Όταν ανακοινώθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο η επικείμενη έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επίσημων βιβλίων των KISS δεν ικανοποιούσαν σε απόλυτο βαθμό τις προσδοκίες των οπαδών της μπάντας. Ωστόσο, ο Ken Sharp γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία των KISS και έτσι, αν μη τι άλλο, δεν θα υπήρχαν ανακρίβειες. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την επιμέλεια των Stanley & Simmons το αποτέλεσμα θα ήταν κατά το μάλλον ή ήττον θετικό. Και όπως συμβαίνει συχνά, εκεί που δεν το περιμένεις, σε περιμένει μία πολύ ευχάριστη έκπληξη!

Ανοίγω το βιβλίο και στην πρώτη σελίδα οι Stanley και Simmons ευχαριστούν ειλικρινέστατα τους Bill Aucoin (manager των KISS από το 1973 ως το 1982), Neil Bogart (ιδιοκτήτης της Casablanca Records), Sean Delaney (βοηθός του Aucoin…πέμπτο μέλος των KISS) γιατί χωρίς αυτούς οι KISS δεν θα υπήρχαν! Αυτή είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια ιστορίας των KISS όπου οι δύο ηγέτες του συγκροτήματος αναγνωρίζουν δημόσια τον καταλυτικό ρόλο και την προσφορά των τριών αυτών ανθρώπων. Ήταν κάτι που πάντα περίμενα, εγώ προσωπικά, από τους KISS και επιτέλους ήρθε έστω και με καθυστέρηση.

Το “Nothin’ To Lose” αποτυπώνει τη γέννηση και την τεράστια προσπάθεια των KISS να αναρριχηθούν στην κορυφή της Αμερικής. Το βιβλίο ξεκινάει από τα χρόνια των Wicked Lester (πρώτο συγκρότημα των Stanley & Simmons), περιγράφει τη δημιουργία των KISS, τα δύσκολα χρόνια από το 1973 ως το 1975 και καταλήγει στο σημείο όπου οι KISS έχουν κυκλοφορήσει το “Alive!” και έχουν γίνει εκατομμυριούχοι.

Ο Ken Sharp –ακολουθώντας το στυλ του “Behind The Mask”- καταθέτει τις μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο των KISS εκείνα τα χρόνια. Μιλάμε για μαρτυρίες/αναμνήσεις από roadies, φίλους, μουσικούς, promoters, ιδιοκτήτες clubs, παραγωγούς κτλ. Το μεγάλο πλεονέκτημα του “Nothin’ To Lose” είναι οι 250 πρώτες σελίδες (δηλαδή το ½ του βιβλίου). Εκεί όπου περιγράφεται με αψεγάδιαστο τρόπο η σκηνή της Νέας Υόρκης το 1973. Πραγματικά, αισθάνεσαι σαν να είσαι στο Hotel Diplomat, στο Daisy ή δεν ξέρω εγώ ποιο άλλο club της Νέας Υόρκης και παρακολουθείς τους Planets, τους Brats, τους Teenage Lust και φυσικά τους KISS. Θα μπορούσα να ζήσω και με λιγότερες ιστορίες από τους roadies και να μάθω περισσότερα για το πως ηχογραφήθηκε π.χ. το “Hotter Than Hell” αλλά ας μην παραπονιόμαστε!

Συνολικά, το “Nothin’ To Lose” βρίσκεται μέσα στην πεντάδα των καλύτερων βιβλίων για τους KISS. Πρωτοστατούν τα “KISS Alive Forever” (Curt Gooch, Jeff Suhs), “KISS And Sell” (Chris Lendt), “Sealed With A KISS” (Lydia Criss), “And Party Everyday…” (Larry Harris).