Πάνε έξι χρόνια από την πρώτη επίσκεψη των Vektor στην Ελλάδα. Έξι χρόνια από τότε που το συγκρότημα διαλύθηκε πάνω στην καλύτερη φάση της καριέρας του και πιο μετά ακολούθησαν τα ψέματα που στιγμάτισαν τη μπάντα και τον David DiSanto. Η ανάκαμψη όμως ήρθε, επέστρεψαν, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και αυτή η περιοδεία το αποδεικνύει περίτρανα.

Τη βραδιά κλήθηκαν να ξεκινήσουν οι Αθηναίοι Desert Near The End σε ένα σχετικά άδειο Κύτταρο (κλασικά εικονογραφημένα). Οι power/thrash metallers έδωσαν μια πειστική εμφάνιση και μπορεί ποτέ να μη με κέρδισαν στα πέντε full-length albums που έχουν όμως τώρα, πέρασα όμως πολύ ευχάριστα βλέποντάς τους στη σκηνή. Με σύμμαχο τον πολύ καλό ήχο, διαχειρίζονταν πολύ σωστά τις αλλαγές από τα γρήγορα thrash μέρη με δίκαση και blast beats στα πιο μελωδικά και σε στιγμές επικά σημεία της μουσικής τους. Θετικό και το γεγονός ότι αν και το “The Dawning Of The Son” βγήκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το setlist μοιράστηκε ανάμεσα στις τρεις τελευταίες κυκλοφορίες τους.

Setlist: Season Of The Sun, Wound My Way, Point Of No Return, Throne Of Martyrdom, Rise For Dominion, Iron Rain, Of Fire And Stars

Συνέχεια με τους Ολλανδούς tech thrashers Cryptosis, οι οποίοι φρόντισαν να μάθουν και τα…απαραίτητα πρώτα ελληνικά. Είναι εντυπωσιακό το τι έχουν καταφέρει στα δύο χρόνια που υπάρχουν με αυτό το όνομα (προηγήθηκαν άλλα εφτά σαν Distillator). Ντεμπούτο album μέσω της Century Media, split EP με τους Vektor και τώρα περιοδεία μαζί τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αν και τριμελές σχήμα, που δεν συνηθίζεται στο technical metal, δεν μου φάνηκε να άδειαζε ο ήχος σε κάποιο σημείο ούτε σκέφτηκα ότι θα χρειαζόταν μια δεύτερη κιθάρα. Εξαιρετική εμφάνιση στην οποία έπαιξαν όλο το “Bionic Swarm” που κυκλοφόρησε πέρυσι. Κέρδισαν και τον κόσμο, αφού στο τέλος ήταν πολλοί που τους χαιρέτησαν, έβγαλαν φωτογραφίες μαζί τους και τίμησαν το merch τους.

Setlist: Decypher, Death Technology, Prospect Of Immortality, Transcendence, Conjuring The Egoist, Game Of Souls, Mindscape, Flux Divergence

Επιτέλους όμως είχε έρθει η ώρα για τους headliners. Και νομίζω μόνο μία λέξη μπορεί να συνοψίσει την εμφάνισή τους επί σκηνής: χάος. Οι Vektor είναι από τα συγκροτήματα που αν δεις ζωντανά και ασχολείσαι με κάποιο όργανο, υπάρχουν δύο επιλογές. Ή το παρατάς για πάντα ή πεισμώνεις και εξασκείσαι ασταμάτητα χωρίς ύπνο για να πλησιάσεις το επίπεδό τους. Δεν είναι μόνο ότι έπαιζαν τα απίστευτα σε αυτό το παρανοϊκά δομημένο χάος που αποκαλούν μουσική, ήταν και η εκνευριστική άνεση που είχαν όταν το έκαναν. Σχεδόν δεν ίδρωναν. Με πολύ καλό ήχο και αυτοί και τρομερή όρεξη, ξεσήκωσαν πανεύκολα τον κόσμο που τους αποθέωνε συνεχώς. Στο “Black Future” είδαμε το πρώτο stagediving, ο DiSanto παρουσίασε τη μπάντα με τίτλους που θα ζήλευαν και στο Game Of Thrones ενώ μετά το “Tetrastructural Minds” είπε δύο υπέροχα αστεία που έριξαν τη θερμοκρασία του χώρου. Ο οποίος DiSanto ήταν το πρόσωπο της βραδιάς και όχι άδικα. Μετά από όσα πέρασε, ήταν λυτρωτικό να τον βλέπεις τόσο χαμογελαστό πάνω στη σκηνή και να ακούς είτε τα απόκοσμα ακραία φωνητικά του είτε τα πολύ ωραία μελωδικά σε αυτή τη διαφορετική μουσική κατεύθυνση των Vektor που ήρθε για να μείνει. Εμφάνιση για σεμινάριο.

Setlist: Charging The Void, LCD (Liquid Crystal Disease), Black Future, Dead By Dawn, Tetrastructural Minds, Collapse, Recharging The Void, Asteroid

Εν κατακλείδι, ζήσαμε ένα πολύ ωραίο βράδυ που θα θυμόμαστε για καιρό, με τρία συγκροτήματα που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στο σανίδι. Τα αρνητικά ήταν οι καθυστερήσεις, αφού οι Desert Near The End και Cryptosis βγήκαν τριάντα λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα και οι Vektor σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, καθώς και η μικρή διάρκεια της εμφάνισης των headliners. Πέραν αυτών όμως, ελπίζω να τους ξαναδούμε σύντομα.

Γιώργος Τερζάκης

φωτο/βίντεο: Κωνσταντίνος “MindcrimeK” Βλάχος