ΠΡΟΑΚΡΟΑΣΗ – SCAR OF THE SUN

0

Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής  το δεύτερο άλμπουμ των Scar Of The Sun με τίτλο “In Flood” είναι πλέον έτοιμο και κυκλοφορεί από τις 20/05 από την Ιταλική Scarlet Records.Το Rockpages.gr βρέθηκε στα Zero Gravity Studios για να ακούσει το άλμπουμ και να συζητήσει με την μπάντα.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι φυσικά το εξώφυλλο που αποτελεί μια οπτική και αισθητική συνέχεια του A Series of Unfortunate Concurrencies. Όπως όμως μας πληροφόρησε ο τραγουδιστής της μπάντας, Terry Νίκας, οι ομοιότητες με το προηγούμενο άλμπουμ σταματούν εκεί.

1.    Among Waters And Giants   
Το εναρκτήριο κομμάτι θα αποτελεί το opening track στις επερχόμενες συναυλίες του γκρουπ καθώς με το ατμοσφαιρικό του intro δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα. Ο Rhys Fulber (Fear Factory, Paradise Lost etc.) επιμελήθηκε για άλλη μια φορά την παραγωγή και το αποτέλεσμα δικαιώνει το γκρουπ από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Δυνατός και διαυγής ήχος. Μελωδικό και πιασάρικο chorus που αναδεικνύει τα βελτιωμένα φωνητική του Terry ο οποίος προσεγγίζει ένα κράμα Nick Holmes με Howard Jones.
2.    An Ill-Fated Wonder
Θέτει υποψηφιότητα γιά video clip όντας πιο γρήγορο και ρυθμικό στο ξεκίνημά του, με εντυπωσιακό chorus και ακόμα πιο εντυπωσιακό τελείωμα-κορύφωση του οποίου προηγείται ένα ατμοσφαιρικό κόψιμο.
3.    Versus The World
Ίσως το πιο heavy κομμάτι του δίσκου το οποίο μιλάει γιά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η μπάντα στην πορεία της. Μιά μίξη In Flames με Dark Tranquility στο verse και περισσότερο Paradise Lost στο μελωδικό chorus.   
4.    Sand
Εδώ συναντάμε την πρώτη guest εμφάνιση του άλμπουμ από τον Nick Sid, πληκτρά των Cyanna Mercury. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για video clip σύμφωνα με το συγκρότημα καθώς είναι ίσως και το πιο εμπορικό κομμάτι του In Flood αλλά και αρκετά πιο αργόσυρτο σε σχέση με τα υπόλοιπα.
5.    The Truth About The Lies
Περνάμε σε πιο γρήγορο tempo. Άλλο ένα δυναμικό και ρυθμικό κομμάτι με πιασάρικο ρεφραίν που βγάζει ένα έντονο 90ς αίσθημα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στους στίχους που στην πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με την κοινωνική και πολιτική κατάσταση του σήμερα, ένα θέμα που δείχνει να απασχολεί έντονα το γκρουπ.
6.    Enemies Of Reason
Η δεύτερη συνεργασία του άλμπουμ, αυτή τη φορά και σε συνθετικό επίπεδο μιας και ο Bob Katsionis (Outloud, Firewind etc.) δεν έχει επιμεληθεί μόνο τα πλήκτρα αλλά έχει συμβάλλει και στo μουσικό κομμάτι. Αργόσυρτο και ατμοσφαιρικό στην αρχή του, εξελίσσεται με πιο up tempo γέφυρα και chorus και κλείνει με εντυπωσιακό σόλο.
7.    Walking In My Shoes
Η μπάντα επιλέγει να διασκευάσει Depeche Mode. Μια έξυπνη επιλογή αν μη τι άλλο που δικαιώνει το γκρουπ μιας και καταφέρνουν να το προσαρμόσουν στο στυλ τους όπως έπραξαν και στο παρελθόν οι In Flames με το Everything Counts.
8.    The Raid
Τα πλήκτρα αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό σε ρόλο σε αυτή την αργόσυρτη σύνθεση ενώ για άλλη μια φορά οι κιθάρες εντυπωσιάζουν όταν έρχεται η στιγμή τους.
9.    In Flood
Οι guest συμμετοχές ολοκληρώνονται με την παρουσία του πολυτάλαντου Γιώργου Κατσάνου ο οποίος έχει συμβάλλει στο χτίσιμο μιας σκοτεινής ατμόσφαιρας. Αξίζει να προσέξει κανείς το τελείωμα του κομματιού με theremin. Η πιο επιθετική φωνητική ερμηνεία του Terry στην αρχή κάνει αντίθεση με το πιο μελωδικό verse που ακολουθεί.
10.    The Ghost Peril (bonus track)
Αυτή η σύνθεση αποτελεί τη σύνδεση με το πρώτο άλμπουμ μιας και γράφτηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του. Μοιραία είναι πιο κοντά στην πιο γοτθική και μελωδική λογική του χωρίς όμως να ακούγεται παράταιρο.

Με αυτό το δίσκο οι Scar of the Sun πραγματοποιούν μια αλλαγή πλεύσης που όμως δεν τους αποκόπτει από το μελωδικό και doom-gothic χαρακτήρα τους όπως αυτός μας συστήθηκε με το ντεμπούτο άλμπουμ το 2011. Σαν σύνολο πετυχαίνει να δημιουργήσει μία μελαγχολική ατμόσφαιρα με στίχους ανοιχτούς σε διαφορετικές ερμηνείες που θα προβληματίσουν.

Κώστας Κουναδίνης
Mariza Crash

ScarOfTheSunPic