Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τους Battle Beast. Δεν γίνεται! Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα των τελευταίων ετών που εκτός του ότι τα δύο τελευταία τους albums είναι εξαιρετικά, στα live είναι πραγματικός οδοστρωτήρας. Βέβαια, δεν σας κρύβω ότι είχα τις επιφυλάξεις μου για το νέο πόνημα των Φινλανδών καθώς αυτός θα ήταν ο πρώτος τους δίσκος χωρίς τον ιδρυτή και βασικό συνθέτη Anton Kabanen. Για να δούμε λοιπόν…είναι το “Bringer of Pain” αυτό που περιμέναμε από τους Battle Beast…;

Το album ανοίγει με ένα από τα καλύτερα τραγούδια τους, το “Straight To The Heart” το οποίο είναι άνετα το αδερφάκι του “Let It Roar”. Η Noora τραγουδάει σαν να μην υπάρχει αύριο και δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε πιο δυναμικό ξεκίνημα. Προσπερνάμε το αδιάφορο, ομώνυμο κομμάτι και συνεχίζουμε με τα γνωστά “King For A Day” και “Familiar Hell” τα οποία όσο τα ακούω τόσο περισσότερο μου αρέσουν ενώ τα “Beyond The Burning Skies” και “Far From Heaven” είναι στο κλασικό ύφος των Battle Beast. Η καλύτερη στιγμή όμως του δίσκου είναι το απίστευτο “Dancing With The Beast” που θυμίζει την ατμόσφαιρα του “Touch In The Night” και είναι το στυλ που ταιριάζει γάντι στους Battle Beast…δηλαδή 80ς pop με πιασάρικα rock στοιχεία.

Συνολικά, οι κιθάρες είναι καλές αν και νομίζω ότι λείπει κάπως η έμπνευση του Anton με τα keyboards να είναι πιο μπροστά στη μίξη. Η βασική διαφορά με το “Unholy Savior” είναι ότι τα συμφωνικά στοιχεία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η έμφαση έχει δοθεί σε πιο in your face, hard rock, γεμάτα ενέργεια κομμάτια!

Στο δια ταύτα, το “Bringer of Pain” είναι ένα πετυχημένο, πρώτο album χωρίς τον Kabanen. Σίγουρα, δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο των δύο προηγούμενων δίσκων (ειλικρινά δε νομίζω ότι μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί η ομώνυμη δουλειά τους) αλλά είναι πάρα πολύ καλό και ανυπομονούμε για τα πρώτα videos από την επερχόμενη περιοδεία.

Highlight: Η Noora αποκτά ολοένα και περισσότερο κεντρικό ρόλο στο συγκρότημα. Δεν θα μας

παραξένευε αν βλέπαμε ένα solo album στον ορίζοντα…