Οι Witherscape είναι το συγκρότημα/project του πολυτάλαντου και υπερδαραστήριου Dan Swanӧ με τον φίλο και συνοδοιπόρο Ragnar Widerberg και αυτό το άλμπουμ είναι το δεύτερο στουντιακό εγχείρημα του ντουέτου.

Progressive metal υψηλών προδιαγραφών με εναλλαγή καθαρών φωνητικών – growls θα μπορούσε να είναι η ετικέτα πάνω στο CD, ή στο μερακλίδικο δισκάδικο που βάζει ακόμα ταμπελάκια γραμμένα στο χέρι (αλήθεια υπάρχουν ακόμα τέτοια;). Το δίδυμο Swanӧ /Widerberg δίνει τα ρέστα του με ατμοσφαιρικές ταξιδιάρικες μελωδίες τις οποίες μαστιγώνουν βίαια τα ακραία φωνητικά και χαϊδεύουν απαλά τα καθαρά. Οι δομές των τραγουδιών δεν το παρακάνουν και δεν γίνονται πολύπλοκες, αλλά τολμώ να πω πιασάρικες. Όπως συνηθίζει ο μαέστρος Dan Swanӧ η έμφαση δίνεται στη μελωδία και όπως μας είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξη του να μπορεί ο ακροατή να ακολουθήσει το τραγούδι ακόμα και… σφυρίζοντας.

Γνωρίζοντας τις επιρροές και την αγάπη των συντελεστών για το progressive αλλά και το εμπορικό rock των ’80s έχει ενδιαφέρον να ακούς πως το παντρεύουν αυτές τις επιρροές τους με τα ακραία στοιχεία του άλμπουμ. Υπάρχουν στιγμές που ακούς ένα κιθαριστικό πέρασμα ή μια γέφυρα που μεμονωμένο θα φαινόταν παράταιρο, όμως υπό το πρίσμα των Whitherscape δεν θα μπορούσε να λείπει.

Οι στίχοι περιγράφουν τη συνέχεια της περιπέτειας του “ανθρώπου στα λευκά” (“Mannen i vitt”), ο οποίος αγοράζει το σπίτι του τρόμου που τον στοιχειώνει, το ανακαινίζει και διαθέτει τα δωμάτια του προς ενοικίαση στους πρωτευουσιάνους που ψάχνουν την ηρεμία και τη γαλήνη του Σουηδικού Βορρά. Φυσικά, το σπίτι είναι ακόμα κυριευμένο από τα πνεύματα και κατά συνέπεια φριχτά πράγματα περιμένουν τους νοικάρηδες…