Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο διάσημος Έλληνας συνθέτης απεβίωσε στις 17 Μαΐου στο Παρίσι νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο από ανακοπή, ενώ νοσούσε με Covid-19.

Γεννήθηκε το 1943 στη Μαγνησία και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τα 4 του χρόνια, ενώ δεν σπούδασε ποτέ, παρά έπαιζα από μνήμης. Θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό που δεν πήγε σε κάποια μουσική σχολή, γιατί πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε τη δημιουργικότητά του.

Από τα 15 του σχημάτιζε γκρουπ, όχι με σκοπό να διασκευάζει άλλους καλλιτέχνες, αλλά να διασκεδάζει. Το 1963 μαζί με τρεις φίλους από το σχολείο προέκυψαν οι 5-μελής Forminx, που έπαιζαν διασκευές και δικές του συνθέσεις σε στίχους Νίκου Μαστοράκη στα Αγγλικά.

5 χρόνια αργότερα και ενώ είχε ήδη ασχοληθεί με τη σύνθεση soundtracks σχημάτισε τους θρυλικούς Aphrodite’s Child με τον Ντέμη Ρούσο, το Λουκά Σιδερά και το Ανάργυρο Κουλούρη, με τους οποίους κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ (“End Of The World”, “It’s Five O’Clock” και “666”) γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη.

Το 1974 πήρε μέρος σε μια auditions για να αντικαταστήσει τον Rick Wakeman στους YES, μετά από πρόσκληση του Jon Anderson, που ήταν οπαδός της μουσικής του, αλλά κάποια προβλήματα δεν του επέτρεψαν να εξασφαλίσει τη σχετική βίζα και η απροθυμία του να περιοδεύει δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί αυτή η «μεταγραφή».

Μετά από πολλές και διάσημες δουλειές του στον χώρο των soundtrack και σόλο κυκλοφορίες ηλεκτρονικής μουσικής ήρθε και η mainstream τεράστια επιτυχία με τη μουσική του για την ταινία “Chariots Of Fire” το 1981, για την οποία απέσπασε το σχετικό βραβείο Όσκαρ το 1982. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό κομμάτι “Titles” έφτασε το Νο.1 του Αμερικάνικου Billboard, ενώ χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984.

Την  ίδια χρονιά, το 1981, συνεργάστηκε με τον Ridley Scott για τη μουσική επένδυση του “Blade Runner”, που βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο BAFTA.

Από τις αμέτρητες συνεργασίες και διακρίσεις που έλαβε για τις δουλειές του σε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και μεγάλες εκδηλώσεις, σίγουρα ξεχωρίζει η συνεργασία του με τη NASA, η οποία χρησιμοποίησε τη μουσική του για πολλές αποστολές στο διάστημα.

Αν και πολύ διάσημος παγκοσμίως δεν έδινε συχνά συνεντεύξεις, ενώ πολύ λίγες λεπτομέρειες έχουν δημοσιευτεί για την προσωπική του ζωή. Ωστόσο, λέγεται πως ήταν πολύ προσιτός, είχε πολύ χιούμορ, του άρεσαν οι συναντήσεις με φίλους, τον συνάρπαζε η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, οι επιστήμες, η φυσική της μουσικής και του ήχου, η εξερεύνηση του διαστήματος, ενώ μια από τις πιο αγαπημένες του ασχολίες πέρα από τη μουσική ήταν η ζωγραφική.

Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν το “Juno To Jupiter” που κυκλοφόρησε το 2021 και ήταν εμπνευσμένο από το διαστημόπλοιο Juno της NASA.

Μια τεράστια απώλεια για τη μουσική… R.I.P.