Δεν είμαι οπαδός των συλλογών. Ίσως κάποτε είχαν κάποια αξία (πριν την εποχή του διαδικτύου) όταν θέλαμε να έχουμε τα καλύτερα τραγούδια από συγκροτήματα που δεν μας ένοιαζε αν θα έχουμε τη δισκογραφία τους. Ειδικά σήμερα που η αγορά του φυσικού προϊόντος έχει καταρρεύσει, τα Greatest Hits δεν έχουν και μεγάλο νόημα. Μεταξύ μας, ακόμη και τα live albums έχουν χάσει κάτι από την αίγλη τους αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι μόλις άκουσα την είδηση της κυκλοφορίας ενός ακόμη Greatest Hits των πολυαγαπημένων μου Whitesnake η πρώτη μου σκέψη ήταν να προσπεράσω αβίαστα παρά το γεγονός ότι συλλέγω κάθε λογής κυκλοφορία από το βρετανικό μεγαθήριο. Κι όμως…διαψεύστηκα ευχάριστα και σχεδόν αναπάντεχα!

Ο Coverdale κατάφερε κάτι πολύ ξεχωριστό με αυτή τη «νέα» κυκλοφορία. Ήταν κάτι που είχε φανεί ήδη από την τριλογία με τα Love, Rock & Blues albums. Χρησιμοποίησε τον Derek Sherinian στα πλήκτρα, τον Adrian Vandenberg στην κιθάρα και άλλους μουσικούς, μπήκε στο studio ξαναέπαιξε κάποια μέρη ή μάλλον (για να είμαστε απόλυτα ακριβείς) πρόσθεσε κιθάρα και πλήκτρα χωρίς να αλλοιώσει…επαναλαμβάνω…χωρίς να αλλοιώσει ούτε κατ’ελάχιστον την αρχική εικόνα και ατμόσφαιρα της πρώτης εκτέλεσης! Δηλαδή, δεν μιλάμε απλώς και μόνο για ένα remastered ή remixed album αλλά για ένα ολόφρεσκο σύνολο επιτυχιών που διατηρούν την αρχική αισθητική! Παρακαλώ την προσοχή σας σε αυτό το σημείο…είμαι της άποψης ότι κάθε δίσκος είναι σαν μία χρονοκάψουλα που αποτυπώνει την κατάσταση ενός συγκροτήματος μία δεδομένη χρονική στιγμή. Για αυτό το λόγο δεν πιστεύω σε επαναηχογραφήσεις και λοιπές εξυπνάδες (π.χ. το “Justice” των Metallica είναι τεράστιος δίσκος και χωρίς…μπάσο. Δεν χρειάζεται κανένα remix γιατί απλούστατα θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η αρχική αισθητική). Εδώ όμως ο Coverdale κατάφερε να συνδυάσει απίστευτα τους δύο αυτούς κόσμους: παρελθόν και παρόν! Και όχι μόνο αυτό.

Ο King David προχώρησε σε ένα γενικό…ρεκτιφιέ των video-clips τα οποία πλέον είναι χάρμα οφθαλμών (και όχι μόνο λόγω της Tawny Kitaen) για όλες τις επόμενες γενιές που απολαμβάνουν πλέον τον King David όχι στο MTV αλλά στο YouTube. Χρησιμοποίησε διαφορετικές λήψεις, κομμένες σκηνές και φυσικά τις προαναφερθείσες ηχητικές σφήνες με αποτέλεσμα να νιώθεις σα να τα βλέπεις για πρώτη φορά. Δεν υπερβάλλω! Διάολε, μέχρι και «χαμένα» solos και κιθαριστικά μέρη του Sykes βγήκαν στην επιφάνεια (στα “Slide It In” και “Give Me All Your Love”).

To “Greatest Hits 2022” των Whitesnake είναι η εξαίρεση του κανόνα. Αξίζει να το αγοράσετε ή έστω να το τσεκάρετε στο διαδίκτυο. Προσωπικά, δεν περίμενα με τίποτα να ευχαριστηθώ μία ακόμη συλλογή των Whitesnake…και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Μιλάμε για μία προσπάθεια που παίρνει άριστα σε όλα τα επίπεδα. Long Live King David and Whitesnake!

Σάκης Νίκας