Για το glam και το hair metal η χρυσή εποχή έσβησε λίγο μετά τις αρχές 90s με την επέλαση του Grunge. Γνωστή η ιστορία. Λίγο πριν την αρχή της παρακμής αυτής, οι Winger κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους (συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου του 1988), χτυπώντας τοπ θέσεις στα charts.Τα ραδιόφωνα της Αμερικής αρχίζουν να παίζουν ασταμάτητα τα “Headed for a Heartbreak” και “Seventeen” .O δίσκος γίνεται πλατινένιος στην Αμερική ,ενώ στον Καναδά και την Ιαπωνία γίνεται χρυσός!

Winger01Η μουσική είναι μεν εμπορική, αλλά κινείται και σε αρκετά πιο progressive δρόμους και πετυχαίνει κάτι που λίγοι μπορέσαν. Απευθύνεται σε κοινό με ευρεία ακούσματα και κερδίζει την εκτίμηση τόσο σημαντικής μερίδας σκληροπυρηνικών μεταλλάδων, όσο και των οπαδών με πιο pop κουλτούρα. Ο αντρικός πληθυσμός βέβαια προσπαθεί να κρύψει την αγάπη του για τους Winger μιας και που η μπάντα αρχίζει να μαζεύει ένα μεγάλο πυρήνα γυναικών που ήταν εκεί για πολλά περισσότερα εκτός της μουσικής κυρίως εξαιτίας της εμφάνισης του τραγουδιστή. Ο Kip Winger σε κάποιο σημείο γίνεται για τη metal σκηνή ο μουσικός που λατρεύεις να μισείς, ενώ γνωστό είναι ότι οι Metallica φροντίζουν να δείξουν την δυσαρέσκεια τους στο video clip του “Nothing Else Matters” χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του για στόχο με βελάκια…

Φυσικά η μουσική των Winger ξεπέρασε τον κομπλεξισμό σε βάθος χρόνου και με τη βοήθεια του ΜΤV  πολλά κομμάτια έγιναν ακόμα πιο γνωστά χάρει στα video clip τους. Συγκεκριμένα στα τέλη των 80s κανείς δεν ξέφευγε από τα “Madalaine”, “Seventeen”, “Headed for a Heartbreak” και “Hungry”.

Ο πρώτος δίσκος των Winger ήταν μόνο η αρχή και οι δύο που ακολούθησαν “In the Heart of the Young” και “Pull” γνώρισαν εξίσου μεγάλη επιτυχία, αλλά ήταν αδύνατο να παραμείνουν στην επιφάνεια για πολύ με το Grunge να έχει πλέον επεκταθεί σε όλα τα club της Αμερικής. Winger02

Η μπάντα διαλύεται το 1994 και γενικά οι περισσότερες hard rock μπάντες των 80s μπαίνουν στον πάγο, ενώ όσοι δοκίμασαν την τύχη τους στα 90s, δυστυχώς απευθυνόντουσαν σε αρκετά μικρό πυρήνα οπαδών που δεν ήταν αρκετός για να τους ξαναστείλει κορυφή.

Ο Kip Winger πάραυτα προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια και κυκλοφορεί 3 solo albums, “This Conversation Seems Like a Dream”, “Down Incognito” και “Songs from the Ocean Floor”. Η εποχή που κυκλοφόρησαν σίγουρα δεν ήταν ευνοϊκή για να αποκτήσουν την απαιτούμενη δημοσιότητα. Αυτό βέβαια ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο για τον Kip οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του οποίου εκτείνονται πολύ πέρα από τα στενά όρια του hard rock και του metal.
Το κεφάλαιο Winger ξανά άνοιξε το 2001 και από τότε ως τώρα η μπάντα βρίσκεται συνεχώς σε περιοδεία, ενώ έχει κυκλοφορήσει το “IV ” με κλίση στο progressive rock αλλά και τα “Karma” και “Better Days Comin” με αρκετά πιο metal ήχο από τα συνηθισμένα, πράγμα το οποίο ξένισε τους παλιούς οπαδούς αλλά έφερε νέους.

Στις 21 Σεπτεμβρίου οι πιστοί οπαδοί της μπάντας θα υποδεχτούν τον μουσικό πίσω από όλα τα παραπάνω, τον Kip Winger, σε ένα show εγγυημένης ποιότητας και διασκέδασης. Το σετ είναι όπως πάντα έκπληξη αλλά προσωπικά ευελπιστώ να ακούσω την πεντάδα με τα αγαπημένα μου κομμάτια. “Hungry”, “Time to Surrender”, “Miles Away”, “Seventeen” και “Rainbow in the Rose”.
Το ακουστικό show στην Αθήνα θα γίνει στο νέο Wave Athens Club και μαζί του θα είναι ο καλός του φίλος George Gakis ,οι Mistful και η πολύ αγαπημένη του ακουστική κιθάρα.
Δεν μπορώ να περιμένω!

Mariza Crash

https://www.rockpages.gr/el/component/k2/item/9057-kip-winger-special-acoustic-live

IMG 8256