Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποτιμήσεις κάθε νέα δισκογραφική δουλειά των Running Wild. Ο πρώτος είναι να κρίνεις το album χωρίς να σκέφτεσαι αν αυτό θυμίζει ή όχι το παρελθόν των Γερμανών. Ο άλλος είναι να μπεις στη διαδικασία των συγκρίσεων. Η αλήθεια είναι ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και μετά, οι Running Wild ακολουθούν μία πτωτική ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σταθερά αδιάφορη πορεία. Γιατί, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας εκεί έξω που να θεωρεί ότι μετά το “Masquerade” έχει βγει κάτι που να αγγίζει τα ένδοξα albums του παρελθόντος. Μάλιστα, εγώ προσωπικά δεν μπορώ καν να διακρίνω ηχητικές διαφορές (πόσο μάλλον να ξεχωρίσω τραγούδια) σε albums όπως το “Victory”, το “The Brotherhood” ή ακόμη και το “The Rivalry”. Καλά albums αλλά πάνω κάτω ίδια….

Τι γίνεται, λοιπόν, με το “Rapid Foray”; Τολμώ να πω ότι πρόκειται για την καλύτερη δουλειά των Running Wild από την εποχή του “Masquerade” και αυτό λέει πολλά αφού πρόκειται για το διάδοχο του αρκετά καλού “Resilient”. Είναι ευνόητο ότι το πειρατικό του Rock N’ Rolf ξανασαλπάρει για τις ανοιχτές θάλασσες και μουσικά (όπως και στιχουργικά) δεν υπάρχουν δραματικές αλλάγες…όχι πως θέλαμε, δηλαδή! Υπάρχει διάχυτη μία σχεδόν κινηματογραφική ατμόσφαιρα αφού νιώθεις ότι βρίσκεσαι πάνω στο πειρατικό και ετοιμάζεσαι να δώσεις μία ακόμη μάχη στη θάλασσα. Τα άκρως συναυλιακά, ανθεμικά και απολύτως τυπικά Running Wild τραγούδια “Black Skies, Red Flag”, “Warmongers”, “Blood Moon Rising” και “Black Bart” θέτουν το ιδανικό υπόβαθρο το οποίο διανθίζεται από το α λα Accept “Stick To Your Guns” και το “By The Blood In Your Heart” με τις κέλτικες αναφορές του. Εκεί όμως που απογειώνεται το “Rapid Foray” είναι στο απίστευτο instrumental “The Depth Of The Sea – Nautilus” όπου αμέσως σου έρχονται εικόνες του Captain Nemo, του Ned Land και…γιγαντιαίων καλαμαριών! Ενώ το έπος “Last of the Mohicans” αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο σε ένα αξιοπρεπέστατο album από τους Running Wild.

Το “Rapid Foray” αποτελεί πιθανότατα την καλύτερη δουλειά των Γερμανών από το 1995 και μετά. Προσωπικά, δεν περίμενα κάτι τόσο καλό και αυτό είναι μία έκπληξη. Για να δούμε τώρα…θα αντέξει στο πέρασμα του χρόνου…;

Highlight: Είναι άγνωστο ποιοι θα πλαισιώσουν τους Rock N’ Rolf & Peter Jordan στα όποια live δώσουν οι Running Wild (αν δώσουν) για την προώθηση του δίσκου.