Warlord – Live in Athens 2013

0

Το 2013 ήταν ένα έτος-ορόσημο για τους πολυάριθμους fans των Warlord στη χώρα μας αφού ύστερα από δεκαετίες αναμονής και με τις ελπίδες για να τους δούμε live να εξαντλούνται χρόνο με το χρόνο, έσκασε σαν κεραυνός εν αιθροία η ανακοίνωση για δύο συναυλίες στο Gagarin. Και όχι μόνο αυτό αλλά θα συνοδεύονταν και από νέο δίσκο (τον πρώτο ύστερα από το 2002) που έμελε να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους φανατικούς οπαδούς της μπάντας.

Λίγους μήνες μετά, οι Warlord γνωστοποίησαν μέσω της επίσημης σελίδας τους στο facebook ότι θα κυκλοφορούσαν ένα DVD από εκείνο το διήμερο στο Gagarin και όπως καταλαβαίνετε η αγωνία χτύπησε κόκκινο αφού ήταν δύο έντονα συγκινησιακά φορτισμένες συναυλίες που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη όλων που βρέθηκαν εκεί. Τελικά, ύστερα από 2 χρόνια καθυστέρησης οι Warlord κυκλοφόρησαν το πολυαναμενόμενο αυτό live DVD και φυσικά σπεύσαμε να το αγοράσουμε για να ξαναζήσουμε τις μαγικές εκείνες στιγμές.

Καταρχάς, το DVD είναι από τη δεύτερη μέρα (28 Απριλίου). Αυτό μπορεί να έχει την εξήγησή του καθώς η μπάντα θα ήθελε να διορθώσει πιθανά λάθη στον ήχο/φώτα που τυχόν παρουσιάστηκαν την προηγούμενη μέρα. Από την άλλη, όντας και τις δύο μέρες στο Gagarin πρέπει να πω ότι την πρώτη μέρα ο παλμός του κόσμου ήταν σαφώς εντονότερος ενώ και οι φωνές όλων μας κάλυπταν σε πολλά σημεία τη μπάντα! Ακόμη θυμάμαι πόσο δυνατά ακουγόμασταν σε κομμάτια όπως το “Deliver Us”, “Winds Of Thor”, “Lost and Lonely Days” κτλ. Λοιπόν, αυτή η ατμόσφαιρα δεν φαίνεται πουθενά στο DVD! Ακούμε μονάχα τη μπάντα και ο κόσμος ίσα που ακούγεται για κάποια δευτερόλεπτα. Με λίγα λόγια, για κάποιον που δεν ήταν εκεί, σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει τι ζήσαμε πριν από 2 χρόνια αφού βλέπει μία αψεγάδιαστη μπάντα να παρουσιάζει με έναν πεντακάθαρο ήχο τους διαχρονικούς ύμνους των Warlord.

Επιπλέον, γίνεται φανερό από την πρώτη φορά που βλέπει κάποιος το DVD ότι πολλά μέρη –κυρίως στα φωνητικά αλλά και στα τύμπανα- έχουν επαναηχογραφηθεί ή έστω έχουν υποστεί τεχνικές διορθώσεις. Υπάρχουν στιγμές που ακούς τον Giles Lavery να τραγουδάει και η κάμερα να τον δείχνει μακριά από το μικρόφωνο! Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν ένα επίσημο…bootleg! Πρόκειται για ένα επίσημο προιόν των Warlord οι οποίοι μας έχουν συνηθίσει μονάχα σε άψογες κυκλοφορίες. Γνωρίζω επίσης την τελειομανία του Bill Tsamis & του Mark Zonder. Ωστόσο, πολύ φοβάμαι στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν κάτι άψογο, διέλυσαν το live feeling του DVD με αποτέλεσμα να βλέπεις ένα…alive in the studio!

Υπάρχουν όμως θετικά σημεία στο DVD; Φυσικά και υπάρχουν! Αναφέραμε πιο πάνω ότι η μπάντα είναι αψεγάδιαστη! Το εννοούμε! Παρουσιάζει σε υπερθετικό βαθμό όλους τους διαχρονικούς ύμνους ενώ όλα τα μέλη των Warlord είναι πραγματικά εντυπωσιακά με τον Mark Zonder να είναι απίστευτος πίσω από τα τύμπανα (ένας από τους ελάχιστους drummer εκεί έξω που συνδυάζουν τεχνική και συναίσθημα) και τον Bill Tsamis να είναι συγκινητικός.

Η εκτέλεση του “War In Heaven” αποτελεί για μένα, προσωπικά, το απόλυτο highlight ενώ μακάρι να περνούσε μέσα από το DVD το πως νιώσαμε όλοι όταν ακούστηκαν οι πρώτες νότες του “Deliver Us” στην αρχή του show.

Στα bonus συναντάμε μία bootleg εκτέλεση του “70000 Sorrows” από τα live του 2014 με το Νικόλα Λεπτό στα φωνητικά (μου άρεσε πάρα πολύ το πως η κάμερα του Chris Del Grande αποτύπωσε το συγκεκριμένο κομμάτι) και κάποιες δηλώσεις Ελλήνων fans πριν από το πρώτο live στου Ψυρρή.

Συνολικά θα έλεγα ότι είναι ένα DVD που δεν αποτυπώνει το συναίσθημα εκείνων των συναυλιών και χάνει την ουσία που θα πρέπει να έχει ένα live DVD που δεν είναι τίποτα άλλο από την άρρηκτη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και οπαδού. Το “Live in Athens 2013” αγνοεί επιδεικτικά την ηχηρή παρουσία του κόσμου που τόσο πολύ στήριξε τους Warlord εκείνα τα δύο βράδια.

Και κάτι τελευταίο…γιατί κόπηκαν τα “Father”, “Glory” και “Soliloquy” από το τελικό προιόν; Και γιατί, άραγε, δεν μπήκαν στο διπλό CD που υπάρχει συνοδευτικά στο box set;

Παρεμπιπτόντως, γιατί χρειάστηκαν δύο CD και όχι ένα μονό CD αφού χωράνε τα 14 τραγούδια σε ένα μονό CD…; Kαι τέλος, θα μπορούσε να είχε υπάρξει μία πιο προσεκτική ματιά στα credits που κλείνουν το DVD αφού αναγράφεται ότι η συναυλία έλαβε χώρα τον…Αύγουστο του 2013!