρους όπου οι ενδιαφερόμενοι ασχολούνται με τη σκληρή μουσική. Δυστυχώς, είναι πλέον μόνο του στον μουσικό rock τύπο της χώρας, αλλά τέτοιες προσπάθειες αξίζουν την υποστήριξή μας γιατί πάνω από όλα ενισχύουν την εγχώρια σκηνή. Και για αυτό ακριβώς το λόγο, αυτό που διαβάζεται δεν είναι κριτική. Γιατί δεν μπορείς να κριτικάρεις ανθρώπους που κάνουν το μεράκι τους και έχουν την τιμή να παίξουν τραγούδια – ύμνους με τα οποία έχουν μεγαλώσει και μαζί με αυτούς τους ακροατές του CD, αλλά και τους αναγνώστες του Rockpages.gr.
 
Σίγουρα πάντως η μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό το tribute είναι η συμμετοχή των Nightstalker σε ένα μάλλον όχι και τόσο προσφιλές περιβάλλον. Όμως, ο Αργύρης και η παρέα του καταφέρνουν να κάνουν δικό τους το “Running Free” και να εντυπωσιάσουν. Όπως εντυπωσιάζουν φυσικά και οι γερόλυκοι Spitfire με τους οποίους δικαιωματικά ανοίγει το CD με το “Where Eagles Dare” και τον καινούριο τους τραγουδιστή να δείχνει τα δόντια του. Άξια αναφοράς είναι και η συμμετοχή του Peter Ellis, τραγουδιστή των Monument, του μοναδικού μη ελληνικού στοιχείου στο όλο project στο “Moonchild” από τον Bob Katsioni. Μια πολύ καλή επιλογή από τον «μαέστρο» και σίγουρα όχι αναμενόμενη.
 
Οι Wardrum στο “Be Quick Or Be Dead” είναι πραγματικά “quick” και αποδίδουν τον καλπασμό του τραγουδιού με ακρίβεια και τον απαραίτητο ενθουσιασμό. Άλλο ένα σχετικά νέο συγκρότημα, οι Mahakala βάζουν τη δική τους πινελιά στο “Hallowed Be Thy Name”, όπως και οι Convixion στο “Sanctuary”, αν και θα ήθελα λίγο καλύτερη παραγωγή σε αυτό. Μιλώντας για πινελιές και πως περνάς την προσωπικότητα σου σε ένα κομμάτι ακούμε τους Acid Death στο “Déjà Vu”  και στο πως το έφεραν στα μέτρα τους «καφρίζοντάς» το και τους λέμε μπράβο!
 
Παραδοσιακές δυνάμεις στο χώρο τόσο οι Marauder στο “Children On The Damned”, που σε κερδίζει γιατί είναι άλλη μια μη προφανής επιλογή, όσο οι και οι Dream Weaver με το κλασσικό “Flight Of Icarus” και οι Dark Nova με άλλη μια επιλογή έκπληξη, το “Clairvoyant”, ξέρουν πολύ καλά πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Εκτελεστικά μένουν κοντά στα αυθεντικά, τα οποία όμως ξεχειλίζουν από αγάπη και πάθος.
 
Τελευταίους (ή μήπως όχι;), όπως και στο tracklisting (λέω, ή μήπως όχι;) αφήσαμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους για ένα tribute στους Maiden, τους Maidenance και το “Alexander The Great”. Γνωστοί για τις ικανότητες τους και θαυμαστοί για το δικό τους φόρο τιμής σε κάθε τους live οι Maidenance παίζουν το κομμάτι που οι Maiden μάλλον δεν θα παίξουν ποτέ live και μας κάνουν διπλά υπερήφανους.
 
Κι αν νομίζετε ότι το tribute τελείωσε εκεί, είστε γελασμένοι, όπως ήμαστε κι εμείς… αφήστε το CD να παίξει και να φτάσει στο νούμερο 66, εκεί… ε, ας σας αφήσουμε να κάνετε και κάτι μόνοι σας…