Οι Witchfynde, ένα από τα θρυλικότερα ονόματα του NWOBHM, ετοιμάζονται να παίξουν για δεύτερη φορά στη χώρα μας και εμείς βρίσκουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους Gra Scoresby και  Montalo για το παρελθόν αλλά και τα μελλοντικά πλάνα της μπάντας. Οι αναμνήσεις τους από την πρώιμη και πιο αθώα περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 80 έχει σίγουρα τεράστιο ενδιαφέρον για όλους τους metal fans εκεί έξω… Συνέντευξη: Σάκης Νίκας

Witchfynde01

Rockpages.gr: Καταρχάς, Gra, είναι όλα εντάξει μετά το πρόσφατο ατύχημα που είχες; Διαβάσαμε και την επίσημη ανακοίνωση από τον Jess Cox…άκρως μυστικιστική, αν με ρωτήσεις (γέλια)!

Gra Scoresby: Ναι γιατί ο Jess παίρνει ναρκωτικά (γέλια)! Έπεσα από έναν βράχο την παραμονή των Χριστουγέννων και έσπασα το ισχίο μου αλλά τώρα είμαι ΟΚ. Έγιναν όλα ξαφνικά…γλίστρισα, έπεσα και το αμέσως επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να με κουβαλάει ένας τύπος στους ώμους του…πρώην πεζοναύτης! Έτσι πέρασα τα Χριστούγεννα στο νοσοκομείο και μου πήρε 12 εβδομάδες για να αναρρώσω. Μη φανταστείς ότι τρέχω, έτσι; (γέλια)

Rockpages.gr: Ας μιλήσουμε λίγο για το τι γίνεται αυτή την περίοδο με τους Witchfynde. Πολλοί fans αναρωτιούνται αν θα ακούσουμε νέο δίσκο από εσάς…

Montalo: Είναι κάτι που το θέλουμε αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουμε ποτέ τον απαραίτητο χρόνο για να συνθέσουμε νέο υλικό και να μπούμε στο studio. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μετά το Sweden Rock Festival θα επικεντρωθούμε σε αυτό το στόχο.

Rockpages.gr: Το τελευταίο σας album (“Play It To Death”) κυκλοφόρησε το 2008. Είστε ικανοποιημένοι με αυτό…δηλαδή, πιστεύετε ότι έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου;

Montalo: Νομίζω πως ναι…βασικά, όλοι μας οι δίσκοι έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Πάρε, για παράδειγμα, το “Give ‘em Hell”…η παραγωγή είναι απλή αλλά και ακατέργαστη…κάτι που μας αρέσει.

Witchfynde02

Rockpages.gr: Το “Give ‘em Hell” θεωρείται δικαιολογημένα ένα κλασικό NWOBHM album. Πως ήταν η όλη εμπειρία κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και της ηχογράφησης;

Gra Scoresby: Κατάρχάς, τότε δεν υπήρχε ακόμη New Wave of British Heavy Metal…δεν υπήρχε αυτός ο όρος. Παίζαμε heavy rock παράλληλα με την «έκρηξη» του punk κινήματος. Πριν από αυτό, είχαμε ηχογραφήσει μερικά demos και τα στείλαμε σε όλες σχεδόν τις εταιρείες οι οποίες δεν ασχολήθηκαν καθόλου μαζί μας. Όταν ήρθε το punk με την προσέγγιση «Κάντο Μόνος Σου» αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε με δικά μας έξοδα το single του “Give ‘em Hell” με μοναδικό μας σκοπό να το πουλάμε στις συναυλίες. Μην ξεχνάς ότι έτσι ακριβώς ξεκίνησαν και οι Def Leppard. Μας πλησίασε μία μικρή εταιρεία και υπογράψαμε μαζί τους καθώς δεν υπήρχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον από τις πολυεθνικές. Εκείνη την εποχή ξεπήδησαν και άλλα συγκροτήματα που έπαιζαν πάνω κάτω το ίδιο στυλ μουσικής και ο μουσικός Τύπος, είδικά το περιοδικό Sounds και ο Geoff Barton «γέννησαν» τον όρο NWOBHM. Κάπως έτσι γίναμε μέρος αυτού του κινήματος.

Rockpages.gr: Οι Witchfynde είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού του κινήματος.

Gra Scoresby: Ακριβώς έτσι γιατί ήμασταν εκεί από την αρχή. Φυσικά, υπήρχαν πάρα πολλές μπάντες που έπαιζαν με έναν παρόμοιο πάνω κάτω τρόπο αλλά η βάση τους ήταν το Λονδίνο. Ήταν τυχεροί όλοι αυτοί γιατί εκεί είχες περισσότερες ευκαιρίες στο να πετύχεις κάτι…είχες περισσότερες πιθανότητες να σε προσέξουν οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες. Οι Maiden, οι Saxon, οι Angel Witch ήταν όλοι στο Λονδίνο και τελικά αναγνωρίστηκε η αξία τους.

Rockpages.gr: Τόσο από τους οπαδούς όσο και από τις εταιρείες.

Gra Scoresby: Ακριβώς.

Witchfynde03

Rockpages.gr: Βέβαια, υπήρχαν και εξαιρέσεις…όπως οι Def Leppard που ξεκίνησαν από το Sheffield.

Gra Scoresby: Ναι, ήμασταν μαζί τους από την αρχή. Βασικά, περιοδεύσαμε μαζί το 1980.

Rockpages.gr: Πως ήταν εκείνη η περιοδεία;

Gra Scoresby: Φανταστική…άψογη. Βέβαια, οι Def Leppard μετά κατέκτησαν την κορυφή…παράλληλα με εκείνη την περιοδεία με τους Def Leppard, κάναμε και μία headlining tour για το “Give ‘em Hell”.

Rockpages.gr: Αισθανθήκατε ότι είχατε τότε ένα καλό album στις αποσκευές σας;

Gra Scoresby: 100%! Ωστόσο, οι δυνατότητες μας ήταν περιορισμένες λόγω της μικρής δυναμικής της εταιρείας μας.

Rockpages.gr: Ήταν σα να υπήρχε κάποια κατάρα με τις εταιρείες και τους Witchfynde αφού δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο της χρεωκοπίας, όπως έγινε με το “Lords of Sin” αλλά και το “Stagefright”.

Gra Scoresby: Έχεις δίκιο. Υπήρχε διάχυτη στον αέρα η πεποίθηση ότι κάτι καλό θα έρθει στην καριέρα μας, τουλάχιστον από μία μεγάλη εταιρεία και ο κόσμος ανυπομονούσε να έρθει στις συναυλίες μας. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε όσο καλά θα θέλαμε σε αυτόν τον τομέα.

Witchfynde04

Rockpages.gr: Στο “Stagefright” πειραματιστήκατε λίγο με τον ήχο σας. Πως και πήρατε μία τέτοια απόφαση;

Montalo: Αυτή είναι η σωστή λέξη: πειραματισμός. Ήταν κάτι που είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε από νωρίς στο studio. Βέβαια, στο “Stagefright” υπάρχει ένα από τα πλέον κλασικά μας τραγούδια, το “Moon Magic”.

Rockpages.gr: Μιλώντας για τα albums σας, έχετε κάποιο αγαπημένο; Προσωπικά, θα διάλεγα το “Give ‘em Hell”.Witchfynde05

Gra Scoresby: Θα έλεγα το “Lords of Sin” γιατί αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο studio για να βγει τέλειο.

Montalo: Σχεδόν ένα χρόνο!

Gra Scoresby: Και φυσικά μόλις ολοκληρώσαμε το δίσκο, η Mausoleum Records χρεωκόπησε.

Montalo: Για την ακρίβεια, χρεωκόπησε την ημέρα κυκλοφορίας του δίσκου.

Rockpages.gr: Απίστευτο. Αυτός ήταν και ο λόγος της διάλυσης των Witchfynde;

Gra Scoresby: Ξέρεις κάτι…στην ουσία ποτέ δεν βγήκε κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη διάλυσή μας.

Montalo: Η σκέψη που είχαμε αρχικά εκείνη την εποχή ήταν να ξαναπροσπαθήσουμε και να κάνουμε έναν ακόμη δίσκο. Αλλά η αλήθεια ήταν ότι ήμασταν εξαντλημένοι και απογοητευμένοι.

Rockpages.gr: Ένα από τα πράγματα που πάντα θαύμαζα στους Witchfynde ήταν το γεγονός ότι παραμείνατε πιστοί στον ήχο σας και δεν επιχειρήσατε να ακολουθήσετε κάποια μόδα της εποχής όπως έκαναν πολλά NWOBHM συγκροτήματα. Σκεφτήκατε ποτέ να γίνετε πιο εμπορικοί;

Montalo: Όχι…θέλαμε από την αρχή να έχουμε αυτό τον ακατέργαστο ήχο που υπάρχει σε όλα τα albums μας.

Gra Scoresby: Βασικά, θέλαμε να κάνουμε ένα country album (γέλια)!

Montalo: Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ακόμη ότι κάποια στιγμή, όταν δεν ήμασταν ενεργοί και δεν γράφαμε κομμάτια, μπήκε στη ζωή μας το internet. Τότε παρατηρήσαμε ότι υπήρχε αρκετός κόσμος που μιλούσε για τους Witchfynde και τους δίσκους μας. Μία από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη, οι Metallica, έλεγαν συνέχεια ότι ήμασταν ανάμεσα στις βασικές επιρροές τους και έτσι ήταν πολλοί fans που θέλησαν να ανακαλύψουν τη μουσική μας. Έτσι αποφασίσαμε να επιστρέψουμε χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες πιθανής εμπορικής επιτυχίας. Απλώς θέλαμε να δούμε πως θα πάει το όλο πράγμα και αν οι Witchfynde είχαν λόγο ύπαρξης στο σύγχρονο μουσικό προσκήνιο.

Rockpages.gr: Νομίζω ότι οι Witchfynde είναι σήμερα πιο επίκαιροι σε σχέση π.χ. με πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει το λεγόμενο New Wave of Traditional Heavy Metal με πολλές μπάντες που γουστάρουν τη μουσική σας.

Gra Scoresby: Αλήθεια; Αυτό είναι πολύ καλό. Ξέρεις κάτι…χθες συναντήσαμε έναν Έλληνα fan των Witchfynde…δεν θα πρέπει να ήταν πάνω από 17-18 χρονών και μας είπε ότι έμαθε να παίζει μπάσο ακούγοντας το “Give ‘em Hell”. Όταν τον ρώτησα πότε είχε γεννηθεί μου είπε το 1991…δεν είχε καν γεννηθεί όταν βγήκε ο δίσκος! Αναρωτήθηκα γιατί να ακούσει κάτι τόσο παλιό και όχι κάτι πιο μοντέρνο με την εποχή του.

Rockpages.gr: Γιατί η καλή μουσική είναι διαχρονική!Witchfynde07

Montalo: Ακριβώς!

Gra Scoresby: Βέβαια, παραμένει αξιοπερίεργο (γέλια)!

Rockpages.gr: Ξέρεις φυσικά ότι οι metal fans στην Ευρώπη είναι πολύ πιστοί στα αγαπημένα τους συγκροτήματα…

Gra Scoresby: Ναι, το γνωρίζω και το βλέπω. Μακάρι να ίσχυε το ίδιο και για την Αγγλία αφού οι οπαδοί στρέφονται συνήθως στα πιο καινούργια πράγματα και αγνοούν το παρελθόν. Δεν λέω ότι συμβαίνει με όλους αλλά με τους περισσότερους Άγγλους fans.

Rockpages.gr: Σχεδόν σε κάθε συνέντευξη που κάνω με βρετανική μπάντα εκείνης της εποχής, αναφέρεται το όνομα του Tommy Vance και της ραδιοφωνική ςτου εκπομπής Friday Rock Show. Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος του γενικότερα αλλά και πιο συγκεκριμένα για τη δική σας καριέρα;

Gra Scoresby: Πολύ σημαντική προσωπικότητα που βοήθησε πολύ την καριέρα μας. Άκου ένα αστείο περιστατικό…παίζαμε μία Παρασκευή σε ένα club και είχε προγραμματιστεί μία συνέντευξη με τον Tommy Vance από τα παρασκήνια του club μετά το τέλος της συναυλίας. Ήμασταν έτοιμοι, λοιπόν, και την ώρα που ξεκίνησε η εκπομπή, κόπηκε το ρεύμα σε όλο το club με αποτέλεσμα να μην ακούμε καθόλου τον Tommy και φυσικά εκείνος να μας ψάχνει από το μικρόφωνο (γέλια)!

Rockpages.gr: Τελευταία ερώτηση…θα σας λέω το όνομα ενός συγκροτήματος και θα μου λέτε την πρώτη φράση ή λέξη που σας έρχεται στο νου…Iron Maiden.

Montalo: Steve Harris

Rockpages.gr: Saxon

Montalo: Biff

Rockpages.gr: Motorhead

Gra Scoresby: Δυνατή ένταση!

Rockpages.gr: Girlschool

Gra Scoresby: Make-up

Rockpages.gr: Girl

Gra Scoresby: Όμορφα αγόρια

Rockpages.gr: Def Leppard

Gra Scoresby: Στενά παντελόνια και πλούσιοι (γέλια) Καλά άτομα, επίσης.

Rockpages.gr: Tygers of Pan Tang

Montalo: Φυσικά, Jess Cox!

Witchfynde06