Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που γνωρίζουν με ακρίβεια και έχουν σχεδόν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα για την καριέρα των Deep Purple και των σχετικών, οικογενειακών συγκροτημάτων. Ένας από αυτούς είναι ο Jerry Bloom του οποίου το όνομα χαίρει καθολικής εκτίμησης ανάμεσα στους φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος. Αυτονόητα, λοιπόν, κάθε νέο του βιβλίο έχει τεράστιο ενδιαφέρον αφού πάντα έρχονται στην επιφάνεια νέες πτυχές της πλούσιας καριέρας του βρετανικού μεγαθηρίου.

Το “The Road of Golden Dust” αποτυπώνει με εξαιρετική ευκρίνει και εγκυρότητα τη γέννηση και την εξέλιξη των Purple από την άνοιξη του 1968 ως και την (προσωρινή, όπως αποδείχτηκε) διάλυσή τους 8 χρόνια μετά! Σε αυτό το διάστημα οι Purple κυκλοφόρησαν ούτε λίγο ούτε πολύ 10 studio albums, 1 αριστουργηματικό live και άλλη μία ριζοσπαστική και καινοτόμο ζωντανή ηχογράφηση. Η λέξη «παραγωγικότητα» ήταν όπως καταλαβαίνετε συνώνυμη με τους Purple εκείνη την περίοδο.

Ο Bloom καταφέρνει με την περιγραφή του να σε μεταφέρει στο κλίμα της εποχής και να φωτίσει σημαντικά επεισόδια ειδικά από την πρώιμη περίοδο της MK I σύνθεσης. Εύλογα το βάρος κατανέμεται κυρίως στην κλασική MK II σύνθεση αν και τα δύο επόμενα line-up αναδεικνύονται εξίσου. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο Bloom καταθέτει και βασικά στοιχεία για τα side projects των μελών (π.χ. το trio Blackmore-Paice-Lynott) ενώ δεν παραλείπει να περιγράψει βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία των προσωπικοτήτων της μπάντας, των σχέσεων μεταξύ τους και των δυσλειτουργιών που συχνά έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως λόγω του δυναμικού χαρακτήρα του Ritchie Blackmore. Και όλα αυτά μέσα από ένα κείμενο που κυλάει πολύ ομαλά και σε κάνει να θέλεις να διαβάσεις και τις 226 σελίδες μέσα σε μία μέρα!
Τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι στο τέλος υπάρχει αναλυτική δισκογραφία των Purple και των συγγενικών συγκροτημάτων εκείνης πάντα της περιόδου (1968-1976).