Η θρυλική μπάντα από τη Νορβηγία, επιστρέφει στη δισκογραφία μετά από πέντε χρόνια απουσίας και το “Esoteric Warfare”. Για τα εικοσιπέντε χρόνια παρουσίας τους στη σκηνή, τα έξι μόλις full-length albums που έχουν το λες και φτωχή συγκομιδή. Αν βάλουμε όμως τις δεκάδες άλλες κυκλοφορίες που έχουν από συλλογές, ζωντανές εμφανίσεις και λοιπά, ο κατάλογος αυξάνεται κατά πολύ.

Μεγάλος οπαδός του συγκροτήματος δεν ήμουν ποτέ, αφού η μόνη μου εκτεταμένη επαφή με αυτούς είναι το ιστορικό “De Mysteriis Dom Sathanas”. Τόσο από μουσικής άποψης, όσο και από την όλη ιστορία που συνοδεύει το ίδιο αλλά και τα πρώτα χρόνια τους. Αλλά όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, κανένα album τους δεν είναι ίδιο με ένα άλλο, αφού έχουν δοκιμάσει διάφορα στο παρελθόν. Εδώ απλά ήθελαν να απλοποιήσουν τα πράγματα και ως ένα σημείο πιστεύω ότι κατάφεραν.

Το “Daemon” σου δείχνει τα δόντια του από την αρχή, αφού μπαίνει πολύ γρήγορα και σε πιάνει από τα μούτρα. Γενικά πάντως δεν κυριαρχούν οι ψηλές ταχύτητες, αφού γίνονται συχνά εναλλαγές στους ρυθμούς των κομματιών με το κτήνος που ακούει στο όνομα Hellhammer να δίνει τα ρέστα του σε κάθε σημείο της κυκλοφορίας. Οι Teloch και Ghul στις κιθάρες κάνουν φοβερή δουλειά, αφού τα riffs τους είναι δουλεμένα και προσεγμένα ώστε να βγάζουν μία εφιαλτική ατμόσφαιρα και να θυμίζουν τον κλασσικό ήχο της μπάντας. Όσο για τον Attila Csihar, αφήνει για μία ακόμη φορά τη σφραγίδα του με τα απόκοσμα φωνητικά του. Είτε ουρλιάζοντας, είτε γυρίζοντάς το σε καθαρά, ο Ούγγρος τραγουδιστής είναι από τις πιο σπάνιες και ιδιαίτερες φωνές που έχουν περάσει από αυτή τη μουσική.

Το album είναι πολύ καλό και σε σημεία μπορώ να πω ότι μου θύμισε λίγο από την αύρα και τη μαυρίλα του “De Mysteriis…”. Η παραγωγή που έγινε στα Necromorbus Studios είναι υποδειγματική και το εξώφυλλο σίγουρα το καλύτερο που είχαν ποτέ. Στις διάφορες εκδόσεις που υπάρχουν, πέρα από τη βασική των δέκα κομματιών, υπάρχουν πέντε bonus. Τρία από αυτά είναι διασκευές σε Death (“Evil Dead”), Death Strike (“The Truth”) και Morbid (“Disgusting Semla”). Οι Mayhem επιστρέφουν δυναμικά και νομίζω ότι οι οπαδοί τους θα ενθουσιαστούν με τη συγκεκριμένη κυκλοφορία.