Βγάζω το καπέλο στους Gamma Ray…τουλάχιστον όσον αφορά τη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Γιατί όταν κυκλοφορείς το τέταρτο live album σε 22 χρόνια καριέρας, γνωρίζεις εκ προοιμίου ότι δεν απευθύνεσαι σε νέο ακροατήριο –γιατί, δεν πιστεύω να νομίζετε ότι θα πάει κάποιος που απλώς ακούει Gamma Ray να αγοράσει ένα live album τους…ιδιαίτερα στην εποχή μας- αλλά στους πολύ φανατικούς σου οπαδούς. Έτσι, το “Skeletons & Majesties Live” ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί αποκλειστικά και μόνο για τους die hard fans των Γερμανών οι οποίοι θα ευχαριστηθούν σε απόλυτο βαθμό τη ζωντανή αυτή ηχογράφηση των Gamma Ray.

Το κλασικό line-up των Gamma Ray, δηλαδή οι Hansen/Schlachter/Richter/Zimmermann, παρουσιάζει ένα εκπληκτικό live στο Pratteln της Ελβετίας (στο φημισμένο Ζ7 Club) το οποίο είναι γεμάτο από «περίεργα» και σπάνια κομμάτια των Gamma Ray που δεν έχουν σχεδόν ποτέ θέση στο set-list μιας κανονικής συναυλίας του συγκροτήματος. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε ότι το “Rebellion In Dreamland” παρουσιάζεται σε ακουστική μορφή (όπως και η κομματάρα “Send Me A Sign”), ότι η συναυλία ξεκινάει με δύο εκπληκτικές συνθέσεις που για κάποιον περίεργο λόγο δεν έγιναν ποτέ κλασικές (“Anywhere in the Galaxy”, “Men, Martians and Machines”) ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα ξεχασμένα “The Spirit” και “Hold Your Ground” (μεταξύ άλλων).

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συναυλία έλαβε χώρα το 2011 και η συγκεκριμένη περιοδεία αποτελεί το κύκνειο άσμα του drummer Dan Zimmermann. Τέλος, αξίζει (εννοείται) να υπογραμμίσουμε την παρουσία του μεγάλου Michael Kiske σε τρία κομμάτια (συμπεριλαμβανομένου του “Future World”). Το “Skeletons & Majesties Live” αποτελεί μία ιδανική γέφυρα για το επερχόμενο studio album των Gamma Ray που αναμένεται αυτή την άνοιξη.

Highlight: Μπορεί οι Gamma Ray να έχουν να κυκλοφορήσουν κάτι πάρα πολύ καλό από την περίοδο του “Somewhere Out In Space” (άντε και του “Powerplant”) αλλά παραμένουν σαφέστατα μία υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του power metal.