
Πάντα πίστευα ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να παίξεις instrumental μουσική που να μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή για πολλή ώρα. Ίσως επειδή πολλές τέτοιες δουλειές έβγαιναν από μουσικούς που έκαναν επίδειξη τεχνικής. Μπορεί και να κάνω λάθος, εξακολουθώ όμως να εντυπωσιάζομαι όταν ακούω albums που έχουν πολλά πράγματα να πουν χωρίς να υπάρχουν στίχοι.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι we.own.the.sky, που έβγαλαν το τρίτο τους full-length μετά τα “Earths Collide” (2015) και “Home” (2019) ενώ είχε προηγηθεί και το “The Glass/Nails” EP (2013). Η πεντάδα (τρεις κιθάρες, μπάσο, drums) από την Αθήνα επιδίδεται σε instrumental post-rock με progressive προεκτάσεις, καθώς τα κομμάτια τους έχουν πολλά διαφορετικά στοιχεία να προσφέρουν και δεν αναλώνονται σε μονοτονία και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Βασικό χαρακτηριστικό επίσης είναι οι πανέμορφες μελωδίες τους, που κολλάνε στο κεφάλι σου από την πρώτη ακρόαση.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η απώλεια και η νοσταλγία είναι τα κεντρικά θέματα πάνω στα οποία βασίστηκε ο δίσκος καθώς και ότι εδώ υπάρχει η μεγαλύτερη ηχητική ποικιλία από ό,τι μας έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα. Και είναι από τις περιπτώσεις που συμφωνείς απόλυτα με το συγκρότημα, αφού φαίνεται η μελαγχολία στις συνθέσεις αλλά και το πόσο προσεγμένες και δουλεμένες είναι. Είτε στις πιο μικρές των τεσσάρων λεπτών, είτε στις πιο μεγάλες των εφτά, από το heavy “Eclipse” στο πιο ατμοσφαιρικό και ταξιδιάρικο “Fragile, Alive”, οι we.own.the.sky δείχνουν την ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα ποικιλόμορφο αποτέλεσμα.
Το album κλείνει με το υπέροχο “Silhouette”, στο οποίο έκαναν ότι και στο αντίστοιχο τελευταίο κομμάτι του “Home”. Έβαλαν χορωδιακά φωνητικά στο τέλος, σε ένα σημείο το οποίο μου θύμισε αρκετά τους Anathema. Σε γενικές γραμμές, Το “In Your Absence” είναι μία πάρα πολύ ποιοτική δουλειά και σίγουρα η καλύτερη που έχει βγάλει μέχρι τώρα το συγκρότημα. Ελπίζω να το απολαύσουμε σύντομα και σε κάποια σκηνή ζωντανά.




